Cele 4,8-4,9 milioane de telefoane care se estimeaza ca se vor vinde anul acesta inseamna o piata de 650 de milioane de euro.
Smartphone-urile inseamna 60% din intreaga piata in ceea ce priveste volumele si 90% in privinta valorii. Astfel, anul acesta se vor vinde in jur 2,9 milioane de smartphone-uri in valoare de aproximativ 585 de milioane de euro.

„Smartphone-urile si-au continuat cresterea accelerata, estimata la aproximativ 20% pe tot anul, mai ales ca rata de inlocuire este mai accelerata pentru smartphone-urile premium, de doar aproximativ 12 luni, comparativ cu celelalte segmente. Obiectivul nostru pentru acest an a fost sa avem o crestere peste cea a pietei si sa ne mentinem pozitia de lider”, spune Cojocaru.

Vanzarile de smartphone-uri au inregistrat cresteri importante in ultimii ani cuprinse intre 50% si 60%. Astfel, in 2012 s-au vandut aproximativ un milion de telefoane inteligente in Romania, iar in 2013 numarul a crescut la 1,5 milioane de unitati.

Samsung, cota de piata de 45% pe smartphone-uri

Samsung are o cota de piata de circa 45% pe segmentul smartphone-urilor pe plan local, adica va vinde anul acesta circa 1,3 milioane de telefoane inteligente.

„Pentru Samsung, cresterea vanzarilor de smartphones aduce si o crestere a vanzarilor de accesorii, rata de atasament fiind la un nivel din ce in ce mai ridicat. De exemplu, pentru modelul Galaxy S6, rata de atasament a fost de aproximativ 90%”, explica Cojocaru.

Citeste si:

Rata de atasament se refera la faptul ca o mare parte dintre utilizatorii care isi cumpara telefoane, in special modele premium, aleg si accesorii precum huse, casti, incarcatoare fara fir sau tastaturi, de la acelasi brand.

Printre telefoanele Samsung cu cele mai mari vanzari anul acesta se numara Note Edge, seria A de smartphone-uri, Galaxy S6 si S6 Edge si Samsung Galaxy S6 Edge +.

Ce vor romanii de la telefonul mobil

In general romanii isi inlocuiesc telefoanele o data la un an in cazul modelelor premium si la doi ani pentru brandurile vandute la preturi mici sau medii. Romanii cheltuiesc in medie 300 de euro pentru achizitia unui telefon.

"Atunci cand inlocuiesc un telefon, acestia cauta in primul rand performante imbunatatite, cauta functionalitati noi si posibilitati extinse de utilizare", spune Cojocaru.

Samsung este cel mai mare jucator pe piata locala de telefoane, alti jucatori importanti fiind Huawei, iPhone, Allview, Microsoft, Evolio, HTC, LG sau Lenovo.