Raportul Riscurilor globale 2019, prezentat recent in cadrul Forumului Economic Mondial, prezinta o imagine sumbra a principalelor amenintari cu care se confrunta planeta. In fruntea listei si influentand tot ce urmeaza, este impactul divergentei tot mai mari dintre natiuni. Din ce in ce mai multe tari incearca sa stabileasca un control national asupra afacerilor, economiei sau securitatii, spune Bogdan Pismicenco, Territory Sales Manager - Romania, Bulgaria & Republic of Moldova, la Kaspersky Lab.

Analiza de la Forumul Economic Mondial sugereaza ca diviziunile sunt in crestere si ca un asemenea grad de fragmentare si protectionism poate crea puncte slabe, poate submina stabilitatea globala si poate limita capacitatea de a reactiona eficient in fata provocarilor globale. Nu este greu de remarcat modul in care toate acestea ne afecteaza capacitatea de a aborda provocarea globala a atacurilor cibernetice.

Intr-o lume hiper-conectata, atacatorii cibernetici – de la grupuri sustinute la nivel statal, pana la hoti obisnuiti – pot viza aproape pe oricine, de oriunde, raspandind frica, incertitudine si suspiciune in spatiul cibernetic. Lumea online se inarmeaza, iar guvernele nationale doresc sa-si protejeze cetatenii cat mai bine. Unele au ales sa faca acest lucru creand bariere, restrictionand accesul furnizorilor de tehnologie din tari percepute ca o potentiala amenintare: pe scurt, fenomenul de balcanizare a securitatii cibernetice. Cand vine vorba de o alegere intre frica si fapte, frica pare sa castige de fiecare data. Dar merita intrebat: cui ii este frica si de ce anume? Raspunsurile s-ar putea sa nu fie cele asteptate de guverne.

Toata lumea este ingrijorata - intr-adevar?

La mijlocul anului 2018, Kaspersky a comandat un sondaj in mai multe tari, pentru a intelege mai bine ce cred oamenii cu adevarat despre organizatiile straine si despre securitatea lor online. Cercetarea a fost efectuata de o agentie externa si a implicat profesionisti in domeniul securitatii IT si consumatori din SUA, Germania, Franta, Marea Britanie, Italia si Spania.

Printre altele, se pare ca majoritatea oamenilor nu se tem de „pericolul strain" atat de mult pe cat ar putea crede guvernele lor. De fapt, peste jumatate dintre companii (55%) si doua treimi (66%) dintre utilizatorii individuali intervievati spun ca guvernul lor ar trebui sa selecteze compania care ofera produse si servicii de cea mai buna calitate, chiar daca este una straina. Aceasta cifra creste la 8 din 10 in cazul zonelor critice pentru securitatea nationala.

Cu alte cuvinte, calitatea produselor si serviciilor unei companii are o importanta sensibil mai mare decat locul de unde provine ea.

Barierele slabesc securitatea

Accesul liber al furnizorilor pe piata favorizeaza concurenta, iar concurenta duce la inovatie si performanta. Dovezile arata ca majoritatea companiilor sunt avantajate atunci cand exista altii in jurul lor care incearca sa faca acelasi lucru, mai bine. In securitatea informatica, procesul se traduce rapid intr-o mai buna protectie pentru toti. Deci, daca oamenii nu se tem de firmele straine de securitate cibernetica atat de mult pe cat considera guvernele lor, iar blocarea unor astfel de companii poate deteriora securitatea nationala pe termen lung, de ce guvernele aleg aceasta optiune?

Guvernele au obligatia de a proteja infrastructura nationala critica, economia si viata de zi cu zi. In spatiul cibernetic, aceasta inseamna asigurarea cadrelor nationale impotriva riscului de atac extern, sabotaj si spionaj cibernetic. Unul dintre cele mai usoare lucruri de facut in astfel de circumstante este limitarea sau interzicerea furnizorilor din tarile care le trezesc ingrijorari. Dar oamenii merita - si doresc - sa poata alege solutia care le indeplineste cel mai bine nevoile.

Singurele persoane care vor beneficia intr-adevar de limitarea optiunilor sunt atacatorii cibernetici. Amenintarile cibernetice nu vad barierele puse de state, ce sa mai vorbim despre respectarea lor, si pentru a contracara acest lucru, securitatea trebuie sa poata functiona si ea fara frontiere.

Incredere si transparenta

Companiile de securitate IT, indiferent de tara lor de origine, se lupta, in mare, cu aceiasi adversari cibernetici, iar industria are mult de castigat daca exista posibilitatea de cooperare. Nicio companie nu are o viziune completa, la 360 de grade, asupra fiecarei noi amenintari, dar intre ei, cercetatorii din domeniul securitatii din diferite organizatii pot obtine o imagine mai clara.

"Asa ca ne ingrijoreaza – pe noi, precum si pe alte companii din domeniu - faptul ca protectia cibernetica la nivel mondial este amenintata de fragmentarea industriei, aparuta ca reactie la divergentele crescande dintre natiuni si la nationalismul tehnologic.

Credem ca exista o alta modalitate de a aborda aceste preocupari si de a minimiza riscul. Industria de securitate cibernetica are nevoie de un cadru global pentru incredere si integritate, care sa se aplice tuturor. Piatra de temelie a acesteia este transparenta. Clientii si partenerii din industria noastra trebuie sa poata vedea ce facem si cum facem. Tocmai ca raspuns la aceasta necesitate am lansat initiativa noastra in materie de transparenta, care include, printre altele, relocarea elementelor infrastructurii noastre in Elvetia si deschiderea centrelor de transparenta in care partenerii de incredere pot examina codul sursa si pe cel de actualizare. Nu putem face sa dispara toate riscurile din lume, dar putem si vom contribui la gestionarea acestui risc, prin transparenta".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri