Enciclopedia online Wikipedia nu ar trebui folosita ca sursa pentru a concepe o lucrare stiintifica, a declarat intr-o intalnire cu jurnalistii romani Jimmy Wales, fondatorul Wikipedia, site fondat in 2001 si care contine peste 40 de milioane de articole gratuite in 283 de limbi.

“Noi vrem sa oferim informatii cat mai corect posibil. Insa nu cred ca Wikipedia ar trebui sa fie folosita ca sursa pentru lucrarile stiintifice. Wikipedia este o sursa buna pentru a inceputul unei lucrari, nu trebuie sa fie finalul. Dupa ce afli anumite informatii pe Wikipedia trebuie sa continui tu cercetarea”, a declarat fondatorul enciclopediei online.

Wikipedia este un site lansat in 2001 de Jimmy Wales ideea din spatele enciclopediei fiind cea de a oferi informatii gratuite pentru cat mai multe persoane. Site-ul are un buget de circa 60 de milioane de dolari pe an si se finanteaza in special din donatii ale persoanelor fizice. Continutul, care in prezent include 40 de milioane de articole in 283 de limbi, este furnizat de aproape 80.000 de voluntari.

Rezervati din punct de vedere financiar. De ce nu vor donatori de sume mari

“Bugetul de in jur de 60 de milioane de euro anual este unul mic pentru un site care acum este al cincilea cel mai vizitat din lume. Insa suntem rezervati si conservatori din punct de vedere financiar. De exemplu, pe partea de strangere de fonduri ne bazam in special pe donatori de sume mici pentru ca donatorii mari ar putea sa ne pretinda anumite lucruri si nu vrem asta. Avem cativa donatori importanti ca marime, dar nu se implica in decizii”, a spus Wales.

Intrebat ce ar vrea ca oamenii sa isi aduca aminte despre el si Wikipedia peste o suta de ani, Jimmy Wales a declarat ca i-ar placea ca acestia sa retina enciclopedia ca pe un instrument util care a oferit acces la informatii pentru un numar nelimitat de persoane.

“Suntem inca la inceputul erei internetului. Pare ca 25 de ani este o perioada lunga, dar nu este. Uitati-va la istoria automobilului. Daca vom compara internetul cu istoria de 100 de ani a automobilului, vom vedea ce putin a trecut. Sper ca oamenii se foloseasca Wikipedia peste o suta de ani si sa o considere ca fiind ceva bun, care ofera cunostinte gratis celorlalti", a mai spus Wales.

Ce informatii a cautat despre Romania

Intrebat ce fel de informatii a cautat pe Wikipedia pentru a afla mai multe informatii despre Romania, acesta a declarat ca, de obicei, il intereseaza limbile straine.

“Cand am cautat informatii despre Romania, iar, la fel fac de fiecare data cand vizitez o tara…am cautat date despre limbile vorbite. Asta pentru ca am vorbit despre Wikipedia, iar Wikipedia este despre multe limbi straine. Nu-mi amimtesc exact procentele, dar am fost surprins de numarul mare de vorbitori de limba maghiara. Parca 8% (n.red. 6,5%, conform Wikipedia). Nu stiam asta. De asemenea, parca populatia roma reprezinta 2-3% (n.red. 3,3 potrivit Wikipedia), ceva de genul asta. Este mereu interesant, intelegi mai bine o societate. De asemenea, numarul de limbi oficiale recunocute este imens in Romania.

Jimmy Wales se afla pentru prima data in Romania, ca invitat al seriei de evenimente McCann/Thiess Conferences. Evenimentul este sustinut de Vodafone si BRD.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri