Demiteri la varful TeliaSonera, dupa o ancheta privind tranzactii suspecte in state foste sovietice

Per-Arne Blomquist, directorul financiar al TeliaSonera, unul dintre cei mai importanti operatori telecom in tarile nordice si baltice, a fost demis alaturi de alti trei executivi, in urma unei investigatii privind tranzactii suspecte in state foste sovietice ale celei mai mari companii telecom din tarile nordice, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.

Printre directorii concediati se numara si seful diviziei de servicii mobile, potrivit purtatorului de cuvant al TeliaSonera, Salomon Bekele.
Executivii au pierdut increderea consiliului de administratie in urma anchetei privind o serie de tranzactii derulate de divizia Eurasia, potrivit unui comunicat al grupului.

"Blomquist nu a luat masurile necesare pentru a preveni efectuarea acestor tranzactii in astfel de conditii", a declarat intr-o conferinta directorul general al TeliaSonera, Johan Dennelind.

El a refuzat sa precizeze cine sunt ceilalti angajati implicati, ce fel de fapte sau nereguli ar fi trebuit prevenite si care sunt motivele demiterilor.

Aceleasi tranzactii suspecte au condus, in luna februarie, la demisia fostului CEO al TeliaSonera, Lars Nyberg. La acea data, o firma de avocatura contractata sa ancheteze suspiciuni de coruptie in activitatea grupului pe plan international a constatat posibile fapte de coruptie in legatura cu achizitia unei licente pentru spectru mobil in Uzbekistan.

Citeste si:
TeliaSonera vrea sa se extinda in regiunea Baltica
TeliaSonera vrea sa se...
Citeste si:
Care sunt primele simptome care apar in caz de coronavirus?
Care sunt primele simptome...

Tranzactiile au fost dezvaluite anul trecut, cand procurorii suedezi au inceput o investigatie privind achizitia frecventelor mobile in statul asiatic, suspectand ca banii au mers in conturile familiei presedintelui uzbec Islam Karimov.

TeliaSonera a anuntat ca procedurile utilizate de divizia Eurasia pentru unele tranzactii nu corespund conduitei la nivel de grup.
Divizia Eurasia a grupului opereaza in Uzbekistan, Kazahstan, Azerbaijan si alte state foste sovietice.

Actiunile TeliaSonera au inchis vineri la Stockholm in scadere cu 2,2%, la un pret de 53,25 coroane suedeze, care ii confera o capitalizare de piata de 231 miliarde coroane, sau circa 35 miliarde de dolari.

Guvernul suedez detine 37% din actiunile companiei.

Citeste si:
Adrian Streinu Cercel a fost demis de la conducerea comisiei...
Adrian Streinu Cercel a fost...

In Europa, TeliaSonera este unul dintre cei mai importanti operatori telecom in tarile nordice si baltice, Spania si Republica Moldova.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri