Orange pregateste lansarea 5G cu trei teste noi, dintre care unul in Romania

Orange a anuntat miercuri ca face toate pregatirile necesare pentru lansarea tehnologiei 5G, care va permite dezvoltarea unor noi modalitati de utilizare. Pentru ca acest lucru sa fie posibil, Orange Group a decis sa realizeze o serie de noi teste in Europa, impreuna cu partenerii tehnici, una dintre tarile in care se vor realiza testarile initiale fiind Romania.

Strategia 5G a Orange se bazeaza pe trei componente: imbunatatirea benzii mobile de mare viteza, acces de mare viteza in ceea ce priveste reteaua fixa si aplicatii noi pentru a sprijini transformarea digitala a afacerilor. Pana in anul 2020, testele realizate care vizeaza aceste trei zone vor pregati sosirea 5G atat pentru consumatori, cat si pentru clientii business.

Orange, partener de conectivitate 4G/5G al UTAC CERAM, centrul francez de testare si certificare a vehiculelor autonome

Una dintre cele mai cunoscute intrebuintari ale tehnologiei 5G este legata de autoturismele autonome. Orange a fost ales de catre UTAC CERAM, lider mondial in domeniul testarii si certificarii vehiculelor, inclusiv a autoturismelor autonome, ca partener de conectivitate 4G/5G. Orange va furniza acoperire de mare viteza 4G + pentru intreaga zona Linas-Montlhéry (Ile-de-France). In plus, in colaborare cu Ericsson, Orange va implementa o infrastructura mobila experimentala pentru a testa functionalitatile 5G necesare pentru vehiculele autonome. Aceasta retea de testare este planificata sa se lanseze in toamna anului 2018.

Primul test tehnic end-to-end 5G din Franta, in Lille si Douai

5G promite o viteza mobila de pana la 10 ori mai rapida decat 4G. Performanta va crea noi utilizari pe toate planurile: solutii de realitate augmentata, posibilitatea companiilor de a implementa o retea wireless locala si capacitatea de a raspunde corespunzator la consumul tot mai mare de continut multimedia. Cu echipamentul Ericsson dedicat tehnologiei 5G, Orange va lansa, in Franta, primul test end-to-end la Lille si Douai intre jumatatea anului 2018 si jumatatea anului 2019, de indata ce Arcep (Autoritatea de reglementare pentru comunicatii si posturi electronice) va acorda autorizatiile necesare.

Un test de acces la internet de mare viteza, la domiciliu, in conditii reale, pentru a imbunatati reteaua de fibra optica din Romania

Orange a ales fibra pentru a oferi banda larga de mare viteza in casele clientilor sai din Europa. In locuintele care nu beneficiaza de fibra, utilizarea 5G este luata in considerare drept o optiune in zonele suburbane ale anumitor tari. Aceasta solutie va fi disponibila si pentru companiile care vor putea accesa cu usurinta o solutie de rezerva in cazul in care vor exista probleme cu retelele existente sau le vor putea utiliza pentru proiecte temporare. Pentru a evalua eficienta acestei tehnologii si perceptia clientilor, Orange va efectua un test in conditii reale in Romania, in a doua jumatate a anului 2018, impreuna cu partenerii Samsung si Cisco.

Citeste si:
PwC: 5G va avea o contribuție de 1,3 trilioane de dolari la PIB-ul...
PwC: 5G va avea o contribuție...

Orange anunta si un parteneriat cu Nokia si Kathrein pentru proiectarea unei antene inteligente ce va gestiona conectivitatea 4G/5G. Acest tip de antena, care este in prezent in stadiul de prototip, va fi suficient de compact pentru a fi instalat pe turnurile mobile existente.

"5G va revolutiona cu adevarat modul in care vom interactiona si vom crea noi intrebuintari. Aceasta tehnologie va permite o viteza de pana la 10 ori mai mare decat 4G, va permite acces de mare viteza in ceea ce priveste reteaua fixa si va face posibila crearea de noi servicii pe care acum incepem sa le proiectam si sa le testam cu partenerii nostri. Acesta este inceputul transformarii care ne va afecta intreaga societate si ne va conduce spre o adevarata Generatie 5G", declara Mari-Noëlle Jégo-Laveissière, Director Executiv Inovatie, Marketing si Tehnologie la Orange.

In paralel, si concurentii Vodafone si Telekom pregatesc si testeaza tehnologia 5G.

Citeste si:
Orange și Universitatea Politehnica au deschis primul laborator 5G...
Orange și Institutul de...
Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri