Vivendi va primi, in urma acestei tranzactii, 4,66 miliarde de euro cash si o participatie de 7,4% din filiala companiei spaniole, Telefonica Brasil. Pe langa acestea, Vivendi va obtine si participatia de 5,7% in Telecom Italia, detinuta de Telefonica in compania italiana. Cedarea actiunilor Telecom Italia de catre Telefonica reprezinta sfarsitul unui parteneriat intre cele doua companii care a durat sapte ani, noteaza Mediafax.

Telefonica isi va creste cota de piata pana la 30% in Brazilia, in urma cumpararii subsidiarei GVT de la Vivendi, fata de competitorii America Movil, care are o cota de piata de 32%, si Oi, cu 27%. "Noua Telefonica Brasil care rezulta din aceasta tranzactie ne va plasa pe primul loc in clasamentul furnizorilor de servicii integrate de telecomunicatii, lideri atat pe piata de telefonie mobila, cat si pe cea de servicii de Internet", se arata intr-un comunicat al Telefonica.

De cealalta parte, Vivendi incheie, prin aceasta vanzare, o serie de tranzactii prin care a renuntat la afacerile din telecomunicatii si jocuri video, pentru a-si orienta afacerea catre domeniul media. In luna august, Telecom Italia a facut o oferta catre Vivendi pentru cumpararea subsidiarei GVT, in valoare de aproximativ sapte miliarde de euro, potrivit surselor Bloomberg.

Dupa anuntarea incheierii acordului, actiunile Telefonica au avansat cu 1,7% pe bursa din Madrid, iar titlurile Vivendi au urcat cu 0,7 pe bursa din Paris. De asemenea, actiunile Telecom Italia au crescut cu 1,2 pe bursa de la Milano. Vivendi detine Canal+ Group, liderul pietei de audiovizual din Franta, precum si Universal Music Group, cel mai mare producator si distribuitor de muzica din lume.

Sursa foto: The businessman. Hand for a handshake.