Alegerea unui partener de incredere pentru un audit intern de licentiere, a unui furnizor de servicii SAM, este o sarcina destul de dificila. Aceasta alegere va poate afecta compania in viitor si de aceea am sumarizat cateva sfaturi pe care ar trebui sa le luati in considerare inainte de a va alege furnizorul de servicii SAM.

1. Este de inceredere partenerul prin care cumparati licentele Microsoft?

Oare cat de motivat este partenerul dumneavoastra in a va optimiza costurile cu licentierea Microsoft, atat timp cat acesta va vinde si licentele?
In general, un proiect de SAM este sugerat clientilor de catre revanzator (si Microsoft) doar atunci cand se apropie reinnoirea unui contract de licentiere in Volum Microsoft.

Acest tip de angajament este prezentat ca fiind extrem de benefic pentru companii, o oportunitate pentru imbunatatirea modului de utilizare a licentelor Microsoft si obtinerea unei structuri optime pentru reinnoirea contractului.

Exista un conflict de interese?

Adevarul este insa ca nici revanzatorul (partenerul) si nici managerul de cont Microsoft nu-si doresc diminuarea veniturilor, astfel acestia nu va vor prezenta o structura de contract cu o valoarea mai mica, ci din contra, intotdeauna se urmareste cresterea acesteia si generarea de venituri suplimentare.

Microsoft este o organizatie supusa permanent “presiunii” de crestere anuala a volumului de vanzari, iar acest lucru se resfrange direct asupra managerilor de cont, revanzatorilor si implicit asupra clientilor finali.

Citeste si:
Microsoft cere vaccin obligatoriu pentru angajații care se întorc...
Microsoft cere vaccin...

Engagementul propus de catre revanzator este finantat de catre Microsoft, iar pe parcursul desfasurarii acestuia, reprezentantii revanzatorului vor colecta informatii din infrastructura companiilor cu privire la configuratiile hardware ale calculatoarelor, aplicatiile instalate pe fiecare calculator si utilizatorii care acceseaza aplicatiile Microsoft.

Atentie! O parte din aceste informatii vor fi transmise catre Microsoft.

Prin urmare, Microsoft prin intermediul Revanzatorului foloseste programul SAM Engagement ca o metoda de obtinere a unei imagini cat mai complete a “nivelului de licentiere” din “curtea companiilor”.

Microsoft SAM Engagement - Este un proces de colectare a informatiilor din teren, “detectivul particular” ce intocmeste dosarul cu probe pentru declansarea unui posibil audit Microsoft.

Citeste si:
De ce nu mai poate fi ignorat SAM (Software Asset Management)
De ce nu mai poate fi ignorat...

Tinand cont ca Microsoft este cunoscut ca unul dintre cei mai activi auditori de licentiere la momentul actual, este recomandat sa se evite astfel de angajamente.

Beneficiile unui proces de SAM si ajutorul pentru reinnoirea contractului nu vin dintr-un proiect finantat de catre Microsoft.

Companiile pot face o revizuire interna a statusului actual privind licentierea Microsoft colaborand cu un consultant independent de vendor, specializat in licentiere, Software Asset Management si consultanta Audit Microsoft.

Recomandata este alegerea unui consultant care sa actioneze in interesul companiilor si care sa nu aiba nicio implicare comerciala in contractul actual sau intentia de a vinde acestora licente.

Citeste si:
Românul care a renunțat la Facebook și s-a dedicat consultanței...
Programatorul român care a...

In aceste conditii, companiile pot beneficia de confidentialitate, flexibilitate in remedierea posibilelor probleme de licentiere si cel mai important, obtinerea unei structuri optimizate (costuri mai mici ale contractului) de licentiere.

Companiile vor fi intr-o pozitie excelenta pentru a negocia reinnoirea contractului Microsoft.

2. Ce experienta ar trebui sa aiba partenerul SAM?

Partenerul SAM ar trebui sa aiba experienta atat in licentiere Microsoft cat si in solutiile tehnice SAM?

In ultimii ani consumul de software a crescut simtitor, iar gestionarea si limitarea costurilor cu licentierea software reprezinta acum o problema pentru liderii de nivel C.

Software Asset Management s-a transformat intr-o disciplina strategica pentru orice business, iar companiile au acum un punct de referinta din partea Gartner, una dintre cele mai respectate organizatii de analiza la nivel mondial.

Cei mai buni parteneri furnizeaza servicii SAM utilizand solutiile tehnice dedicate acestui domeniu si anume: solutiile de maganagement al licentierii software recunoscute si analizate de catre Gartner in Q Magic publicat in anul 2018 si nu solutiile oferite de catre Microsoft (MAP, SCCM, Intune).

Solutia SAM joaca un rol important si trebuie sa acopere cerintele minime ale unui proces de software asset management si anume:

  • Un catalog de aplicatii software – serviciul care are rol de procesare a informatiilor brute, colectate de pe device-uri si identificarea tuturor aplicatiilor ce ruleaza pe acestea (identificare in functie de vendor, editie, versiune). Baza de date a acestui catalog trebuie sa contina informatii despre toate produsele software lansate pe piata de catre urmatorii vendori: Microsoft, Oracle, Adobe, IBM, SAP si VMware.
  • Modul de Licensing Management - modul de licentiere inteligent care calculeaza si furnizeaza informatii relevante in functie de drepturile (upgrade/downgrade) alocate fiecarei licente. Acesta trebuie sa includa in calcul contractul de licentiere din care provine aplicatia software si metricile de licentiere (CPU, Core, vCor etc.) care se aplica produsului respectiv. De asemenea, modulul trebuie sa asigure indentificarea aplicatiilor neutilizate din infrastructura si sa propuna scenarii de ajustari a numarului de licente sau subscriptii cloud in functie de consumul real de software.
  • Modul de Software Compliance - algoritm de calcul care pe baza tuturor informatiilor (vendor, editie, versiune, metrici de licentiere, consum real, pret) sa genereze rapoarte, care sa evidentieze, atat categoriile de produse ce sunt nelicentiate, cat si pe cele al caror numar de licente depaseste numarul produselor utilizate.
  • Conectori – pentru a permite posibilitatea de interconectare cu sisteme de tip: ITSM, ERP, docs management si alte solutii IT.
  • Tinand cont de cele expuse mai sus, partenerul trebuie sa aiba experienta in aceste solutii pentru a putea furniza servicii SAM de calitate.

Concluzii

In ziua de astazi consumul de software este unul accelerat, iar gestionarea activelor software a devenit o provocare complexa si dificila pentru majoritatea companiilor, necesitand experienta avansata in licentiere.

In ajutorul acestora industria software a creat un sistem de management al activelor (pachetelor software) care poate fi implementat de orice companie, indiferent de marime: SAM - Software Asset Management.

Valoarea acestui sistem este data de capabilitatea de monitorizare a pachetului software (licentei) din punct de vedere tehnic, financiar si juridic, pe toata durata ciclului de viata a acestuia.

Activele software reprezinta pachetele software formate din: kit de instalare (aplicatia, softul) si dreptul de utilizare al acestuia denumit generic licenta comerciala.

Pentru implementarea unui astfel de sistem care sa gestioneze cu success licentierea software aveti nevoie de un partener/furnizor de servicii SAM, iar criteriile descrise mai sus va ajuta sa alegeti cel mai bun partener pentru nevoile organizatiei dvs.

Recomandat este ca organizatiile sa evite angajamentele finantate de Microsoft si pentru auditurile interne de compliance software sa contracteze un consultant independent specializat in licentiere si SAM Microsoft.

Sursa foto: Pixabay.com

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Catalin Iancu
Catalin Iancu are o experienta de peste 16 ani in domeniul IT si este omul care vorbeste ambele “limbi”: tehnic si licentiere software. Obiectivul lui este de a ajuta companiile sa “navigheze” prin complexitatea licentierii software, pentru ca acestea sa poata identifica modalitati prin care sa-si maximizeze investitiile, sa reduca cheltuielile associate consumului de software, sa reduca riscurile si sa imbunatateasca gestionarea activelor software (SAM). Acesta...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri