Logic Computer este unul dintre cei mai activi si vizibili parteneri Fortinet pe piata locala, cu numeroase implementari la activ.Am discutat cu Ionut Paun, Technical Manager Logic Computer, despre planurile de dezvoltare ale companiei si despre sprijinul pe care il ofera in acest sens colaborarea cu grupul Veracomp, premiat recent cu titlul de "Cel mai bun distribuitor din Europa de Est", in cadrul Fortinet Partner SYNC Eastern Europe 2016.

Anul acesta evenimentul Security Boot Camp, organizat de catre Logic Computer in colaborare cu Veracomp si Fortinet, a ajuns la a doua editie. Cum a aparut ideea acestei manifestari si ce rezultate ati inregistrat in cadrul ultimei editii?

"Anul trecut, am decis in cadrul companiei sa organizam un eveniment dedicat tehnologiilor Fortinet ca urmare a cresterii interesului in piata pentru solutiile de securitate capabile sa ofere protectie avansata impotriva noilor tipuri de amenintari informatice. Dar si pentru ca o buna parte dintre clientii nostri nu cunosteau portofoliul complet de solutii Fortinet – cu totii stiau de solutiile de securitate de baza de tip firewall, dar nu si despre aplicatiile de Web Filtering, Web Applications Firewall, solutiile de protectie impotriva atacurilor de tipul Distributed Denial of Service (DDoS) sau cele de Secure Wireless. Evenimentul din 2015 a generat numeroase oportunitati pentru Logic Computer, materializate deja in proiecte noi, pe care le-am desfasurat in colaborare cu Veracomp. Ca urmare, ne-am propus sa realizam o suita de manifestari anuale dedicate solutiilor Fortinet si am organizat anul acesta o a doua editie a Security Boot Camp, in cadrul caruia am selectat mai atent auditoriul. Ne-am adresat cu precadere specialistilor in tehnologii de securitate, iar rezultatele s-au vazut rapid – desi numarul participantilor a fost aproximativ egal cu cel din 2015, volumul proiectelor generate este de aproape doua ori mai mare. Ceea ce ne confirma inca o data ca, impreuna cu Veracomp, am reusit sa identificam si adresam probleme reale cu care se confrunta organizatiile si sa oferim solutii viabile cu ajutorul tehnologiilor Fortinet."

Cresterea interesului pentru solutiile de securitate avansata poate fi interpretata ca un semnal de maturizare a pietei?

"Segmentul securitatii IT a fost ignorat si neglijat constant in Romania, cu precadere in randul companiilor mici si mijlocii. Exceptia de la aceasta regula o reprezinta organizatiile din sectorul financiar-bancar si cel farmaceutic, domenii in care se tranzactioneaza volume mari de informatii confidentiale si in care exista numeroase reglementari. Cresterea accelerata a gradului de informatizare din ultimii ani a obligat insa din ce in ce mai multe organizatii sa constientizeze riscurile de securitate la care sunt expuse si impactul pierderilor pe care le poate genera orice intrerupere a functionarii infrastructurii IT. Fapt demonstrat si de studiile de piata – o cercetare Intel facuta anul acesta arata ca mai mult de jumatate (52%) din managerii romani sustin ca isi vor mari investitiile in securitatea IT in urmatorii doi ani. Totodata, numerosi vendori de solutii de securitate prezenti in Romania estimeaza o crestere anuala a cererii intre 20 si 25%. Cert este ca, in prezent, exista un interes real chiar si in randul IMM-urilor pentru protejarea confidentialitatii si integritatii datelor si a aplicatiilor critice, precum si pentru asigurarea continuitatii operationale. Iar acest lucru se vede deja in cresterea bugetelor dedicate solutiilor de securitate"

Alocarea de bugete mai mari pentru securitatea IT nu rezolva insa si problema deficitului de specialisti in acest domeniu, care este critica mai ales pentru IMM-uri.

"Intr-adevar, cu exceptia organizatiilor din domeniul financiar-bancar si a celor din categoria "large enterprises" care detin specialisti si echipe dedicate pe zona de securitate, nu foarte multe companii locale isi permit sa aiba personal certificat de tipul CISM (Certified Information Security Manager) sau CISSP (Certified Information Systems Security Professional). De aceea, de foarte multe ori, apeleaza la servicii de consultanta externa pentru acoperirea etapelor de analiza, dimensionare si implementare a solutiilor de securitate, ulterior alegand solutia formarii si calificarii in-house de specialisti din randul personalului IT propriu."

Care sunt principalele verticale pe care le adresati cu solutiile de securitate Fortinet?

"Sectorul public este cel mai important domeniu in care ne desfasuram activitatea la momentul actual si care reprezinta aproximativ 50% din portofoliul de clienti ai Logic Computer pe tehnologiile Fortinet. Alte 25 de procente sunt acoperite de zona telecom, iar restul de domeniul farmaceutic, cel financiar, oil&gas etc. Anul acesta ne-am propus sa ne consolidam prezenta in mediul privat, cu accent pe zona IMM, pentru a ne reduce dependenta de sectorul public, unde cererea are o volatilitate specifica, fiind influentata de alocarile bugetare anuale, calendarele si criteriile de accesare a fondurilor europene etc. Estimam ca aceasta schimbare de abordare va genera o cifra de afaceri cel putin dubla pe zona solutiilor Fortinet, iar rezulatele inregistrate pana la jumatatea acestui an o cofirma deja – am depasit cifra de afaceri avuta pe 2015."

Cat de util este suportul furnizat de Veracomp in sustinerea cresterii?

"Sprijiinul oferit de Veracomp a fost foarte important in dezvoltarea Logic Computers de-a lungul ultimilor ani. Am pornit in 2010 ca simplu partener autorizat Fortinet, fara prea multe proiecte, si ulterior, datorita competentelor foarte bune detinute de Veracomp, am evoluat ca volum si complexitate a implementarilor si ne-am dezvoltat propria echipa de specialisti. La momentul actual, din postura de Value Added Reseller, Veracomp ne ajuta atat in adresarea IMM-urilor, cat si in implementarea proiectelor complexe, de dimensiuni mari. De exemplu, pentru IMM-uri am creat anul acesta impreuna cu Veracomp o serie de promotii si discount-uri, unul dintre avantajele relatiei de parteneriat fiind flexibilitatea crescuta in agrearea termenului de plata pentru proiectele personalizate in functie de cerintele clientilor. Totodata, Veracomp ne pune permanent la dispozitie resurse dedicate si echipamente de ultima generatie pentru realizarea de "Proof of concepts" si ne ofera sprijin pentru facilitarea schimburilor de experienta dintre prospecti si clientii de solutii Fortinet. In cazul proiectelor mari, suportul Veracomp este deosebit de util atunci cand sunt necesare competente specializate pe anumite zone de nisa si/sau un nivel avansat de certificare in tehnologiile Fortinet. Nu in ultimul rand, faptul ca Veracomp este un grup cu prezenta regionala ne este folositor in proiectele cu termene de predare scurte, in care sunt necesare livrari rapide. Ne este de mare ajutor faptul ca putem accesa echipamente din Polonia sau din alte tari in care grupul este prezent – altfel ar fi trebuit sa le comandam din SUA. Am putut astfel, de exemplu, sa inchidem intr-o saptamana un proiect care altfel ar fi durat cel putin 30 de zile, din cauza duratei de transport si a formalitatilor vamale."

Care sunt directiile de dezvoltare ale parteneriatului cu Fortinet pe care Logic Comptuer le are in vedere intr-un orizont de timp apropiat?

"Investim constant in extinderea competentelor Fortinet – atat ca numar de specialisti, cat si ca nivel de certificare – si ne-am propus ca anul viitor sa devenim partener Gold. Cautam insa sa ne dezvoltam intr-un mod consolidat si durabil, nu sa avansam foarte repede catre un nivel de parteneriat care sa nu poata fi sustinut din punct de vedere al cifrelor de afaceri."

Ce alte directii de business dezvolta Logic Computer?

"Principala zona de activitate, care genereaza aproximativ 40% din cifra totala de afaceri a Logic Computer, este vanzarea de produse si servicii Dell. Detinem cel mai inalt nivel de certificare (Premier Partner), iar anul trecut am fost premiati cu titlul de "Partener al anului in zona EMEA". De altfel, in ecosistemul local de parteneri Dell, ne disputam in fiecare an prima pozitie. Suntem specializati in livrarea, implementarea si configurarea de solutii si echipamente Dell de stocare, servere si networking si suntem Dell Authorized Service Provider, ceea ce ne permite sa oferim servicii pe intreg teritoriul Romaniei. Avem o echipa dedicata tehnologiilor Dell de 15 oameni, dintre care 10 specialisti tehnici cu cel mai inalt nivel de certificare. Si in acest caz urmarim extinderea echipei, atat ca numar de membri, cat si a ariei de acoperire a certificarilor pe alte tehnologii, cum ar fi de exemplu cele de Network Security. "

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri