"Anul trecut ne-am stabilit obiective foarte ambitoase, iar unul dintre ele este ca am vrea sa ajungem la 150.000 de angajati lucrand in aceasta industrie pana in 2020. Cred ca suntem cu mult inaintea (acestui obiectiv, n.r)", a afirmat Florin Grama la conferinta "Romania from stardom to value creator" organizata de ABSL.

Concomitent cu aceasta dezvoltare masiva ca afaceri si personal, industria de business services din Romania trece si printr-o transformare majora de la competitivitatea bazata in principal pe costuri reduse, un atu major in urma cu 5-10 ani, la o pozitie superioara pe scara valorii serviciilor oferite.

"In prezent, in Romania sunt mai mult de 100.000 de specialisti angajati in aceasta industrie la nivelul intregii tari, de peste 120 de companii si statup-uri, care exporta in principal tehnologie si knowledge. Companiile ofera servicii in multe limbi straine, precum engleza, franceza, germana, italiana, rusa, olandeza si ebraica. (…) Romania are o reputatie excelenta la nivelul acestei industrii, in cadrul UE si global. Este un one-stop-shop unde asiguram servicii in 25 de limbi. (…) Estimam 108.000 de angajati in prezent in aceasta industrie", a spus Florin Grama.

Companiile furnizoare de business services au o colaborare foarte buna cu autoritatile, printre masurile adoptate recent de Guvern si apreciate de industrie fiind facilitatile fiscale pentru angajatii din R&D (cercetare-dezvoltare).

Citeste si:

"Cu putin noroc, entuziasm, cooperare cu institutiile de invatamant si autoritatile, cred ca vom trece mai repede de pragul de 150.000 de angajati pe care ni-l stabileam in urma cu un an. (...) In prezent business services, IT, R&D sunt motorul de crestere a economiei Romaniei, iar asta este fantastic", a afirmat Florin Grama.

ABSL este o asociatie reprezentativa pentru sectorul business services si reuneste companii renumite cu operatiuni de Shared Services Center (SSC), Business Process Outsourcing (BPO), Information Technology Outsourcing (ITO), Research and Development (R&D).

Printre membrii ABSL se numara Deloitte, Genpact, HP, Luxoft, Microsoft, Office Depot, PwC, P&G, Stefanini, Telus, UniCredit Business Integrated Solutions.

(SSC - reuneste toate activitatile administrative ale unei multinationale, BPO - activitati externnalizate de catre o companie catre un tert, R&D - cercetare-dezvoltare, ITO - externalizare de functii IT ale unei companii)

Sursa foto: everything possible/Shutterstock