"Cele mai importante doua motive pentru schimbarea operatorului de telefonie mobila sunt calitatea semnalului si reteaua in care sunt cunostintele/ prietenii. Pretul ocupa locul 3, ofertele promotionale locul 4, iar sistemul de distributie ocupa locul 5 in acest clasament", se spune in analiza Consiliului Concurentei (CC), potrivit Mediafax.

Investigatia Consiliului Concurentei privind posibilele intelegeri pe piata comercializarii cartelelor preplatite de telefonie mobila a fost initiata la finele anului 2009. Din analiza datelor furnizate in cadrul procesului de monitorizare a angajamentelor operatorilor de telefonie mobila, date publicitatii in octombrie 2011, rezulta ca ingrijorarea concurentiala privind practicarea unui pret fix la consumatorul final a fost eliminata.

"In prezent, preturile cu amanuntul ale produselor preplatite (prepay) sunt variabile (inclusiv preturile produselor apartinand aceluiasi operator de telefonie mobila), aspect care arata manifestarea concurentei prin pret pe aceasta piata. Intrucat, in perioada de monitorizare, continutul unui produs a suferit modificari importante (ex. in anul 2013 fata de anul 2011, cartela de 5 euro contine un numar dublu de minute in retea, SMS-uri, plus trafic de date), este dificil de identificat, dincolo de orice dubiu, influenta angajamentelor in ceea ce priveste pretul final al acestor produse", se arata in document.

Citeste si:

Analiza institutiei a scos in evidenta ca utilizatorii finali sunt foarte multumiti de produsele prepay, inclusiv de pretul acestora. Pe o scara de la 1 la 10, aproximativ 80% dintre utilizatori sunt complet multumiti sau foarte multumiti de aceste produse (au acordat note de 9 si 10).

"In comparatie cu anul 2012, in anul 2014 utilizatorii de cartele preplatite sunt mult mai multumiti sau mai multumiti de serviciile oferite de operatorii de telefonie mobila (59% dintre utilizatorii Orange, 67% dintre utilizatorii Cosmote si 70% dintre utilizatorii Vodafone)", se mentioneaza in analiza. Pe piata telefoniei mobile activeaza Orange Romania, Vodafone Romania, Telekom Romania Mobile Communications (fosta Cosmote Romania) si RCS&RDS.