Serviciul Român de Informaţii a anunţat joi că, în cooperare cu CERT-RO şi Spitalul Clinic Nr.1 CF Witting din Bucureşti, a investigat un atac cibernetic cu aplicaţia ransomware PHOBOS, care a vizat serverele spitalului, relatează Agerpres.

Conform unui comunicat al SRI, ulterior criptării datelor, atacatorii au solicitat plata unei răscumpărări pentru decriptarea acestora, plată ce nu a fost realizată de instituţia afectată. Cu toate acestea, activitatea curentă a spitalului nu a fost întreruptă, continuitatea fiind asigurată prin utilizarea registrelor offline.

Prezentul atac este similar celui din vara anului 2019, când alte patru spitale din România au fost afectate de PHOBOS, în contextul lipsei unor soluţii antivirus la nivelul infrastructurii IT&C utilizate de acestea.

Ransomware-ul PHOBOS prezintă un nivel de complexitate medie, utilizând ca metodă de infecţie, preponderent, conexiunile de tip Remote Desktop Protocol (RDP).

În vederea prevenirii unor atacuri de tip ransomware, experţii Centrului Naţional CYBERINT şi CERT-RO recomandă implementarea unor politici şi măsuri de securitate precum:

  • utilizarea unei soluţii antivirus actualizate;
  • dezactivarea serviciului RDP de pe toate staţiile şi serverele din reţea;
  • actualizarea sistemelor de operare şi a tuturor aplicaţiilor utilizate;
  • schimbarea frecventă a parolelor tuturor utilizatorilor, respectând recomandările de complexitate;
  • verificarea periodică a tuturor utilizatorilor înregistraţi, pentru a identifica utilizatorii noi, adăugaţi în mod nelegitim;
  • realizarea unor copii de siguranţă a datelor critice pe suporţi de date offline;
  • păstrarea datelor criptate în eventualitatea în care ar putea apărea o aplicaţie de decriptare în mediul online.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri