Potrivit WikiLeaks, care difuzeaza trei documente prezentate drept inregistrari ale unor conversatii ale cancelarului german Angela Merkel si un altul care prezinta o lista cu numerele vizate de NSA, agentia americana a interceptat 125 de numere de telefon apartinand unor oficiali germani de rang inalt. Printre numerele interceptate figureaza cele ale unor colaboratori apropiati cancelarului german Angela Merkel, in special cel al lui Ronald Pofalla, fostul sau sef de cabinet, scrie Mediafax.

NSA a vizat si membri ai "echipelor fostului cancelar Gerhard Schröder (in functie in perioada 1998-2002) si a predecesorului sau, Helmut Kohl", precizeaza WikiLeaks intr-un comunicat. Cele trei documente difuzate miercuri dateaza din perioada 2009-2011. Angela Merkel evoca in acestea criza financiara din 2009, criza din zona euro din 2011 si relatiile cu Iranul in cursul unei intrevederi cu printul mostenitor al Emiratelor Arabe Unite.

Aceste noi dezvaluiri risca sa afecteze din nou relatiile dintre Berlin si Washington, in contextul in care liderii german si american au incercat recent sa-si aplaneze diferendele pe tema spionajului in urma unor dezvaluiri privind interceptarea de catre NSA a comunicatiilor lui Merkel.

Germania si Statele Unite sunt "aliati inseparabili", a dat asigurari luna trecuta presedintele american Barack Obama, aflat in vizita in Bavaria. Guvernul german inca nu a reactionat pe marginea noilor dezvaluiri.