Asociatia „Asculta Viata” lanseaza prima biblioteca online cu materiale de lucru ce pot fi folosite de terapeuti si parinti in reabilitarea auditiv-verbala a copiilor purtatori de implant cohlear*. Materialele sunt disponibile gratuit, datorita efortului specialistilor, logopezilor, psihologilor si a 33 de voluntari angajati ai Orange Romania care le-au tradus in limba romana.

Biblioteca online face parte din proiectul „Bucuria Sunetelor”, sustinut de Fundatia Orange prin concursul „Lumea prin Culoare si Sunet”. Proiectul a avut ca scop imbunatatirea procesului de reabilitare pentru copiii hipoacuzici cu IC si facilitarea integrarii acestora in institutiile de invatamant de masa.

Planul de reabilitare a copiilor purtatori de IC vizeaza educarea auzului, formarea competentelor de comunicare si corectarea tulburarilor de limbaj, cu scopul de a ajunge la un nivel care sa le permita copiilor integrarea scolara si socio-profesionala. In acest sens, planul de reabilitare trebuie structurat riguros de logopedul specializat si urmat de parinti cu sprijinul permanent al logopedului. Astfel, biblioteca online pune la dispozitie resurse utile ce pot fi descarcate gratuit si folosite zilnic de parinti si terapeuti, parte a planului de reabilitare. Sunt incluse 160 de planse, 13 filme si 2 materiale-suport (scala integrata de dezvoltare si scala de invatare timpurie a sunetelor). Fisele de lucru sunt grupate in 4 sectiuni: „Auditia”, „Limbajul receptiv”, „Limbajul expresiv” si „Vorbirea” si ofera indicatii privind activitatile ce trebuie desfasurate cu copiii purtatori de IC.

Daca tulburarile de limbaj sunt domeniul exclusiv al logopedului, la educarea auzului si dezvoltarea limbajului, rolul parintilor este esential – parintii contribuie la educarea auzului in situatii cotidiene, creaza scenarii de comunicare pentru stimularea verbala a copilului, observa si comunica logopedului schimbarile din comportamentul auditiv si verbal al copilului etc.

In toate etapele reabilitarii copilului, familia este cheia, avand o responsabilitate la fel de mare ca a specialistilor. La inceput rolul terapeutului este major, insa pe masura ce parintii capata incredere in sine si experienta, acest rol se diminueaza atat ca pondere, cat si ca importanta. De aceea, accesul gratuit la resurse dedicate prin biblioteca online este extrem de important pentru parintii din toata tara ai caror copii se afla in proces de recuperare auditiv-verbala. Dezvoltarea bibliotecii digitale nu ar fi fost posibila fara efortul voluntarilor Orange care, desi nu sunt experti in domeniul logopediei, s-au implicat cu multa dedicare, au inteles care este tema lectiilor respective si le-au adaptat corespunzator in limba romana”, a declarat Carmen Stefanescu, profesor psiho-pedagog.

Atunci cand esti expert intr-un domeniu iti trebuie mult mai putin timp pentru a realiza activitatea pentru care esti specializat. In cazul acesta, de ce nu ai investi un pic din acest timp ca voluntar pentru cei care au nevoie? De ce sa nu aduci un zambet cand este atat de facil sa o faci? Dupa ce am studiat timp de 15 ani limbile straine, ma intorc oricand cu placere la traduceri, mai ales daca in acelasi timp pot fi de ajutor unor copii care ne cladesc viitorul, asa cum a fost cazul experientei din proiectul „Bucuria Sunetelor”. Va recomand si voua sa va implicati in actiuni de voluntariat!", a declarat Ramona, voluntar in proiectul „Bucuria Sunetelor”, angajat al Orange Romania in departamentul Tehnic.

Lansarea acestei biblioteci este ultima etapa din proiectul „Bucuria Sunetelor”. Proiectul a avut o valoare totala de 239.640 lei si a fost finantat de catre Fundatia Orange cu suma de 167.770 de lei, prin fondul „Lumea prin Culoare si Sunet”.

Bucuria Sunetelor” este o completare fireasca a demersurilor Asociatiei Asculta Viata si ale Fundatiei Orange pentru dezvoltarea unui sistem national de suport dedicat recuperarii copiilor cu IC. Astfel, au fost infiintate doua centre de interventie timpurie pentru copiii cu IC la Iasi si Vicovu de Sus, a fost dezvoltat si acreditat un curs de specializare in reabilitarea vorbirii copiilor hipoacuzici cu IC pentru toate cadrele didactice din tara, totul pentru a creste sansele de integrare ale acestor copii in invatamantul de masa. Mai mult, au fost oferite sesiuni gratuite de logopedie la distanta pentru 45 de copii cu IC prin intermediul ultimelor solutii digitale si s-au organizat sesiuni de consiliere si asistenta tehnica si suport pentru peste 100 de familii. Parteneri in proiect au fost Spitalul Clinic de Recuperare Iasi, Liceul Tehnologic Special Bivolarie, Liceul Tehnologic Special „Vasile Pavelcu” Iasi si distribuitorii de IC.

*Implantul cohlear este un dispozitiv medical pentru persoanele cu hipoacuzii severe si profunde, ce transmite semnalele necesare prin stimularea directa cu impulsuri electrice a nervului auditiv. Acest dispozitiv se implanteaza printr-o interventie chirurgicala, insa el rezolva doar partial deficienta de auz. Dupa implantare, urmeaza un lung proces de recuperare in care pacientul invata sa auda sunete si apoi sa vorbeasca prin terapie logopedica.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri