“Valoarea in dolari a rascumpararilor de actiuni a scazut cu 6,9% fata de primul trimestru, la 134,4 miliarde de dolari, in timp ce in termeni anuali declinul a fost de 0,4%”, a declarat Andrew Birstingl, analist la FactSet, intr-un raport trimestrial.

In ultimele 12 luni, rascumpararile de titluri efectuate de companii au totalizat 555,5 miliarde de dolari, nivel aproape neschimbat fata de primul trimestru.
Grupul farmaceutic Pfizer, care a efectuat rascumparari in mod constant in ultimii ani, a cumparat titluri proprii in valoare de doar 2,8 miliarde de dolari in trimestrul al doilea, comparativ cu 6,1 miliarde de dolari in primul trimestru.

Verizon Communications a redus la rindul sau achizitiile de titluri proprii, cu 3,4 miliarde de dolari, comparativ cu primele trei luni ale anului.
”Un alt factor care a influentat declinul rascumpararilor de actiuni este participarea mai scazuta la astfel de programe. Numarul companiilor care au rascumparat actiuni a scazut de la 390 in primul trimestru la 378 in trimestrul al doilea”, a scris Birstingl.

Numarul companiilor care cumpara titluri proprii este totusi mai mare decat media de 357 de companii inregistrata de la sfarsitul recesiunii, in iulie 2009.
Pentru al 12-lea trimestru consecutiv, cele mai active companii in aceste operatiuni au fost cele din industria IT, acestea cheltuind in total 35,9 miliarde de dolari in intervalul aprilie-iunie. Astfel, patru din 10 rascumparari de titluri au fost facute de companii din sectorul tehnologiei, in frunte cu Apple, care a cumparat cu 18,2% mai multe actiuni proprii decat in primul trimestru.