NSA si-a infiintat propria baza de date privind tranzactiile, pentru a urmari parcursul banilor.

Informatii ale agentiei de securitate americane, sustrase de fostul contractor Edward Snowden, care a desconspirat si alte programe de spionaj ale NSA, arata ca activitatea de spionaj a tranzactiilor financiare este derulata printr-o divizie numita "Urmareste Banii". Informatiile sunt introduse ulterior in propria baza de date a NSA, numita "Tracfin" si care in 2011 continea 180 de milioane de inregistrari. Circa 84% din date proveneau de pe urma tranzactiilor prin card.

Alte documente NSA, din 2010, arata ca agentia vizeaza pentru supraveghere si tranzactiile clientilor marilor companii de carduri, precum VISA. Analistii NSA au descris la o conferinta interna organizata in 2010 cum ar fi cautat cu succes prin reteaua complexa de tranzactii a companiei americane pentru a identifica posibilitati de interceptare.

Obiectivul era obtinerea de acces la tranzactiile prin VISA din Europa, Orientul Mijlociu si Africa, potrivit uneia dintre prezentarile de la reuniunea analistilor. NSA vroia sa stranga, analizeze si inregistreze date despre tranzactii, concentrandu-se pe anumite regiuni.

Citeste si:

Intr-un raspuns transmis in urma intrebarilor Der Spiegel, un purtator de cuvant al VISA a exclus posibilitatea sa fi fost obtinute date din retelele operate de companie.

Baza de date "Tracfin" contine informatii si din sistemul SWIFT, folosit de mii de banci pentru transmiterea in siguranta de date priovind tranzactiile. SWIFT a fost identificat ca "tinta", iar NSA a spionat organizatia, se arata in doumentele obtinute de Der Spiegel.

Chiar si angajati ai serviciilor de informatii sunt intr-o oarecare masura ingrijorati de spionarea sistemului financiar global, arata un document al agentiei britanice GCHQ. Documentul trateaza din perspectivele juridce ale "informatiilor financiare", precum si cooperarea GCHQ cu NSA.