26 August 2015

Cinci momente cheie la 20 de ani de la lansarea Windows 95: cum am trecut prin doua decenii de tehnologie



Window 95 poate fi considerat o revolutie a anilor 90 in ceea ce priveste operarea pe calculator. Lansat spre finele lunii august, acum fix 20 de ani, Windows 95 a fost primul sistem care oferea o interfata grafica mai detaliata si mai prietenoasa cu utilizatorul. Daca ne uitam in urma cu 20 de ani vom vedea ca lucrurile au evoluat enorm. De la un simplu desktop si meniul Start, astazi vorbim despre interconectivitate, cloud si multitasking, PC-ul fiind astazi un companion ne nelipsit in evolutia tehnologiei.

Windows 98 si progresul tehnologic

Dupa succesul de care s-a bucurat Windows 95, Microsoft a lansat Windows 98, moment care a marcat si un progres tehnologic si aparitia unor noi functii pentru utilizatori. Windows 98 a fost lansat pe piata in luna iunie a anului 1998, fiind sistemul de operare care oferea un suport mai performant pentru standardul de astazi al USB (Universal Serial Bus).

Totodata, Windows 98 a introdus pentru prima data suport ACPI, care oferea in premiera acces la functiile asteptare (Standby) si hibernare (Hibernate), asta desi cea din urma avea un suport destul de limitat.

Spre deosebire de Windows 95, Windows 98 a fost primul sistem de operare care a introdus drivere, cunoscute si sub numele de Windows Driver Model sau WDM, care erau folosite pentru buna functionare a diferitelor echipamente cu care era dotat PC-ul.
Windows 98 a adus si o serie de imbunatatiri in ceea ce priveste controllerele pentru hard disk-urile IDE sau SCSI, o mai buna recunoastere a unitatilor de tip Floppy Disk (wow, ce vremuri!), precum si un suport imbunatatit pentru cine folosea mai multe monitoare, dar si pentru pasionatii de jocuri.

Windows 98 a introdus in premiera functia Disk Cleanup, un tool care oferea posibilitatea curatarii hard disk-ului de fisierele nedorite, precum si scanarea unitatilor de stocare in eventualitatea in care acestea dadeau semne ca au un defect.

Suportul pentru Windows 98 s-a incheiat la 30 iunie 2002, in timp ce suportul extins mai ales pentru mediul de afaceri a fost incheiat patru ani mai tarziu, la jumatatea anului 2006.


Windows XP, revolutia care si azi se regaseste in PC-urile utilizatorilor

Windows XP a fost cel mai mare succes al Microsoft pe piata sistemelor de operare, fiind si astazi, la aproape 13 ani de la lansarea pe piata, inca utilizat de o pondere destul de ridicata a celor care folosesc sistemele de operare dezvoltate de gigantul american.

Windows XP a revolutionat sistemele de operare pentru PC-ul si a schimbat cu totul la fata ceea ce a inseamnat pana atunci utilizarea PC-ului. Dezvoltarea sistemului de operare Windows XP a inceput spre finalul anilor 90 si purta denumirea de “Neptune”.
Windows XP este pentru multi utilizatori de azi suportul care i-a ajutat in dezvoltarea si intelegerea PC-ului. Cu o interfata care nu avea cum sa nu te cucereasca si celebrul wallpaper Bliss, Windows XP a adus poate cele mai mari schimbari pentru un sistem de operare lansat de Microsoft, cu schimbari majore atat la nivel de functionalitate cat si in ceea ce priveste designul.

Windows XP a introdus pentru prima data posibilitatea de a crea mai multe conturi de pe acelasi sistem de operare, astfel daca unul dintre membrii familiei sau dintre angajati lucra intr-un moment al zilei, cand alta persoana utiliza calculatorul se putea loga cu datele sale de contact si dispune de o interfata proprie fara sa fie afectate in vreun fel informatiile stocate pe hard disk.

A fost si momentul in care Microsoft a derulat si prima sa reactie impotriva stoparii pirateriei sistemelor de operare, anii 2000 fiind considerati de catre multi specialisti perioada cu cele mai mari cresteri ale ratei de piraterie la nivel global. In acest fel, Microsoft a lansat sistemul Windows Product Activation, care solicita posesorului sistemului de operare autenficarea sau activarea licentei prin intermediul conexiunii la Internet.

Pe partea de functionalitate, Windows XP a adus in premiera lansarea Disk Defragmenter, un tool care ajuta la curatarea fisierelor fragmentate de pe “discurile dure”, asa cum se numeau in acea perioada. La vremea aceea, dupa utilizarea sistemului de operare mai mult timp sau atunci cand capacitatea de stocare a hard disk-ului se apropiat de 100%, PC-ul incepea sa mearga tot mai greu, astfel ca o defragmentare devenea absolut necesara. A fost si momentul in care Windows XP venea cu suport nativ pentru programul de chat Windows Messenger.

A fost si momentul in care Microsoft a propus versiuni noi ale sistemului de operare in cadrul aceluiasi sistem, Windows XP ajungand la Service Pack 3, versiune lansata in luna aprilie a anului 2008.

Windows XP a adus imbunatatiri uriase pentru impatimitii jocurilor pe calculator (DirectX 8.1 si mai tarziu 9.0c), dar si un suport mai bun pentru standardul USB 2.0.


Windows 7, cel mai bun sistem de operare al Microsoft?

Desi la inceput adoptia Windows 7 a fost una destul de lenta, dupa un succes neasteptat al Windows XP, o data cu incetarea suportului pentru XP, Windows 7 s-a dovedit un sistem extrem de bine inchegat, pregatit pentru cele mai noi provocari ale anilor 2009-2010, dar si pentru prezent, dovada fiind inca numarul ridicat al utilizatorilor care ruleaza pe PC aceasta varianta de sistem de operare.

Microsoft a lansat sistemul de operare Windows 7 in luna octombrie din 2009, in urma cu aproximativ cinci ani, intr-o vreme in care Windows XP domina categoric in randul utilizatorilor, iar Windows Vista era un sistem de operare care nu confirmase aproape deloc.

Windows 7 a oferit suport mai bun pentru modul touchscreen precum si pentru recunoasterea scrisului de mana de pe dispozitivele auxiliare, dar si suport pentru hard-disk-uri virtuale, dar si o mai buna optimizare pentru procesoarele cu mai multe nuclee.

O schimbare importanta a venit si in design-ul interfatei sistemului de operare, aceasta oferind din acest moment posibilitatea de a efectua cautari in calculator mult mai usor, asta datorita functiei de indexare a fisierelor. Cum spatiile de stocare au crescut tot mai mult, iar pe unitatile de stocare incapeau tot mai multe informatii devenea oarecum mai dificila identificarea unui fisier, astfel ca o simpla cautare prin apasarea butonului start din desktop sau direct din tastatura oferea posibiltiatea unui search mult mai avansat fata de versiunile de pana acum.

In plus, Windows 7 a venit si cu un suport mult imbunatatit pentru versiunile de 64 de biti, care ofereau o mai buna performanta si stabilitate, asta si pentru ca hardware-ul era in asa fel construit cat sa fie optimizat pentru a rula pe aceste versiuni. Este si momentul in care Windows 7 aduce suport pentru DirectX 10 si mai tarziu pentru DirectX 11, care ofereau o experienta grafica mult mai buna, ceea ce facea ca jocurile sa capete o cu totul alta dimensiune decat cea intalnita pana in acel moment.

Tot pe partea de design, Windows 7 este si primul sistem de operare care a oferit functia “Show Desktop”, care oferea posibilitatea utilizatorului ca indiferent cate ferestre are deschise utilizatorul printr-un simplu click sau printr-o combinatie de taste sa afiseze instantaneu fereastra de pornire a sistemului de operare, cunoscuta si sub numele de desktop.


Windows 8, 8.1 si Windows Vista - "esecurile" companiei sau doar etape de tranzitie?

Windows Vista, Windows 8 si update-ul Windows 8.1 nu au fost altceva decat etape de tranzitie pentru gigantul american, cel putin asa sustin marea majoritate a vocilor din industria de profil, dupa ce sistemele de operare nu au reusit sa confirme.

Windows Vista, sistemul de operare lansat in perioada dintre Windows XP si Windows 7 a fost un total esec pentru Microsoft, fiind vazut mai mult drept un sistem de “test”, o punte practic intre cele doua sisteme de operare populare ale gigantului american. In ciuda unei interfate schimbate si a unor functionalitati diferite, Windows Vista s-a confruntat cu mari probleme de compatibilitate, dar si functionalitate, ceea ce a facut ca rata de adoptie sa fie una foarte redusa, multi utilizatori care au facut upgrade cautand solutii pentru o revenire la versiunile anterioare cat mai rapid.

Despre Windows 8 si Windows 8.1 iarasi nu se poate spune ca au revolutionat intr-un anumit mod industria IT. Sigur, au adus schimbari mari, mai ales la nivel vizual, dar dupa ce ani la randul utilizatorii au fost obisnuiti cu un meniu start si o anumita potrivire a categoriilor si meniurilor, Windows 8 propunea o schimbare radicala a intregului concept de Windows, ceea ce impartit foarte mult numarul fanilor. A fost un moment de cotitura pentru majoritatea acestora, fiind si un moment in care multi au decis sa schimbe cu totul platformele si sistemele de calcul optand pentru in mare parte pentru solutiile Apple, nestiind care va fi viitorul in care se indreapta Microsoft cu noul sistem de operare.

Windows 8 a fost lansat in anul 2012, in timp ce update-ul 8.1 dateaza din urma cu aproximativ un an de zile, niciuna din aceste platforme de operare nefiind capabila sa se bucure de succesul editiilor precedente. A existat o foarte mare reticenta din partea utilizatorilor de a trece la noul sistem de operare, asta in mare parte pentru ca Microsoft a insistat ca in sistemul de operare lansat sa isi foloseasca la maximum solutiile proprii, scotand la inaintare propriul motor de cautare, propriul magazin virtual pentru aplicatii.

Mari publicatii din lume, dar si specialisti in IT, au caracterizat sistemul de operare drept unul “Work in progress” mai ales din cauza numarului limitat de aplicatii din magazinul virtual, asta desi in segmentul de mobile Apple si Google erau mult inaintea rivalilor de la Microsoft. Acelasi lucru s-a transpus inclusiv pe segmentul smartphone-urilor unde rezultatele Microsoft nu au confirmat si nu confirma nici pana in ziua de azi.

Conform statisticilor disponibile in acest moment, rata de penetrare a sistemului de operare Windows 8.1 este de numai circa 10% din totalul dispozitivelor/PC-urilor care ruleaza Windows.


Windows 10: speranta pentru un nou inceput

Dupa ce a invatat din greselile trecutului, Microsoft a decis sa faca un nou pariu cu utilizatorii de echipamente cu Windows, astfel ca la jumatatea anului 2015 a lansat pe piata Windows 10, unul dintre cele mai asteptate solutii software ale gigantului american, practic un pariu pe care acesta l-a facut cu o intreaga industrie specializata in tehnologie, in incercarea de a-si restabili directiile si parcursul pe piata in urmatoarea perioada de timp.

Primele impresii au fost bune, Microsoft ascultand in cea mai mare parte de greselile din trecut, asta desi au fost cateva lucruri care nu au scapat de criticile oamenilor din piata.

La nici o luna de la lansarea sistemului de operare Windows 10, adoptarea sistemului de operare este pe o panta ascendenta, intr-o mare masura si datorita politicii de pret stabilita de aceasta data de catre Microsoft, gigantul american oferind gratuit tuturor utilizatorilor cu licenta valida a sistemelor de operare Windows 7 si Windows 8.1 – versiunea 10 a sistemului operare pentru PC-uri.
Cea mai mare imbunatatire pe care a adus-o Microsoft in privinta functionalitatii sistemului de operare a fost transpunerea acestuia intr-unul multi-device, adica posibilitatea a rula acelasi continut din PC/laptop pe tableta ori smartphone.

O schimbare importanta vine inclusiv la meniul Start care disparuse practic in Windows 8 si Windows 8.1, fiind acum mult mai versatil si imbinand mult mai bine experienta din Windows 7 cu cea din 8.1, dar evolutii in directia buna vin si din partea securitatii, Microsoft dotand sistemul de operare cu functii avansate de securitate care sa blocheze eventualele atacuri online.

In mediul virtual s-a iscat o intreaga discutie pe forumurile de specialitate legat de functia pe care asistentul personal denumit Cortana o joaca, mai ales cea legata de stocarea datelor cu caracter personal, milioanele de utilizatori ai noii platforme fiind incurajati pe aceste site-uri sa limiteze accesul Cortana la datele sensibile, pe care Microsoft le-ar fi utilizat ulterior in scop de marketing.

La lansarea din Romania a noului sistem de operare, oficialii companiei sustineau ca interesul pentru Windows 10 este foarte crescut in randul utilizatorilor, dar mai ales al retailerilor care au derulat importante campanii comerciale.

"Entuziasmul pentru Windows 10 in Romania este la un nivel foarte ridicat. Inclusiv retailerii si-au manifestat interesul, astfel ca deja au inceput campanii cu noul sistem de operare. Marele avantaj in Romania este ca upgrade-ul de la o versiune mai veche a sistemului de operare (Windows 7/ Windows 8 / Windows 8.1) se va face raoud datorita conexiunii de mare viteza la Internet. In acest fel descarcarea se va face usor si nu va fi o problema", au dat asigurari reprezentantii Microsoft Romania.

Microsoft Microsoft a anuntat ca Windows 10 va fi disponibil in 190 de tari, utilizatorii avand acces la noul sistemul de operare ca upgrade gratuit sau preinstalat pe noile PC-uri si tablete.

Noul sistem include aplicatii precum Cortana, Microsoft Edge, Xbox App, dar si noile aplicatii universale Office. Microsoft sustine ca noul sistem de operare este cel mai sigur Windows de pana acum, acesta fiind livrat ca serviciu si ulterior actualizat automat cu cele mai recente inovatii si functii de securitate.

Windows 10 este disponibil pe o gama larga de dispozitive, inclusiv PC-uri, tablete, telefoane, Raspberry Pi, Xbox One, HoloLens, peste 2.000 de dispozitive si configuratii fiind deja in proces de testare.




Citeste si