Oamenii de stiina au descoperit “primul sistem de stocare a datelor”, vechi de 5.500 de ani. Au forma unor bile de clei si au fost descoperite in Iran, fiind folosite pentru stocarea datelor de catre mesopotamieni.

Bilele de clei, denumite si “plicuri”, au fost scoase la iveala in 1960 si au fost realizate cu circa 200 de ani inainte ca scrisul sa fi fost inventat.

Bilele erau sigilate si contin iconite in forme geometrice variate, marimea lor variind de la o minge de golf la una de baseball.

Cercetatorii au folosit scanere de rezolutie inalta si remodelare 3D pentru a se uita in cele 20 de exemplare scoase la iveala in Choga Mish, vestul Iranului, in anii ’60, a scris presa internationala.

Cercetatorii considera ca aceste bile erau folosite pentru a stoca informatii despre tranzactii economice. Interpretarea s-a facut pe baza analizei unei bile de clei vechi de 3.300 de ani care avea inauntru 49 de pietricele si un text cuneiform care significa tranzactia unui oier care a cedat 49 de oi si capre.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri