5 Martie 2007

Razboiul taxelor de interconectare se muta intre Zapp si Cosmote



Telemobil, operatorul retei Zapp, a intrerupt joi interconectarea cu reteaua Cosmote, acuzand operatorul elen de practicarea unor taxe de interconectare "mai ridicate cu 35% decat taxele de interconectare dintre Cosmote si ceilalti operatori GSM". La sesizarea Cosmote, ANRCTI a obligat Telemobil sa restabileasca interconectarea intre cele doua retele

ANRCTI a obligat Telemobil (Zapp) sa asigure interconectarea cu reteaua Cosmote Romania in termen de trei ore de la comunicarea deciziei (vineri, ora 12), in urma sesizarii operatorului elen cum ca Zapp a intrerupt joi interconectarea, au declarat reprezentanti ai Autoritatii.

De asemenea, Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI) a demarat procedura de solutionare a litigiului pe fond, avand ca obiect solicitarea Cosmote privind obligarea Telemobil la incheierea unui nou acord de interconectare.

ANRCTI sustine ca prejudiciile suferite de utilizatorii celor doi furnizori ca urmare a intreruperii legaturii de interconectare sunt de o gravitate exceptionala avand in vedere numarul mare al utilizatorilor celor doua retele de telefonie mobila, si anume peste 400.000, in cazul Telemobil, respectiv peste 1.200.000, in cazul Cosmote. "Prejudiciul produs utilizatorilor finali este semnificativ indiferent de numarul de ore sau de zile in care interconectarea dintre cei doi operatori este intrerupta, neputand fi limitat decat prin asigurarea interconectarii dintre retele", a declarat, citat de NewsIn, Dan Georgescu, presedintele ANRCTI.

Masurile luate de catre ANRCTI au fost justificate de necesitatea asigurarii conectivitatii intre utilizatorii finali ai celor doua retele. Conectivitatea este unul dintre drepturile fundamentale ale utilizatorilor finali, sarcina asigurarii acestui obiectiv esential al cadrului de reglementare din domeniul comunicatiilor electronice revenind ANRCTI, au explicat reprezentantii institutiei.

In cadrul litigiului deschis la ANRCTI, Cosmote a aratat ca, de la data de 1 martie 2007, Telemobil a intrerupt legatura de interconectare dintre cele doua retele. Cosmote a solicitat ca masura cu caracter provizoriu obligarea Telemobil sa asigure serviciile de interconectare in aceleasi conditii tehnice si comerciale ca pana la momentul intreruperii legaturii de interconectare, aratand ca sufera grave prejudicii materiale si de imagine. De asemenea, atat utilizatorii serviciilor sale, cat si cei ai serviciilor oferite de Telemobil, sunt prejudiciati pentru ca nu mai pot comunica intre ei, apreciind ca prejudiciile suferite de utilizatori nu pot fi recuperate sau reparate.

Telemobil a aratat ca solicitarea Cosmote nu este intemeiata deoarece nu exista o situatie exceptionala si un prejudiciu grav, sustinand ca oprirea traficului dintre cele doua retele se datoreaza incetarii acordului de interconectare dintre parti incepand cu data de 1 martie 2007. Telemobil a mai afirmat ca partile au purtat negocieri indelungate cu privire la incheierea unui nou acord de interconectare, iar Cosmote a fost informata, in timp util, cu privire la intentia de intrerupere a legaturii de interconectare incepand cu data de 1 martie 2007 in situatia in care nu sunt acceptate propunerile Telemobil.



Citeste si