Noul sistem include aplicatii precum Cortana, Microsoft Edge, Xbox App, dar si noile aplicatii universale Office.

Microsoft sustine ca noul sistem de operare este cel mai sigur Windows de pana acum, acesta fiind livrat ca serviciu si ulterior actualizat automat cu cele mai recente inovatii si functii de securitate.

Windows 10 va fi disponibil pe o gama larga de dispozitive, inclusiv PC-uri, tablete, telefoane, Raspberry Pi, Xbox One, HoloLens, peste 2.000 de dispozitive si configuratii fiind deja in proces de testare.

"Astazi intram intr-o noua era Windows. Inca de la inceput, Windows 10 a fost unic - conceput cu ajutorul feedback-ului primit de la peste cinci milioane de fani, livrat ca serviciu si oferit ca upgrade gratuit. Suntem foarte incantati sa oferim, impreuna cu partenerii nostri, cel mai bun Windows care a existat vreodata, un sistem de operare care le va permite oamenilor si organizatiilor din intreaga lume sa realizeze lucruri extraordinare", a declarat Terry Myerson, vicepresedinte executiv Windows and devices group Microsoft Corp.

Citeste si:

Una dintre cele mai importante facilitati este Windows Hello, un mijloc de autentificare rapid, sigur si care nu solicita o parola. Potrivit producatorului, pastrarea device-ului mereu actualizat este simpla, utilizatorii urmand sa primeasca actualizari gratuite care ii vor ajuta sa beneficieze de cele mai noi functii si optiuni de securitate pe parcursul ciclului de viata al dispozitivului.

Windows 10 are capacitati integrate de recunoastere vocala, tactila sau a instrumentelor de tipul stilourilor.

Alte aplicatii inovatoare ale Windows 10 sunt Cortana (asistentul personal digital care ajuta la gasirea rapida a informatiilor necesare la momentul potrivit), noul browser Microsoft Edge (permite utilizatorilor sa navigheze, sa citeasca si sa marcheze informatiile rapid, precum si sa partajeze informatii pe Internet), Continuum (optimizeaza aplicatiile si experientele intre modurile touch si desktop), in timp ce cu OneDrive, fisierele pot fi partajate si actualizate mai usor pe orice dispozitiv.

Totodata, aplicatia Microsoft Phone Companion le permite telefoanelor iPhone, Android sau Windows sa comunice fara probleme cu dispozitivele Windows 10.