Samsung Electronics a pierdut 28 miliarde de dolari din capitalizare in sase saptamani, iar declinul va continua in conditiile in care Apple si companiile chineze isi maresc cota pe piata telefoanelor, considera Adnaan Ahmad, analist la compania Berenberg in Londra, citat de Bloomberg.

Actiunile Samsung Electronics s-au depreciat cu 13% dupa data de 29 noiembrie, pierzand din capitalizare mai mult decat oricare alta companie la nivel mondial.
Pretul titlurilor companiei sud-coreene va scadea cu inca 11%, prognozeaza Ahmad, ale carui estimari din ultimele 12 luni au avut cea mai mare acuratete, in randul analizelor urmarite de Bloomberg, informeaza Mediafax.
Samsung, cel mai mare producator de smartphone-uri la nivel mondial, a raportat pentru ultimele trei luni din 2013 primul declin al profitului din ultimele noua trimestre, pe fondul cresterii concurentei din partea Apple si a producatorilor chinezi de dispozitive mobile ieftine.
Potrivit estimarilor optimiste, actiunile Samsung vor reveni la crestere dupa ce valoarea acestora a coborat la cel mai redus nivel din ultimii trei ani, in raport cu titlurile companiilor concurente.
Ahmad considera insa ca investitorii vor vinde in continuare actiuni, din cauza scaderii marjelor de profit ale afacerilor cu telefoane mobile ale Samsung.
"Vanzarea este complet justificata, pentru ca piata intelege ca profilul marjelor se va modifica drastic. Samsung va fi intr-o pozitie foarte precara in urmatoarele 12-18 luni", a spus Ahmad, care a lucrat in ultimii 16 ani ca analist in domeniul companiilor tehnologice, la companii precum Merrill Lynch si Morgan Stanley.
Pretul mediu tinta al actiunilor Samsung a scazut cu circa 12% incepand din iunie 2013, iar in ultimele sase saptamani cu 4%, potrivit datelor Bloomberg.
Majoritatea analistilor nu recomanda inca vanzarea titlurilor Samsung.
Potrivit unui comunicat de luni al Samsung, grupul se va concentra in continuare pe managementul lantului de furnizori si pe oferirea unei game complete de smartphone-uri, cu niveluri diferite de preturi si functii.
Ahmad considera ca Samsung, care detine o cota de 35% pe piata globala a smartphone-urilor, in functie de vanzari, devine presata de o piata suprasaturata, in cazul telefoanelor premium, si de profiturile mici in cazul modelelor ieftine.
Vanzarile de aparate Galaxy S4 au incetinit din cauza concurentei din partea iPhone 5s si 5c si a telefoanelor chinezesti ale caror preturi pornesc de la 100 de dolari.
Compania sud-coreeana a livrat probabil 13 milioane de aparate S4 in trimestrul patru, in scadere de la 17 milioane de unitati in trimestrul precedent, a estimat in decembrie Daewoo Securities.
Samsung intampina o noua provocare in China, unde Apple a incheiat luna trecuta un acord de vanzare a aparatelor iPhone prin intermediul China Mobile, care la sfarsitul lunii noiembrie avea 763 de milioane de utilizatori.
Actiunile Samsung sunt in crestere cu 0,7% la bursa din Londra, la 620 dolari pe unitate, conferind marti companiei o capitalizare de 182,65 miliarde de dolari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri