14 Octombrie 2020

Mary Hallward, Banca Mondială: Profesiile în care este nevoie de aptitudini socio-emoționale nu pot fi automatizate



Tehnologiile precum RPA(Robotic Process Automation), Inteligența Articială sau IoT(Internet of Things) au fost deja implementate în diferite industrii oferind companiilor oportunități de creștere fie prin dezvoltarea unei forțe de muncă virtuale, fie prin crearea unor servicii inovatoare bazate pe tehnologiile emergente. Drept urmare, ca de fiecare dată când o serie de inovații încep să își facă simțită prezența, s-a reaprins și discuția cu privire la impactul pe care schimbările aduse de noile tehnologii îl au nivelul pieței muncii. Acest subiect a fost abordat și în cadrul conferinței Automation Realized 2020, a 5-a ediție a conferințelor EY despre automatizare inteligentă.

Într-unul dintre panelurile conferinței, Beatriz Sanz Saiz, Global data and analytics leader în cadrul EY Consulting, și Mary Hallward-Driemeier - Senior economic adviser Finance, Competitiveness & Innovation Global Practice în cadrul Băncii Mondiale, au discutat despre importanța parteneriatului public privat în implementarea tehnologiilor emergente și dezvoltarea aptitudinilor necesare pentru a profita de oportunitățile aduse de acestea.

”Din punctul meu de vedere, parteneriatul public-privat este crucial pentru a crea valoare pe termen lung în special când vine vorba de un subiect precum automatizarea și implementarea unor tehnologii ca Inteligența Artificială”, precizează Beatriz Sanz Saiz în deschiderea discuției.

Saiz consideră că guvernele au rolul de a-și proteja cetățenii în aspecte precum protecția datelor și etica privind implementarea noilor tehnologii, dar și de a încuraja și susține investițiile afacerilor în această direcție.

Mary Hallward punctează faptul că transformarea tehnologică a adus, de-a lungul istoriei, la apariția unor oportunități fenomenale de creștere, iar principala problemă nu este dacă tehnologia va schimba sau nu ceva, deoarece sigur o va face, ci dacă societatea va evolua odată cu aceste schimbări pentru a profita de ele.

Schimbările de pe piața muncii și importanța recalificării

Hallward consideră că cetățenii au nevoie de un mediu care să le permită să își dezvolte aptitudinile necesare pentru adaptarea la contextul creat de noile tehnologii. De asemenea, reprezentanta Băncii Mondiale punctează și importanța deschiderii acestora către aptitudinile digitale, care de cele mai multe ori nu necesită cunoștințe avansate.

”Oamenii trebuie să facă diferența dintre creatorii de tehnologie și cei care o folosesc. Dacă ești dezvoltatorul unei aplicații care folosește Inteligența Artificială, ai nevoie de cunoștințe ridicate în acest domeniu, dar nu și dacă ești utilizatorul aplicației respective. Hai să ne gândim la ce poți face cu smartphone-ul tău, dacă îl dai unui copil acesta va fi capabil să îl folosească(...) Sunt multe aplicații care pot crește productivitatea oamenilor fără ca aceștia să aibă cunoștințe digitale ridicate”, explică Hallward.

Deschiderea către aptitudinile digitale este esențială mai ales pentru cei ale căror locuri de muncă vor fi automatizate ca urmare a implementării noilor tehnologii, însă sunt și zone în care automatizarea nu poate înlocui omul.

”Sunt anumite ocupații pe care automatizarea nu le poate schimba, vorbim despre cele în care este nevoie de aptitudini socio-emoționale, în care este nevoie de empatie. Sunt anumiți roboți cu care s-a încercat înlocuirea interacțiunii umane în această zone, însă cred că oamenii au nevoie de ea, ultimele luni demonstrând valoarea acesteia”, explică Hallward.

Marry Hallward-Driemeier precizează faptul că ideile expuse nu reprezintă poziția entității pe care o reprezintă, ci sunt propriile puncte de vedere.



Citeste si