Potrivit acordului semnat intre cele doua ministere, centrul din Bucuresti va identifica proiecte pilot din sectorul IT, pe care le va si dezvolta ulterior, a anuntat Ministerul pentru Stiinta, IT&C si Planificare din Coreea de Sud, citat de agentia Yonhap. Romania si Coreea de Sud au convenit sa asigure fiecare cate 1 milion de dolari pentru finantarea de astfel de proiecte, informeaza Mediafax.

Principalele domenii de interes vor fi extinderea retelelor de internet in banda larga, precum si imbunatatirea infrastructurii publice cheie (Public Key Infrastructure - PKI) si a securitatii informatice. "Speram ca, prin lansarea centrului de cooperare IT din Romania, cele doua tari sa dezvolte o colaborare mai stransa in sectorul tehnologiei", a notat ministerul sud-coreean.

Companiile din Coreea de Sud vor putea cauta oportunitati de afaceri prin intermediul centrului de la Bucuresti, pentru a profita de dezvoltarea rapida a sectorului IT din Romania. Romania poate functiona ca un cap de pod pentru firmele sud-coreene car vor sa intre mai puternic pe piata europeana, se arata in comunicatul institutiei.

Citeste si:

Ministerul sud-coreean noteaza ca l-a invitat pe ministrul roman pentru Societatea Informationala, Razvan Cotovelea, la o conferinta cu tema IT care se va desfasura la Busan, in Coreea de Sud, in perioada 20 octombrie - 7 noiembrie. Ministerul sud-coreean intentioneaza sa deschida un centru similar cu cel de la Bucuresti in Columbia in luna noiembrie. Coreea de Sud a derulat, incepand din 2003, astfel de proiecte in Mexic, Chile, Turcia, Africa de Sud, Bulgaria si Vietnam.

Transfer de cunoastere si expertiza

Ministerul pentru Societatea Informationala a anuntat in martie anul trecut ca Romania a fost inclusa de catre Comisia de Comunicatii din Coreea de Sud intr-un program de consultanta pentru dezvoltarea sectorului IT&C, prin care statul asiatic promoveaza si asigura oportunitati digitale in tarile partenere prin transfer de cunoastere si expertiza. In luna august 2012, Romania si Coreea de Sud au semnat un memorandum de intelegere intre cele doua state in domeniul IT&C.

Prin programul de consultanta pentru dezvoltarea IT&C, institutiile coreene, pe baza unor studii asupra potentialului de dezvoltare digitala, selecteaza anumite tari catre care transfera cunostinte si expertiza in domeniul IT prin intermediul unor activitati de formare, precum vizite de lucru, seminarii si conferinte.

Programul are doua componente. Prima, politica de consultanta in IT&C, are ca scop prezentarea experientei si expertizei in dezvoltarea IT&C acumulate de Coreea, prin furnizarea catre tarile partenere a celor mai bune practici si studii de caz referitoare la aria de consultanta solicitata. Prin a doua componenta, denumita Grupul consultativ pentru telecomunicatii, Coreea de Sud trimite experti cu experienta relevanta in tarile partenere timp de patru luni. pentru a asigura consultanta la fata locului pe aspecte specifice legate de politica de telecomunicatii.

Sursa foto: Grafice si birou business/ Shutterstock.