Aceste informatii, dezvaluite in cadrul unei anchete comune a ziarului britanic si a postului de televiziune Channel 4, se bazeaza pe documente furnizate de fostul consultant al NSA Edward Snowden, refugiat in Rusia.
Ele sunt publicate cu o zi inaintea unui discurs al presedintelui american Barack Obama, care urmeaza sa anunte vineri o serie de reforme vizand metodele de supraveghere, ca raspuns la controversa privind programele americane de spionaj, declansata de Snowden.
Programul NSA cu privire la SMS-uri, denumit "DISHFIRE", colecteaza "aproape tot ceea ce putea", potrit unor documente apartinand Serviciului guvernamental britanic de informatii (GCHQ) citate de The Guardian.
Cotidianul scrie ca se bazeaza, de asemenea, pe un document NSA datand din 2011, cu subtitlul "SMS-urile: o mina de aur de exploatat".
NSA foloseste aceasta baza de date existenta pentru a extrage informatii referitoare la planurile de calatorie, contactele si tranzactiile financiare ale detinatorilor de telefoane mobile, inclusiv ale indivizilor care nu sunt suspectati de vreo activitate ilegala, noteaza cotidianul britanic.
Programul consta in culegerea si analizarea mesajelor automate, cum ar fi cele care indica apeluri pierdute sau preturile la serviciul "roaming" in strainatate, precum si SMS-urile trimise de banci.
GCHQ a afirmat ca activitatile sale sunt legale. "Intreaga activitate a GCHQ este desfasurata in conformitate cu cadrul legislativ si cu regulile noastre care garanteaza ca activitatile noastre sunt autorizate, necesare si proportionale", a anuntat Agentia intr-un comunicat.
NSA a asigurat, LA randul sau, ca respecta cadrul legal. "Dishfire este un sistem care colecteaza si gestioneaza date SMS obtinute legal", potrivit Agentiei.