Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare (INCDTIM) Cluj-Napoca, în parteneriat cu compania Cluj Innovation Park, derulează o procedură de licitație publică pentru construirea primului parc ştiinţific experimental mixt din zona de Nord-Vest a României, Clusterul Inovativ pentru Tehnologii Avansate Pilot în Energii Alternative - CITAT-E, proiect finanțat din fonduri de coeziune UE. Anunțul a fost lansat în cadrul Săptămânii Europene a Regiunilor și Orașelor 2020 (12-15 octombrie 2020).

Parcul fotovoltaic și eolian, cu o capacitate totală instalată de minim 1.000 kW, va fi amplasat în cadrul Cluj Innovation Park, în zona Dealul Lomb din Cluj, și va avea rolul de a testa în condiții reale eficiența energetică a panourilor fotovoltaice și instalațiilor eoliene moderne și de a încuraja consumul descentralizat de energie produsă din surse regenerabile. Parcul va trebui să fie finalizat în 31 august 2021.

Energia verde produsă va fi consumată experimental de parcul științific și tehnologic Cluj Innovation Park, iar rezultatele obținute vor fi folosite pentru a configura un comportament de consum specific zonei, cu posibilitate de replicare la nivel național. În viitor, beneficiile pot fi semnificative, mai ales în zonele unde există deficit energetic, putând reprezenta o soluție de alimentare cu energie alternativă la nivel național.

Care urmează să fie principalele rezultate ale proiectului

Cercetătorii din institut implicați în acest proiect vor monta recuperatoare de energie pentru testarea în timp real a eficienței energetice a panourilor fotovoltaice și a instalațiilor eoliene care vor funcționa pe arealul parcului.

Principalele rezultate ale proiectului includ producerea de energie durabilă curată pentru un parc științific de 2,2 ha, studiul stocării energiei ecologice și regenerabile și realizarea de teste, măsurători, analize cantitative și calitative și monitorizarea rezultatelor cercetării.

Acest laborator experimental va permite, de asemenea, creşterea capacității de cercetare-dezvoltare și inovare în domeniul energiilor alternative, eficiență energetică și tehnologii avansate de mediu a membrilor clusterului TREC-Transylvania Energy Cluster.

Înființat în 2015, TREC reunește în prezent 39 de entități, inclusiv trei universități, trei institute de cercetare, municipalitatea Cluj-Napoca, agenții de dezvoltare locală și companii private (atât multinaționale, cât și IMM-uri).

Acest parc va da posibilitatea agenţilor economici să se convingă de faptul că energia regenerabilă, curată produsă cu echipamente adecvate şi consumată în mod eficient, este o alternativă extrem de viabilă la energia clasică, sporind astfel atractivitatea investitorilor în acest domeniu de viitor.

Valoarea totală a proiectului este de 13.097.616 lei (2,75 milioane de euro), fiind cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020, Axa Prioritară 1: Cercetare, dezvoltare tehnologică și inovare (CDI) în sprijinul competitivității economice și dezvoltării afacerilor. Proiectul are o durată de 52 de luni - 01.06.2016 - 31.08.2021.

Politica de coeziune – finanțată de FEDR, FSE și Fondul de coeziune – este cea mai mare sursă de investiții din bugetul UE în perioada 2014-2020. Aceste trei fonduri vor permite o investiție totală de 485 miliarde de euro, cu o finanțare din bugetul UE de 355 miliarde EUR în țările din Uniune în perioada de programare 2014-2020. Politica de coeziune sprijină strategiile de dezvoltare din toate regiunile și orașele din UE, creșterea economică, crearea de locuri de muncă, competitivitatea economică, dezvoltarea sustenabilă și protecția mediului

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri