Oficialii din Ministerul Educatiei dau asigurari ca pana la finalul anului toate scolile din Romania vor avea conexiune la Internet, iar in urmatorii cinci ani ne vom alinia cerintelor si standardelor de invatamant complet tehnologizat.

Remus Pricopie (foto), actualul ministru al Educatiei, este ferm convins ca Romania se va alatura modelului de invatamant practicat in tarile europene dezvoltate, model bazat pe o invatare complet digitalizata si mult mai apropiata de realitatile virtuale ale zilelor noastre.

„Avem impresia ca ceea ce se intampla o data cu adoptarea noilor tehnologii in scolile romanesti reprezinta viitorul in domeniu. Acest lucru este de fapt o actiune a prezentului. Ne-am propus ca intr-un timp relativ scurt sa avem la indemana continuturile digitale necesare elevilor si profesorilor la clase si nu doar pe tableta sau pe tabla electronica. Scolile sunt conectate la Internet, nu pe scara larga, dar suntem pe punctul de a conecta toate institutiile de invatamant la aceasta facilitate, prin finalizarea unui proiect aflat in desfasurare. Prin urmare, in cat mai scurt timp, continutul digital necesar predarii intr-o clasa va fi complet digitalizat, iar accesul tuturor scolilor la Internet va fi de asemenea posibil”, a declarat ministrul invatamantului Remus Pricopie, la inaugurarea primei clase complet tehnologizate din Capitala.

Retail jobs

Prezent la evenimentul desfasurat la Scoala Comerciala Superioara „Nicolae Kretzulescu” din sectorul 3 al Capitalei, Pricopie a dat asigurari ca initiativa de a digitaliza clasele scolilor si liceelor din Romania nu este una singulara, ci este un proces in plina desfasurare, ce in urmatorii cinci ani isi propune sa asigure tot necesarul unui invatamant complet tehnologizat.

„Nu vorbim despre un proiect ireal, ci este vorba despre un proiect pe care elevii l-au cerut, iar acest lucru trebuia sa devina functional. In urmatorii doi ani ne-am propus sa pregatim peste 25.000 de cadre didactice pentru activitatea complet digitalizata in unitatile de invatamant, printr-o infrastructura pe care speram sa o implementam in urmatorii cinci ani, o investitie derulata prin intermediul fondurilor structurale. Cea mai costisitoare va fi implementarea infrastructurii hardware si nu cea de soft”, a precizat acesta.

Citeste si:
Care sunt avantajele și dezavantajele agriculturii de precizie
Avantajele și dezavantajele...

Conform ministrului Educatiei, digitalizarea scolilor din Romania ar urma sa coste peste 100 de milioane de euro.

Ministrul Educatiei a mai precizat ca in cel mult cinci ani de zile nu vom mai recunoaste clasele din scoli.

„Asistam dupa multi ani la o schimbare fundamentala de filozofie a clasei. Acest lucru se poate observa deja dupa modul in care comunica profesorii cu elevii, cum interactioneaza, cat de repede se face trecerea de la traditional la modern. Avem nevoie de o catalizare a acestui proiect pentru ca el sa fie inteles si apoi sa fie multiplicat”, a spus Pricopie in cadrul unei conferinte cu presa.

Pe acelasi ton, Mihnea Costoiu (foto stanga), ministrul delegat pentru Invatamant Superior se declara un sustinator al informatizarii scolilor.

„Ne dorim anul acesta sa conectam toate scolile la Internet, iar acest lucru se va petrece in scurt timp. Vrem ca in fiecare catun copiii sa aiba acces la aceleasi cursuri si sa nu existe diferente sau discrepante intre ce invata un elev de la oras si unul din provincie. Vrem sa putem folosi softuri care pot fi folosite astazi in Romania. Speram ca la inceputul anului viitor sa finalizam proiectul pentru a beneficia de finantarea prin Programul Operational 2014-2020”, a completat Costoiu.

Citeste si:
Consultari la Cotroceni: Iohannis si partidele aleg candidatul...
LIVE TEXT Iohannis se...

Inaugurarea primei clase complet digitalizate din Capitala

Ministerul Educatiei Nationale a incheiat un parteneriat cu Samsung Electronics Romania pentru a lansa programul educational Smart Classroom in cadrul Scolii Comerciale Superioare „Nicolae Kretzulescu” din Bucuresti.

Smart Classroom ofera o solutie care include atat suport hardware si software, cat si content digital adaptat curriculumului recomandat elevilor de liceu.

In clasa digitala, care a fost dotata cu 31 de tablete Samsung Galaxy Note 10.1, un E-Board, un televizor de mari dimensiuni si doua laptop-uri, elevii (de clasa a XI-a si a XII-a) vor putea studia cursul optional „Succesul profesional”.

Astfel, peste 350 de elevi ai scolii Comerciale Superioare „Nicolae Kretzulescu” din Bucuresti vor putea beneficia in primul an de solutia oferita de Samsung Electronics Romania. Cursul a fost dezvoltat de catre Junior Achievement, iar digitalizarea sa in format HTML a fost facuta de Read Forward.

Citeste si:
Cum arata si "ce poate" noul Samsung Galaxy S10 5G
Cum arata si "ce poate" noul...

„Elevii de liceu din clasele terminale au acum posibilitatea sa studieze si sa acceseze un continut interactiv, util in pregatirea lor profesionala, in conditiile in care aptitudinile digitale sunt atat de necesare zilei de astazi si, mai ales, celei de maine. Mai mult, sala de curs se poate transforma intr-o „clasa virtuala”, facilitand accesul la educatie si schimb de experienta, indiferent de locul in care se afla profesorul si elevul. In aceasta directie a fost dezvoltat si programul local „Trends of Tomorrow”, lansat in 2011, prin care sustinem dezvoltarea profesionala a tinerilor din clasele terminale, pentru a face pasii spre o cariera de succes, intr-o lume tot mai digitala”, a declarat Mihaela Stanoiu, Responsabil CSR in cadrul Samsung Electronics Romania.

Practic, clasa digitala permite comunicarea in timp real intre elevi si profesori, controlarea de catre profesor a informatiilor afisate pe tabletele elevilor, precum si schimbul de experienta intre licee prin sistemul cloud.

Citeste si:
„Regina criptomonedelor”, în top 10 cei mai căutați infractori
Bulgăroaica supranumită...

Importanta invatamantului digital este reafirmata si de studiile in domeniu, care arata ca, in momentul in care elevii se bucura de o experienta de invatare interactiva, acestia retin 75% din informatii, in timp ce doar 20% dintre informatii sunt retinute atunci cand suportul de invatare este doar audio-video. In momentul in care informatia este citita, elevii retin pana la 5% din informatie.

Obiectivul parteneriatului dintre Ministerul Educatiei Nationale si Samsung il reprezinta familiarizarea elevilor si a profesorilor cu solutii de invatare performante, care pot sa usureze procesul de predare-invatare si sa-l faca mai atractiv.

Samsung Electronics Romania si Ministerul Educatiei Nationale au semnat in luna iunie a acestui an un parteneriat pentru amenajarea unor sali de clasa Smart in liceele din Bucuresti, Timisoara si Iasi.

Citeste si:
Florin Spătaru: România devine un jucător important pe piața...
Ministrul Economiei: România...

Conform datelor Samsung Romania, costul investitional disponibil celor trei proiecte „Smart Class” se ridica la circa 100.000 de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri