Costin Raiu este un veteran al securitatii informatice, cu peste 20 de ani de experienta in domeniu. Inca din vremurile HC-ului si ale primelor computere era pasionat de analiza virusilor, sa inteleaga ce se intampla in sistem, sa programeze. Aceste lucruri nu s-au schimbat nici in prezent si deci directorul Global Research & Analysis Team de la Kaspersky are una dintre cele mai clare si coerente viziuni in ceea ce priveste domeniul atacurilor cibernetice. Care sunt tendintele, spre ce ne indreptam si ce face Romania pentru a preveni incidente informatice majore?

Una dintre principalele tendinte in domeniul atacurilor informatice au in prim plan criptomonedele.

"Observam din ce in ce mai multe atacuri care sa aiba conexiune cu criptomonedele, intr-un fel sau altul. In 2017 au fost multe atacuri cu ransomware, insa atacatorii au observat ca acest sistem nu prea mai merge - lumea isi face backup-uri, isi tin datele in cloud, deci nu mai platesc. Acum s-au reprofilat pe atacuri cu criptomonede - iti infecteaza calculatorul si instaleaza programe de minat, monero mai mult in ultima vreme, precum si alte criptomonede", puncteaza specialistul Kaspersky.

In zona financiara vor fi directionate de asemenea multe atacuri, completeaza el.

Costin Raiu considera ca statul roman ar trebui sa investeasca mai mult in educatie, opinia sa fiind ca nu avem suficienti ingineri specialisti in domeniul securitatii informatice, acesta fiind un domeniu foarte fierbinte si de viitor.

"As investi sa dezvolt noi cursuri, specializari pentru tinerii interesati de securitate informatica, master-uri, doctorate. Punctual, as incerca sa atrag cat mai multi tineri in acest domeniu, inca din liceu sau chiar scoala generala. Cursurile ar trebui sa fie mult mai focusate - nu algebra, fizica, electrotehnica, chestiuni vechi...", spune, apasat, Raiu.

In urma cu 2-3 ani, statul roman a inceput sa se implice mai mult in securitatea informatica a institutiilor sale. "Sunt facute exercitii de tipul ce s-ar intampla daca un atac informatic masiv ar lovi banci sau mai multe institutii ale statului? Important este ca daca nu ai resursele sau nu stii ce sa faci, macar sa stii pe cine sa intrebi - iar noi, Kaspersky, stam si la dispozitia autoritatilor pentru a sprijini in cazul unui atac masiv".

Afla din interviul video CAND 8+2 este egal cu 11, ce sisteme de operare te ajuta sa fii un programator mai bun, dar si ce ar schimba la nivel de strategie nationala

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri