Implementarea proceselor de automatizare aduce economii si de 55% pe zona de interactiune cu publicul (front office), dar poate duce si la concedieri sau inghetarea angajarilor in anumite departamente, a precizat expertul. In departamente precum contabilitatea si distributia, automatizarea proceselor cu ajutorul robotilor poate duce la economii de 40%, conform News.ro.

”Firmele care aplica RPA, de regula, nu fac concedieri importante, ci demareaza programe de reconversie profesionala si ingheata angajarile pe anumite segmente. In plus, apar noi joburi, odata cu aparitia dezvoltarii acestui nou sector”, a spus Costache, pentru News.ro.
Temerea angajatilor ca vor fi concediati este, de cele mai multe ori, nejustificata, in contextul in care sunt eliminate, de regula, muncile grele si plitisitoare, pe care oricum nu le doreste aproape nimeni, a explicat Costache.

Romania este unul dintre liderii europeni in acest domeniu, in contextul in care multe multinationale au luat decizia de a implemente aceste procese. In plus, unul dintre liderii pe acest segment, compania UiPath, este din Romania. In Europa, Marea Britanie este cea mai avansata in zona de RPA, pentru ca este cea mai veche in acest domeniu.

Citeste si:

Colectarea si procesarea de date si munca fizica predictibila sunt principalele activitati care ar putea fi ilocuite de roboti in prezent, dar, in viitor, automatizarea se va vedea si in activitati mai complexe, potrivit specialistilor EY.

”Robotii aduc precizie, constanta si predictibilitate, iar economiile realizate de o firma pot ajunge la 30%. In domeniul financiar-contabil, unde fluctuatia de personal este mare din cauza activitatilor plictisitoare si a volumului mare de munca, automatizarea proceselor va duce la cresterea retentiei de personal”, a declarat miercuri unul dintre directorii EY Londra, Martin Weis, in cadrul unei conferinte.

Specialistii EY avertizeaza, insa, ca implementarea masiva a automatizarii, in urmatorii cinci ani, va avea un impact major pe piata muncii, multi angajati tineri, care primesc de obicei joburile cele mai plictisitoare si grele intr-o multinationala, fiind obligati sa isi gaseasca alte locuri de munca. Potrivit datelor Eurostat, somajul in randul tinerilor este de peste 50% in Spania si Grecia, statele cele mai afectate de fenomen.

Sursa foto: Andrey Popov / Shutterstock.com