Tehnologia Goal Line a fost folosita pentru prima data in meciul Franta – Honduras, disputat la Campionatul Mondial de Fotbal din Brazilia, pe 15 iunie, cand, in minutul 48, atacantul francez Karim Benzema a epediat un sut din voleu spre poarta hondurienilor, minge care a lovit bara, apoi portarul, iar din mana portarului balonul a intrat in poarta.

Practic poarta este dotata cu mai multi senzori care detecteaza daca mingea de fotbal a intrat sau nu in poarta, iar arbitrul dispune de un ceas inteligent la mana care il informeaza daca golul a fost validat sau nu. Firma care s-a ocupat de dezvoltarea acestui sistem se numeste GoalControl si este una germana.

Informatii legate de implementarea unei tehnologii care sa detecteze daca mingea de fotbal a intrat sau nu in poarta in meciurile oficiale au aparut inca de la inceputul anului trecut. Este vorba mai precis despre doua dispozitive cu senzori care pot detecta cand mingea depaseste sau nu spatiul portii si este marcat un gol, pentru a evita in acest fel erorile de arbitraj care de multe ori au dezavantajat anumite echipe in competitiile de fotbal.

Citeste si:

Pasionatii “sportului rege” in Europa isi aduc cu siguranta aminte de evenimentul sportiv din 2010, la Cupa Mondiala de Fotbal, cand selectionata Angliei a infruntat echipa gazda intr-un meci din optimile de finala, in urma caruia mijlocasului echipei albionului – Frank Lampard – i-a fost anulat un gol perfect valabil, dupa o decizie controversata a arbitrilor, care ar fi restabilit egalitatea pe tabela de marcaj.

Daca golul perfect valabil ar fi fost validat, atunci echipa lui Lampard ar fi egalat la scor (2-2) selectionata Germaniei si exista posibilitatea ca nationala Angliei sa obtina un alt rezultat, care i-ar fi permis sa treaca mai departe, in urmatoarea faza a competitiei. In urma deciziei eronate de arbitraj, Anglia a fost invinsa de Germania cu scorul de 4-1.

In ciuda faptului ca este o tehnologie care va evita greselile de arbitraj, reprezentantii Bundesliga, campionatul de fotbal din prima liga germana, a decis sa nu foloseasca tehnologia dezvoltata de catre GoalControl si sa se bazeze pe deciziile arbitrilor delegati la meciurile din campionat si competitiile interne.