Veniturile interne din domeniul IT pot creste daca investitorii si antreprenorii sunt incurajati sa isi tina in tara investitiile, a declarat Alexandru Lapusan, CEO si cofondator al producatorului de software Zitec. Antreprenorul a subliniat ca procesul de achizitie al statului roman, cel mai important cumparator din piata, este unul invechit, care ingreuneaza accesul companiilor.

"Pentru firma romaneasca care activeaza in IT accesul pe piata interna este limitat, deoarece cel mai mare cumparator este statul roman, care inca cumpara printr-un proces de achizitii desuet, prost, prin falsul proces al pretului cel mai mic. Prin acest proces contractele sunt acordate aproape obsesiv cu dedicatie. Si atunci, firmele nu au acces la cele peste 60% din proiectele din piata, care sunt cu statul, si sunt fortate sa lucreze fie cu piata locala, unde firmele nu au bugete foarte mari si nu isi permit proiecte de anvergura, fie sa lucreze cu clienti de afara", a declarat pentru wall-street.ro Lapusan.

Daca ne vom dori ca aceasta piata de IT interna, ca acest venit al tarii din IT sa fie mai mare, va trebui sa atragem investitorii si antreprenorii sa isi tina aici investitiile si proprietarea intelectuala.

Potrivit managerului, Romania are nevoie de un mediu legislativ stabil si de o sincronizare cu practicile de afara.

"S-au facut pasi mici anul trecut, in ceea ce priveste legea angel investor-ului, legat de holdinguri, insa sunt intr-o forma caricaturala. Desi modelele exista afara, cumva nu reusim sa le implementam", a mai spus Alexandru Lapusan.

Zitec este o companie de IT din Romania specializata in dezvoltarea de produse si aplicatii online complexe, precum si servicii de online marketing.

Compania a inregistrat o cifra de afaceri de 3,3 milioane euro in 2014. Intre clientii locali ai companiei se numara PayU, Flanco, Amadeus, Paravion sau Network One Distribution.

Zitec sprijina si investeste in companii aflate in primele stadii de dezvoltare, oferind servicii tehnice si consultanta in afaceri, precum si sustinere financiara. Printre companiile din portofoliul Zitec se numara: Zipongo.com (SUA), VideoPublishing.com (SUA), Citinite (Marea Britanie), cosQuare (Olanda) si editura HAC!BD (Romania).

Wall-Street.ro a lansat proiectul anului: #RomaniaProfesionista. Avand in minte tragedia de la Colectiv, din toamna anului trecut, si schimbarile produse atunci in fiecare dintre noi si in societate, in ansamblu, ne dorim sa fim parte din schimbare. Mai mult, ne dorim sa contribuim, sa conturam acea Romanie profesionista in care sa ne regasim, sa propunem solutii concrete pentru reforma reala de care avem nevoie. Astfel, vom lansa permanent solutii, propuneri si idei ale oamenilor de afaceri, managerilor, antreprenorilor - specialistii care sustin economia reala.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri