6 Octombrie 2014

Cei mai bogati oameni din lume in tehnologie: miliardarii care detin imperii sau au facut avere din IT



Invart business-uri de miliarde si detin averi impresionante. Cine sunt cei mai bogati miliardari din lume care au facut avere din IT si la cati bani detin in momentul de fata, aflati in prezentarea de mai jos.

10. Paul Allen - 17 miliarde de dolari

Coleg de liceu cu Bill Gates si cofondator al Microsoft alaturi de acesta, Paul Allen a parasit compania din Seattle in anul 1983 din cauza unor probleme de sanatate, fiind diagnosticat cu boala Hodgkin.

In prezent, Paul Allen este proprietarul echipelor de baschet Portland Trail Blazers si echipei de fotbal american Seattle Seahawks si are o avere estimata de Forbes la 17 miliarde de dolari.

Foto: blog.seahawks.com


9. Charles Ergen - 17,2 miliarde de dolari

Charlie Ergen (61 ani) este unul dintre cele mai importante nume din industria cablistilor si televiziunii prin satelit din SUA, transformand DISH Networks si EchoStar intr-un business de miliarde de la zero.

Cu o capitalizare de circa 35 de miliarde de dolari, ambele companii pe care omul de afaceri le detine au inregistrat cresteri puternice pe piata, ca urmare a activitatii de fuziune de pe piata.

Charles Ergen nu a scapat de ochii autoritatilor din SUA care la jumatatea anilor 2000 l-au investigat intr-un caz de spalare de bani, insa pentru care nu a fost gasit vinovat.


8. Michael Dell - 17,7 miliarde de dolari

Michael Dell sustine ca lucrurile s-au schimbat in bine de cand Dell a fost delistata in urma cu un an. Compania nu mai este in prezent nevoita sa publice rezultatele financiare, iar sefii companiei acesteia apreciaza ca business-ul merge mai bine decat cel al rivalilor de la Oracle, IBM, Cisco sau HP. Compania valora aproximativ 25 de miliarde de dolari inaintea delistarii.

Desi Michael Dell inca detine actiuni in cadrul companiei, mare parte din veniturile sale sunt realizate din fondurile de investitii detinute, averea sa apropiindu-se de circa 18 miliarde de dolari.

Foto: dell.com


7. Steve Ballmer - 22,5 miliarde de dolari

Steve Ballmer s-a retras din functia de CEO al Microsoft in februarie 2014 si nu i-a luat mult timp pana sa isi gaseasca o noua slujba, preluand putin timp mai tarziu echipa americana de baschet Los Angeles Clippers.

In luna august a acestui an, Steve Ballmer a finalizat achizitia clubului de baschet nord american in schimbul sumei de 2 miliarde de dolari, unul dintre cele mai mari sume platite vreodate pentru un club sportiv. Fostul CEO al Microsoft devine insa mai bogat pe zi ce trece, actiunile pe care le detine la Microsoft crescand inca de la plecarea sa.

Foto: nba.com


6. Jeff Bezos - 30,5 miliarde de dolari

Sub conducerea lui Jeff Bezos, Amazon si-a continuat suprematia pe piata comertului electronic, retailerul extinzandu-si acoperirea si in alte domenii precum TV-ul sau dispozitivele mobile.

Veniturile Amazon sunt pe crestere, compania estimand pentru acest an vanzari totale de 90 de miliarde de dolari, o evolutie de peste 20%. Jeff Bezos detine 18% din compania Amazon, cel mai mare retailer online la nivel global.


5. Sergey Brin - 31 miliarde de dolari

Averea lui Sergey Brin, cofondator al Google, a crescut in ultimii ani cu aproximativ 6,6 miliarde de dolari, ca urmare a evolutiei cotatiilor Google, ajungand ca in prezent sa se ridice la 31 de miliarde de dolari.

Alaturi de Larry Page, Sergey Brin a pus bazele Google in anul 1998, ambii fiind studenti la universitatea Stanford din SUA.


4. Larry Page - 31,5 miliarde de dolari

Averea lui Larry Page, cofondator al Google, alaturi de Sergey Brin, a crescut cu peste sase miliarde de dolari in ultimii ani ca urmare a evolutiei pretului actiunilor gigantului IT american.

Conform datelor Forbes.com, Larry Page,41 de ani, are o avere de 31,5 miliarde de dolari.

Foto: google.com


3. Mark Zuckerberg - 34 miliarde de dolari

Mark Zuckerberg, CEO si fondator al retelei de socializare Facebook este cel mai bogat tanar antreprenor din industria IT, averea sa ajungand la 34 miliarde de dolari. In urma listarii la bursa si a evolutiei companiei, veniturile lui Zuckerberg s-au rotunjit cu aproape 20 de miliarde de dolari.


2. Larry Ellison - 50 miliarde de dolari

Larry Ellison a soscat la inceputul acestei toamne cand a anuntat ca va renunta la functia de CEO in cadrul Oracle, unul dintre cei mai mari producatori de software la nivel global, companie pe care a fondat-o in anul 1977.

Desi s-a retras din functia executiva, Larry Ellison va ramane CTO in cadrul companiei. Averea lui Larry Ellison se ridica, potrivit estimarilor Forbes, la 50 de miliarde de dolari, bani cu care managerul american si-a achizitionat mai multe proprietati pe diferite insule, fiind deasemenea cunoscut si pentru pasiunea pe care o are pentru masinile exclusiviste.

Foto: wikimedia.org


1. Bill Gates - 81 miliarde de dolari

Bill Gates, in prezent cel mai bogat american, cu o avere ce a ajuns sa depaseasca 80 de miliarde de dolari, isi foloseste banii mai ales in scopuri umanitare, cunoscut fiind pentru evenimentele de filantropie la care participa.

In ultimul an, datorita cresterii actiunilor pe care le detine in compania Microsoft, averea sa a crescut cu 9 miliarde de dolari.

Foto: commons.wikimedia.org




Citeste si