Sunt doua dintre intrebarile pe care le-am adresat, intr-o intalnire restransa, lui Gervais Pellissier, CEO adjunct al grupului si CEO pentru Europa la Orange. Pentru una dintre ele, raspunsul a fost un categoric “da”.

“In ceea ce priveste mobile banking-ul, vom lansa serviciul, treptat, peste tot. Incepem in Romania cu Mobile Money, Romania fiind una dintre putinele tari din Uniune unde mai este spatiul pentru servicii cash. Vrem sa fim printre primii care lanseaza servicii de mobile banking, intrucat Google Pay si Apple Pay vor veni si ei”, spune top managerul Orange.

In ceea ce priveste serviciile de energie, Pellissier subliniaza inca din start ca nu sunt interesati sa devina simpli reselleri, acest lucru “nefiind mare lucru”.

“Daca este smart energy, da! Dar nu doar sa vindem. De asemenea, ne gandeam”, spune el, zambind”, chiar sa oferim discount oamenilor care folosesc smart energy in locuintele proprii. Discutam oportunitatile privind intrarea Orange in Romania pe servicii de energie, insa inca nu am luat o decizie definitiva. Mobile banking-ul va fi implementat candva in 2017, prima parte a lui 2018, este dificila intrarea cu un astfel de serviciu – este nevoie de licenta, training-ul oamenilor, sunt reglementari foarte complexe”, subliniaza deputy CEO-ul Orange.

Cea mai buna decizie si cea mai putin buna

Intrebat care a fost cea mai buna decizie pe care a luat-o Grupul in ultimii ani, Gervais Pellissier subliniaza, fara nicio pauza, ca achizitia Jazztel Spania, operator de telefonie local. “Este destul de riscant sa investesti 3,5 miliarde de euro intr-o companie, insa se dovedeste a fi fost o decizie inspirata”.

Daca ar fi sa schimbe ceva din deciziile luate in trecut, ar fi dorit sa investeasca mai rapid in fibra in Polonia. “A nu lua o decizie destul de rapid poate fi privit ca o greseala”.

Romania, candidat bun pentru testarea 5G

Romania este un candidat bun pentru a testa 5G, fiind posibil sa fie una dintre “tarile pilot” in care operatorul ar putea introduce serviciul, in 2019-2020. Sunt trei motive pentru acest lucru. In primul rand, apetitul ridicat al romanilor pentru tehnologie – “in Romania am vandut cel mai mare numar de wearables si device-uri IoT pe cap de locuitor, din Europa”, spune oficialul Orange.

In al doilea rand, romanii sunt foarte tehnici, lucru care ajuta la adoptarea rapida a noilor tehnologii. Nu in ultimul rand, tara este destul de mica incat sa faci un test – este mult mai dificil sa introduci un serviciu de o asemenea anvergura pe o piata (foarte) mare.

“Evident, aici vorbim de teste. Una este sa faci teste, alta este sa intri in viteza, in multe orase. Trebuie sa luam in calcul si nivelul de dezvoltare al retelei 4G din statele in care urmeaza sa intram – daca 4G-ul este bine dezvoltat, nu este atat de urgent sa introducem 5G”. Chiar si asa, Romania are sanse reale de a intra in primul esalon in era 5G.

Primul canal TV brand propriu, Orange?

Orange nu este foarte inclinata in a investi intr-un canal sub brand propriu, generalist, intrucat, spune el, acesta tinde sa devina politizat, intr-un fel sau altul. “Entertainment insa, nu excludem. Depinde mult de reglementarile locale in zona de televiziune si, daca vom intra, nu va fi exclusiv pentru clientii Orange, ci pentru toti romanii, sau chiar regional”, puncteaza top managerul Orange.

In paralel, operatorul telecom urmareste sa incheie parteneriate cu furnizori diversi de continut, precum HBO sau Netflix.

Guvernul actual a colaborat bine

L-am intrebat ce opinii are despre activitatea guvernelor in industria telecom. Gervais spune ca, din perspectiva lui, “acest guvern a facut chestiuni bune in si pentru industria telecom. Am observat ca exista o masiva sustinere pro europeana, lucru care ne ofera o perspectiva mai indelungata de colaborare paneuropeana”, incheie Gervais Pellissier.

Concurentii Orange sunt Telekom, Vodafone, precum si RCS&RDS si UPC Romania.

Citeste in Wall-Street PRO: Dinu Malacopol, DCS: AKTA va oferi trimestrul acesta servicii de telefonie mobila si lanseaza primul canal propriu TV

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri