Urmare a initiativei GIGAWorld, UPC Romania a evidentiat cateva dintre oportunitatile care se vor dezvolta odata cu implementarea vitezelor gigabit de Internet in tarile europene in care opereaza compania. Printre acestea se numara operatii chirurgicale la distanta asistate de roboti, proiectii holografice 3D ale evenimentelor sportive si intretinerea ferestrelor zgarie-norilor cu drone.

Liberty Global, compania mama a UPC, a lansat initiativa GIGAWorld in 2016, cu scopul de a aduce viteze gigabit de Internet in tarile europene in care opereaza. In jur de 50 de milioane de locuinte din Europa au acces la retelele de mare viteza ale Liberty Global, iar compania se asteapta la conectarea altor cateva milioane in anii urmatori, prin intermediul programelor de extindere a retelei anuntate deja pentru Europa.

GIGAWorld este lumea in care oamenii, masinile si mediul interactioneaza inteligent pentru a imbunatati calitatea vietii, pentru a deveni mai mobili, a incuraja economia si pentru a permite schimbul de informatii si luarea deciziilor. In prim plan? Realitate augmentata, teleprezenta virtuala si mod de viata automatizat.

Cele cinci tendinte ale digitalizarii

1. Realitate amplificata, teleprezenta virtuala si un mod de viata automatizat;
2. Transfer de date critic, in timp real si in doua directii (latenta, securitate, etc.);
3. Latenta si securitate capex; latime de banda si QoE/QoS;
4. Bazat pe calitatea experientei;
5. Rezilienta, securitate si confidentialitate

Pana in 2025, aceste lucruri, digitalizarea si automatizarea, vor duce la o economie mai puternica cu 450-500 de miliarde de euro.

Unde "intra" Romania aici?

Beneficiile sociale totale generate de investitiile UPC Romania in Internet broadband sunt estimate la 309 milioane de euro, datorate impactului vitezelor mari de Internet (196 mil. euro), productivitatii crescute (95 mil. euro) si concurentei la nivelul preturilor (18 mil. euro) din Romania, conform Oxera Consulting.

Compania britanica de consultanta a analizat infrastructura si investitiile UPC pe segmentul de Internet de mare viteza in perioada cuprinsa intre inceputul anului 2013 si finalul primului trimestru al anului 2017, in Romania si in toate tarile europene in care opereaza operatorul telecom.

Intrebat daca s-a intalnit cu Ministrul Comunicatiilor, Robert Redeleanu a zambit, a baut o gura de apa si, diplomatic, a raspuns: “Ma bucur ca avem presedinte la ANCOM!”.

Nivelul impactului economic total este estimat la 315 mil. euro, ca rezultat al beneficiilor UPC Romania oferite clientilor rezidentiali si comerciali in perioada 2013-2017.

“Fiecare euro investit in retelele de mare viteza se preconizeaza ca va debloca intre 4 si 8 euro de beneficii pentru economie, in general. In Romania, UPC a investitit in ultimii 4 ani de zile circa 200 de milioane de euro”, spune Robert Redeleanu, CEO al UPC Romania.

Ca parte a strategiei de modernizare si extindere a retelei sale, UPC Romania a realizat investitii importante pentru a facilita accesul la serviciile sale digitale. Astfel, in prezent, compania ofera viteze de Internet de pana al 500 Mbps, in toata aria sa de acoperire.

“Este foarte greu sa te incadrezi agendei europene fara investitii ENORME in retele, in calitatea serviciilor, in aplicatii, in digital, per total”, puncteaza Robert Redeleanu. “Nu este foarte clar in viitor daca vom avea retelele 5G in jurul nostru, cine va plati pentru acele retele – vor fi furnizorii de servicii, detinatorii de hardware, de cei care produc masinile, soft-urile si aplicatiile prin care acestea vor fi conduse. In prezent tot modelul este teoretic si ipotetic. Provocarile pe care le vom avea tin de modelul de business pe care il vom putea dezvolta, astfel incat aceste tipuri de aplicatii, dezvoltari si investitii sa devina sustenabile”, mai spune CEO-ul UPC Romania.

Investitiile in retele de mare viteza stimuleaza digitalizarea si mediul economic. Industria telecom este un catalizator pentru toate celelalte industrii.

“Implicarea autoritatilor este CRITICA – atat cele centrale, cat si cele locale. Daca ne uitam in viitor, implicarea lor nu va fi doar pentru asigurarea crearii unui spatiu prielnic investitiilor. Fara politici publice coerente, nu va fi posibil – si aici ma refer si la cadru de reglementare, care trebuie sa fie cat se poate de liber. Reglementarea trebuie sa fie minima, pozitiva si sa incurajeze investitiile, dar de asemenea este necesara predictibilitate legislativa”.

Investitii necesare in Romania

Pentru a atinge punctul critic de digitalizare, retelele, chiar si in rural/periferia oraselor mari, trebuie sa fie de calitate buna. Acest lucru deja se intampla, atat in cazul retelei UPC Romania, cat si a concurentilor.

Investitiile necesare pentru a fi in linie cu normele UE, care implica, pdintre altele, ca fiecare cetatean ar trebui sa atinga 100 de mega si sa aiba o retea upgradabila la 1 Gb, sunt de ordinul miliardelor de euro.

“Probabil vorbim de ordinul miliardelor de euro, iar proiecte ca RO-Net au un rol important, fiind zone albe unde este greu sa construiesti”.

In trecut in Romania a existat dialog intre toti jucatorii din piata – autoritati locale, centrale, asociatii industriale ale industriei, operatori telecom. "Trebuie sa continue sa existe un dialog pentru a atinge obiectivele UE, pentru ca vor fi necesare investitii si coerenta din partea statului, pentru a putea crea mediul necesar", spune, diplomatic, Robert Redeleanu.

"Sper sa avem un dialog mai consistent cu autoritatile".

Citeste si:

    Intrebat daca s-a intalnit cu Ministrul Comunicatiilor, Robert Redeleanu a zambit, a baut o gura de apa si, diplomatic, a raspuns: “Ma bucur ca avem presedinte la ANCOM!”.

    Modificarile din codul fiscal

    Sunt multe schimbari in zona fiscala, care se intampla concomitent, spune Robert Redeleanu. “A fost greu sa intelegem, sincer, care este impactul – este usor diferit, in functie de salariu. Ce creeaza tipul acesta de decizie la final de an? Slabeste oarecum increderea in mediul de afaceri, increderea ca putem avea un cadru predictibil – si stiu ce dificultati am eu cand trebuie sa explic ce se intampla si de ce in noiembrie!”, spune Redeleanu.

    El critica lipsa de dialog, consultare, transparenta si de “timing”, momentul modificarilor. "Operatorii telecom fac parte din diferite asociatii mari - niciuna nu a fost consultata!", critica CEO-ul UPC Romaniei.

    Citeste si:

      “Din punctul business-ului pe care il conduc, nu au impact, desi daca nu faci nimic, salariile vor scadea. Este clar ca un impact negativ va exista, repet, daca companiile nu decid sa compenseze”.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Alex Goaga
      Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea IT & C »



      Setari Cookie-uri