“Mediul privat construiecte retele, dar pentru a pune un punct de prezenta locala de internet (vezi foto alaturata) intr-o zona ai nevoie de 15 avize. Te costa sapatura, avizele, dar este deranjul mai mare decat costul retelei in sine. Pretul pentru kilometrul de fibra optica a scazut in ultimii punct de prezenta internet cinci ani, dar birocratia este foarte mare. Daca pui reteaua in mediul aerian, trebuie sa mergi la Electrica si faci un studiu de coexistanta cu ei. Si, atunci am iar niste costuri pentru a tine pe stalpi aceasta infrastructura. Ma bucur ca saptamana trecuta am reusit sa trecem de Parlament legea infrastructurii comunicatiilor electronice Aceasta este in acord cu directivele europene si speram ca prin normele de aplicare sa scadem costurile de infrasctructura ale companiilor”, a afirmat Bostan.

Romania are una dintre cele mari viteze de acces la internet din lume, insa rata de acces la internet fix broadband era de doar 52% la 100 gospodarii la finalul lui 2015, conform ANCOM, institutia care reglementeaza domeniul telecomunicatiilor.

Pentru a acoperi localitatile fara acces la internet statul a demarat proiectul RO-Net, de dezvoltarea acestei retele ocupandu-se Telekom Romania. RO-Net ar trebuie sa introduca internet in 783 de locaalitati.

Citeste si:

“Speram ca prin RO-Net sa ajungem la peste 700 de localitati care nu aveau acces la infrastructura de comunicatii in banda larga, acolo vor fi puncte de prezenta la internet in aceste localitati. Acolo vor fi oportunitati pentru educatie, afaceri”, a mai spus Bostan in cadrul conferintei “Construim viitorul digital - tineret, participare, antreprenoriat" organizate de Digital Citizens Romania.

Asociatia Digital Citizens Romania isi propune sa creeze o comunitate de experti si pasionati de tehnologie prin dezbateri despre impactul digitalizarii si implicarea in dezvoltarea politicilor publice, pe termen mediu si lung.