12 Decembrie 2020

Bucureștiul a câștigat cursa pentru a găzdui noul Centru European pentru Securitate Cibernetică



Bucureștiul a câștigat cursa pentru a găzdui noul Centru European pentru Securitate Cibernetică, demers catalogat drept „succes diplomatic excepțional”, de către președintele Klaus Iohannis. Acest centru va fi prima agenție europeană de pe teritoriul țării noastre, scrie Digi24.

Publicația Politico enumeră cele 5 motive care au stat la baza acestei decizii:

  • România are abilitățile necesare

România și-a construit o reputație pentru securitatea cibernetică prin consolidarea capacităților sale naționale. Are un scor bun în clasamentul competențelor digitale și al educației și ocupă locul trei în statisticile UE privind femeile angajate în tehnologie. De asemenea, România este printre lideri în clasamentele de viteză a internetului și are o experiență dovedită în crearea de companii tehnologice de succes.

  • Nu este Bruxelles

Bucureștiul a învins miercuri capitala Belgiei, Bruxelles, cu doar trei voturi în turul al doilea. Aceasta a fost o altă demonstrație a faptului că guvernele din întreaga Europă se simt încă îngrijorate atunci când vine vorba de împărtășirea puterii pe probleme de securitate națională, adesea strâns legate de securitatea cibernetică.

  • Nu are nicio agenție europeană

Până în prezent, România nu a reușit să câștige găzduirea altor organizații ale UE.

  • Rețelele sale sunt sigure

România este una dintre puținele țări care au continuat să elaboreze politici noi și mai stricte pentru operatorii de telecomunicații. A fost de asemenea prima țară din UE care a semnat anul trecut un „memorandum de înțelegere” cu administrația Trump pentru a-i elimina pe așa-numiții furnizori de 5G „cu risc ridicat”.

  • Traiul este ieftin

Bucureștiul nu are clădiri care îți iau ochii, ca alte orașe europene care au concurat pentru găzduirea acestei agenții, dar traiul este ieftin și munca este ușoară, ceea ce i-a mulțumit pe diplomații care au făcut alegerea.

Guvernul de la București a oferit trei locații potențiale -o vilă neoclasică renovată, un bloc modern de birouri și un bloc interbelic cu opt etaje.

Principala activitate a centrului va fi gestionarea fondurilor pentru securitate cibernetică din bugetele de cercetare ale UE. Este vorba despre sume de ordinul miliardelor de euro. Este de așteptat ca acest centru să crească reputația României..



Citeste si