O societate educată înseamnă angajați mai profitabili, consumatori mai informați și o economie prosperă, lucru pe care mediul privat mizează în susținerea acestui segment. Cu atât mai mult în această perioadă, caracterizată de incertitudine pe plan social, educația trebuie susținută în continuare, iar companiile își dezvoltă ori consolidează proiectele de responsabilitate în această direcție. Spre exemplu, firmele din industria tech - una dintre cele mai puternice comunități pe plan local - și-au îndreptat mare parte din bugetele de CSR spre programe de susținere a educației, atât prin campanii interne, cât și prin implicarea în inițiative externe.

Un exemplu în acest sens este Societe Generale European Business Services, care s-a implicat pe segmentul educație prin două inițiative externe.

Una dintre acestea este „CODE Kids”, proiect ce are ca scop crearea unei mișcări de codare și STEM prin care copiii, tinerii și bibliotecarii din mediile urbane mici și rurale își dezvoltă competențele digitale și se implică în viața comunității prin rezolvarea de teme digitale creative.

Până în prezent au beneficiat de acest program peste 1.800 de copii, cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani, din zone rurale sau urbane mici, care codează în bibliotecile din localitate, respectiv 95 de bibliotecari, din peste 21 de județe ale României, care sunt parteneri strategici ai proiectului.

Al doilea proiect este „Predau Viitor 2019”, un program de dezvoltare profesională dedicat exclusiv profesorilor de informatică din sistemul de învățământ public, din nivelul gimnazial și liceal.

Programul acoperă de la cursuri online pentru profesori, la pilotarea unei metodologii de predarea axată pe rezolvarea de probleme, cu obiectivul de a ajuta cel puțin 60% dintre elevii de gimnaziu și liceu în parcursul lor educațional și îmbunătățirea competențelor profesorilor de informatică. Până în 2022, programul și-a propus să ajungă și să instruiască 1.100 de profesori, care ajung mai departe la 16.500 de elevi.

Un alt exemplu este compania Romanian Software, ce desfășoară numeroase proiecte dedicate segmentului educație prin intermediul propriei fundații – Upper Education - printre care se numără: „Junior Balkan Mathematical Olympiad” - cea mai dificilă competiție internațională pentru juniori, concursul upper.school de pregătire pentru olimpiada de matematică, programul „Școala de acasă”– cursuri de mate și fizică organizate gratuit în perioada martie-iunie 2020 pentru copii cadrelor medicale, programul upper.math - cursuri de mate de nivel avansat pentru clasele VI-VIII, cu format tip concurs, precum și „Școala de vară”, un program de matematică, informatică, fizică și astronomie, desfășurat în iulie 2020.

Pentru dezvoltarea proiectelor, compania a investit în dezvoltarea de software prin intermediul căruia se desfășoară programele, cursurile și concursurile organizate de Fundație, precum și în zona de marketing, pentru promovarea acestora.

Pentru sprijinirea segmentului educație, compania Systematic și-a oferit suportul prin donații către două organizații care se ocupă cu ajutorarea copiilor și adolescenților. Campania „Eroi Neștiuți”, inițiativă ce își propune modernizarea și digitalizarea a 27 de școli și șase grădinițe din comunitățile vulnerabile ale județelor Vaslui, Ialomița, Dolj și Vâlcea, instituții care își desfășoară activitatea în condiții precare.

Scopul campaniei este ca respectivele școli să fie amenajate cu grupuri sanitare moderne, dotate cu apă curentă, în incinta școlilor, cu încălzire sau mobilier potrivit, pereți stabili și acoperiș fără scurgeri. Totodată, campania își propune ca cei peste 6600 de copii să beneficieze de acces la educație cu ajutorul tehnologiei, respectiv peste 1200 de profesori să fie instruiți digital pentru a le oferi educație chiar și în situații de criză.

O altă inițiativă a Systematic este sprijinirea financiară a proiectului LEADERS Explore, primul program național care oferă tinerilor din sistemul preuniversitar șansa de a-și descoperi potențialul în cadrul unui program. Acesta se desfășoară pe parcursul a nouă luni și tratează teme de interes pentru segmentul de vârstă 15-18 ani. Tinerii beneficiază de traininguri și cursuri de calitate care să le dezvolte competențe precum cunoașterea și înțelegerea valorilor personale, luarea deciziilor, colaborare, încredere în sine, empatie etc., cu scopul de a reduce proporția de tineri șomeri. Printre cifrele beneficiarilor se numără 28.000 de absolvenți și 48 de comunități urbane și rurale în care s-au derulat programele.

