Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) propune ca alocarea celor cinci licente de televiziune digitala terestra (multiplexe) sa se faca printr-o procedura de selectie competitiva, conform ANCOM.

Conform sursei citate, ANCOM a supus, vineri, consultarii publice proiectul de decizie si caietul de sarcini pentru organizarea unei licitatii in vederea acordarii licentelor de utilizare a frecventelor radio in sistem digital terestru de televiziune.

ANCOM propune ca alocarea celor cinci multiplexuri de televiziune digitala sa se faca printr-o procedura de selectie competitiva, scrie Mediafax.

ANCOM va scoate la licitatie cinci multiplexuri de televiziune digitala terestra, patru in UHF si unul in VHF, in standard DVB-T2. Multiplexul digital reprezinta un grup de programe de radiodifuziune si televiziune, servicii multimedia suplimentare si alte date asociate de identificare transmise de la statiile de emisie catre utilizatorii finali pe cale radio terestra, utilizand modulatie digitala in limitele unui canal de televiziune standard/bloc de frecventa.

Castigatorul primului multiplex in UHF (MUX 1) va avea obligatia de a transmite "free to air", in conditii transparente, concurentiale si nediscriminatorii, posturile publice si private de televiziune care se transmit in prezent in sistem analogic terestru, in conformitate cu prevederile Legii audiovizualului. De asemenea, potrivit Strategiei elaborate de catre Ministerul Societatii Informationale, acest multiplex va trebui sa asigure o acoperire in receptie fixa de 90% din populatie si 80% din teritoriu pana la 31 decembrie 2016, fiind singurul multiplex din cele 5 disponibile care are astfel de obligatii de acoperire. Pentru MUX 2, MUX 3, MUX 4 si MUX 5, operatorii vor avea obligatia ca pana la 1 mai 2017 sa aiba in functiune cel putin 36 de emitatoare pentru fiecare dintre retelele corespunzatoare acestor multiplexuri, instalate cate unul in fiecare zona de alocare. Toate multiplexurile vor fi acordate pe o perioada de 10 ani, iar licentele vor intra in vigoare incepand cu 17 iunie 2015.

Procedura de selectie competitiva presupune ca fiecare ofertant sa depuna o oferta initiala prin care sa indice numarul de multiplexuri pe care doreste sa le achizitioneze. In cazul in care cererea depaseste numarul de multiplexuri disponibile, se vor organiza runde primare de licitatie pana cand cererea nu mai depaseste oferta. In cazul in care, dupa incheierea rundelor primare exista multiplexuri care nu au fost castigate de niciun ofertant, in scopul adjudecarii acestora, ANCOM poate decide organizarea unei runde primare suplimentare la care poate participa orice ofertant admis in etapa de licitatie. De asemenea, repartizarea multiplexurilor MUX2, MUX3 si MUX4 catre ofertantii castigatori, in urma ofertei initiale sau a rundelor primare, dupa caz, se va face prin runda de alocare. Pretul de pornire pentru fiecare multiplex reprezinta taxa minima de licenta ce va fi stabilita de catre Guvern, la propunerea ANCOM.

Pentru a fi admis in etapa de licitatie, un candidat trebuie sa indeplineasca cumulativ o serie de criterii de calificare, ca de exemplu: sa fie societate comerciala romana sau straina; cifra de afaceri medie pe ultimii 3 ani sau pe perioada scursa de la infiintare, daca aceasta este mai scurta de 3 ani, sa fie de minimum 2.000.000 euro; durata de functionare a candidatului prevazuta in actul constitutiv trebuie sa fie cel putin pana la data de 17 iunie 2025; sa-si fi indeplinit obligatiile exigibile de plata catre bugetul de stat, bugetele asigurarilor sociale si fondurilor speciale a impozitelor, taxelor, contributiilor si altor venituri si catre ANCOM; candidatul sa nu faca parte din grupul altui candidat.

"Televiziunea digitala terestra este o alternativa pentru utilizatorii din Romania si vine sa completeze paleta serviciilor care se afla astazi la dispozitia utilizatorilor romani. In Romania exista o piata competitiva a retransmisiei programelor audiovizuale, unde fiecare tip de serviciu are costuri si beneficii, avantaje si dezavantaje. Important este ca utilizatorii sa aiba la dispozitie suficiente optiuni ca sa aleaga oferta care se potriveste cel mai bine asteptarilor lor", a declarat Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.

Documentatia licitatiei poate fi consultata pe site-ul ANCOM, persoanele interesate fiind invitate sa formuleze si sa transmita observatii si propuneri pana la data de 8 ianuarie 2014.

Catalin Marinescu a anuntat in 17 octombrie, in cadrul evenimentului International Digital Forum, ca ANCOM vrea sa lanseze in ianuarie 2014 procedura de selectie pentru cinci licente de TV digitala terestra, proces care se va incheia pana la 30 aprilie.

Acordarea licentelor este inclusa in Strategia privind tranzitia de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra, aprobata de Guvern in luna iunie.

In contextul aprobarii strategiei, ministrul Comunicatiilor Dan Nica, initiatorul strategiei, a aratat ca aprobarea strategiei creeaza premise ca in Romania sa functioneze o retea de televiziune digitala, cel mai probabil gestionata de Societatea Romana de Televiziune, pe structura TVR 2.

Totodata, in luna mai, Consiliul National al Audiovizualului a avizat favorabil strategia prin care Societatea Nationala de Radiocomunicatii va primi unul dintre cele cinci multiplexe ce vor fi acordate de statul roman pentru tranzitia la TV digitala terestra, cu obligatia de a retransmite TVR 1 si 2, dar si unele posturi private care emit analogic terestru.

Pe de alta parte, in august 2010, Guvernul roman a decis sa amane cu trei ani, pana la 1 ianuarie 2015, tranzitia de la televiziunea analogica terestra la televiziunea digitala terestra. Aceasta hotarare a fost luata de Guvern, desi Romania se angajase in fata Uniunii Europene sa finalizeze procesul de tranzitie la televiziunea digitala terestra pana la 1 ianuarie 2012.

Decizia de atunci a Guvernului a determinat ANCOM sa anuleze licitatia pe care o demarase pentru a acorda primele doua licente de TV digitala (multiplexe). Totodata, ANCOM a restituit celor sapte companii interesate de operarea primelor doua multiplexe de televiziune digitala sumele pentru caietele de sarcini achitate in cadrul licitatiei. Caietele de sarcini pentru cele doua licente de TV digitala fusesera achizitionate de RCS&RDS, Romtelecom, TDF SAS, Societatea Nationala de Radiocomunicatii, Media Sat, Österreichische Rundfunksender GmbH&Co KG si General Satellite Sofia.

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) este institutia care protejeaza interesele utilizatorilor de comunicatii din Romania, prin promovarea concurentei pe piata de comunicatii, administrarea resurselor limitate, incurajarea investitiilor eficiente in infrastructura si a inovatiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri