Poate fi considerata de mare viteza, o linie de internet care permite o viteza de descarcare de peste 100 megabiti pe secunda (Mbps), conform News.ro

”Utilizarea internetului este tot mai intensa. Pe liniile fixe, traficul mediu lunar/linie a depasit 91 GB, iar in cazul mobilului ne asteptam la cresteri din ce in ce mai mari o buna perioada de timp de acum incolo”, a afirmat presedintele ANCOM, Catalin Marinescu.

Numarul conexiunilor prin care se poate accesa internetul in banda larga, la puncte fixe si mobile, era de circa 19 milioane la finalul anului trecut, in crestere cu 18% fata de sfarsitul anului 2014. Dintre acestea, 14,7 milioane de conexiuni erau mobile, iar 4,3 milioane la puncte fixe.
La sfarsitul anului 2014, existau 12,1 milioane de conexiuni mobile si 4 milioane de conexiuni la puncte fixe. Traficul mediu lunar de internet pe conexiune mobila practic s-a dublat in 2015 fata de 2014, de la 0,26 GB in 2014 la 0,48 GB in 2015.

Citeste si:

”Avand in vedere ca reprezinta abia 2% din traficul de internet din Romania, ne asteptam ca traficul de internet mobil sa continue ritmuri spectaculoase de crestere o buna perioada de timp de acum incolo”, a mai spus Marinescu.

Printre cauzele acestui avans se numara avansul tehnologiei 4G, acoperirea omniprezenta cu retele mobile 3G, hiper-vitezele inregistrate in retelele fixe si preturile tot mai mici. In schimb, gradul de penetrare a internetului in zonele rurale si slab populate ramane redus in Romania.
In zonele dens populate, cu peste 500 de locuitori pe kilometru patrat, penetrarea liniilor de internet fix de banda larga este apropiata de media UE de 75%.

La polul opus, in zonele slab populate, cu mai putin de 100 locuitori/kmp, decalajul dintre Romania - cu un grad de penetrare de 45% - si media UE (62%) este semnificativ.

Sursa foto: GaudiLab / Shutterstock