Totodată, parte din strategia de CSR a Systematic este susținerea modernizării și digitalizării școlilor din România. Alături de Asociația pentru Valori în Educație (AVE), compania a demarat un program de leadership development dedicat directorilor de școli, în care, timp de un an de zile, managerii din business lucrează în program de mentorat cu directorii, pentru a face școala accesibila pentru toți copiii si pentru a crea conținut special pentru învățarea online. Scopul este de a transforma 1000 de școli până 2024, școlile din program devenind fanion și generând nucleul modernizării pentru toate cele 7000 de școli publice.

O altă companie ce mizează pe educație ca segment cheie de dezvoltare a societății este RebelDot, care și-a adus aportul în domeniu tot prin donații financiare. Compania a oferit unui liceu cu nevoie de fonduri o sponsorizare de 10.000 de lei, sumă cumulată din strângere de fonduri realizată de angajați și donație corporate.

În contextul crizei, compania TypingDNA și-a propus să ajute școlile și universitățile prin oferirea gratuită a propriului serviciu API de autentificare biometrică, cu scopul de a le facilita acestora desfășurarea examinării și studierii de la distanță. Astfel, elevii și studenții se pot autentifica gratuit pe platformele online, dovedindu-și identitatea prin simpla introducere a unui text scurt prin tastare. Compania estimează un număr de până la 8.000 de utilizatori pe lună.

Qualitance derulează un program intern de voluntariat – „Teaching for the Future” -, în care ingineri și designeri seniori din cadrul companiei se pot înscrie pentru a preda studenților de la masteratul E-business, din cadrul Facultății de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică, ASE București.

Cursurile predate de aceștia - „Testare software” și „Proiectare produs software” -, au ca scop îmbunătățirea abordării practice a studenților asupra acestor segmente de industrie, care să le înlesnească acestora accesul pe piața muncii după finalizarea studiilor.

Totodată, Qualitance își aduce contribuția prin sponsorizări și implicare directă în programul Bursele ANIS, al cărui scop este încurajarea și recompensarea tinerelor cadre didactice universitare pentru iniția și susține cursuri inovatoare, prin metode moderne de predare.

Compania Cyberllence Inovatie a susținut lecții online gratuite pentru elevi, cu scopul educării unei generații de inovatori. Astfel, prin sponsorizări și voluntariat, compania a oferit sprijin către 30.000 de elevi între 8-16 ani, doar în decursul acestui an.

Atos este una dintre companiile care desfășoară numeroase proiecte pe segmentul educație, printre care se numără: Bursele ANIS - compania finanțează burse pentru tineri profesori cu proiecte de cercetare în domeniul IT, Master Cybersecurity – parteneriat cu un program de Masterat al Universității Transilvania din Brașov care pregătește specialiști de securitate cibernetică, Fondul Științescu – unde Atos finanțează proiecte care pot ajuta tinerii între 8 și 18 ani să-și dezvolte pasiunea pentru știință, Capital Filles - program de mentorat în parteneriat cu Ambasada Franței și Ministerul Educaţiei ce susține familiarizarea elevelor de liceu din medii defavorizate cu mediul profesional și îndrumarea lor spre meserii de viitor.

Totodată, Atos susține și Asociaţia Valori în Educaţie (AVE)- academie de leadership şi management pentru directorii de şcoli, în cadrul căreia fost selectați 30 de directori, determinați să realizeze schimbări semnificative în rezultatele educaționale și în cultura din școlile lor, Liga AC – Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare Timișoara, unde Atos susține organizarea de laboratoare din cadrul Facultății, Fundația Oeconomica Timisiensis - Minds Hub, o comunitate cu și pentru educație, un spațiu fizic ce reunește, după valori și pasiuni comune, studenți, profesioniști și profesori din diferite domenii.

De asemenea, între 2015-2016, Atos a susținut proiectul Junior IT, în parteneriat cu Asociația Edusfera și Ministerul Educației, care a avut ca scop organizarea în școli a unor cluburi IT prin care aproximativ 600 de elevi din ciclul gimnazial și-au dezvoltat competențele de programare.

Proiectele menționate acoperă doar o mică parte din nevoie sistemului educațional, iar prioritizarea dezvoltării acestui segment ar trebui să fie în continuare o responsabilitate a factorilor decizionali, completată de susținerea mediului privat. În acest sens, industria de IT derulează prin intermediul asociației reprezentative – ANIS – o serie de proiecte și campanii menite să promoveze și să susțină educația, printre care menționăm Bursele ANIS, programul TechTalet Growth etc.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri