Open RAN, toată partea de green energy (reducerea consumului de energie prin tehnologii 5G), partea de inovare și creșterea eficienței(AI, virtualization, blockchain), dar și zona de sharing de infrastructură pentru proiectele de mare anvergură, care devine de interes pentru tot mai multe companii, sunt elementele pe care Alexandru Cociorvei, director general Connect44 România, le identifică într-un interviu acordat wall-street.ro ca fiind cele care vor contura industria telecom în următorii ani.

Connect44 România, subsidiara locală a grupului elvețian Connect44, vine după un an 2020 în care cifra de afaceri s-a ridicat la 40 de milioane de lei, în creștere cu peste 80% față de anul 2019. Compania pune creșterea, în principal, pe seama extinderii portofoliului de servicii, fiind aduse pe plan local proiecte de IT Support & Service Desk.

”Serviciile de operațiuni și mentenanță oferite de echipa noastră pentru infrastructura IT sunt diverse și complexe, iar acest lucru a avut într-adevăr o contribuție majoră la creșterea cifrei de afaceri cu 80% față de anul precedent. Printre cele mai importante servicii de acest tip pe care Connect44 le oferă clienților săi se numără administrarea echipamentelor și serviciilor de stocare și backup, administrarea de servere si servicii Microsoft, Unix/Linux, servicii din sfera OSS, dar și automatizarea sarcinilor repetitive și complexe prin limbaje de programare și soluții de automatizare precum: PowerShell/PowerCLI, Ansible/Ansible Tower, Shell, Perl, Python”, precizează Alexandru Cociorvei, director general Connect44 într-un interviu acordat wall-street.ro.

Echipa din spatele Connect44 România este certificată și are experiență pe diverse produse și tehnologii enterprise precum Cisco, VmWare, Dell EMC, FalconStor, Microsoft, REdhat, Huawei, F5, Commvault, Netbackup, Fujitsu, HP, Fortinet, Juniper sau BeyondTrust.

”Totodată, echipa IT din cadrul Connect44 a avut un rol major în menținerea unei infrastructuri stabile, moderne și scalabile în perioada pandemiei când toți angajații companiei noastre, dar și ai clienților au fost nevoiți să lucreze de acasă. Echipa IT a fost direct implicată în scalarea infrastructurii astfel încât aceasta să susțină un volum aproape dublu de utilizatori și trafic, într-un timp foarte scurt”, precizează acesta.

Care vor fi beneficiile aduse de arhitectura Open RAN?

sursa foto: De la Kitawit Jitaton / Shutterstock.com

Obiectivul principal pe termen mediu și lung al Connect44 România este să crească pe piața locală, dezvoltându-și portofoliul de clienți, și să își diversifice portofoliul de servicii prin transferarea know-how-ului de la nivelul grupului în ceea ce privește tehnologii precum Open RAN, 5G și e-mobility.

”Adopția arhitecturii Open RAN este în curs de implementare în România - mai mult ca sigur se va întâmpla, dar nu atât de repede precum în alte țări. Beneficiile Open RAN se vor simți mai ales la nivel de operatori, dar și la nivelul consumatorilor printr-o îmbunătățire a accesului la tehnologii avansate precum: 5G, viteze mai mari de date, dezvoltare mai rapidă a pieței de telecom în România, dar și servicii mai rapide de streaming, de interconectivitate sau servicii medicale mai performante”, explică Alexandru Cociorvei.

*OpenRAN - rețelele mobile de acces radio cu arhitectură deschisă - se bazează pe interfețe standard, deschise pentru orice componență a rețelei. Astfel, componentele software și hardware ale acestor rețele deschise pot fi obținute de la furnizori diferiți.

Reprezentantul Connect44 România precizează că provocările privind adopția Open RAN sunt mai ales la nivel de implementare a acestei tehnologii, dar și la nivel de optimizare deoarece vor veni mulți furnizori diferiți care vor încerca să ofere un singur serviciu.

”În acel moment, ei vor trebui interconectați, iar această procedură trebuie asigurată în mod optim”, consideră Alexandru Cociorvei.

Reprezentantul Connect44 România vede industria telecom în top 3 industrii care pun accent pe automatizare și punctează faptul că nu se mai poate vorbi în momentul de față de operatori telecom, ci mai degrabă de operatori de tehnologie.

”Din acest punct de vedere, pandemia a demonstrat că putem lucra în condiții optime în această industrie și de acasă și, din fericire pentru noi, chiar am crescut în acea perioadă. Nu pot spune că pandemia a accelerat transformarea digitală, dar cu siguranță a influențat-o. În industria telecom, trecerea la 5G deschide ușa către automatizări și modul de folosire a rețelelor telecom în general.”, consideră reprezentantul Connect44 România.

Care sunt planurile Connect44 România pe partea de e-mobility

sursa foto: bht2000 / Shutterstock.com.

Implementarea conceptului de e-mobility, ce urmărește trecerea de la mijloacele de transport tradiționale la cele electrice, înregistrează progrese în mai multe piețe la nivel global, printre care și România.

La nivelul grupului elvețian Connect44, subsidiara din Germania este pionierul în acest nou domeniu, iar România este văzută ca un posibil partener de încredere pentru zona de operațiuni.

”Ne bazăm pe expertiza serviciilor pe care le furnizăm în cadrul centrelor de monitorizare a retelelor telecom (NOC) pentru a le adapta nevoilor clienților din zona de e-mobility. Pentru anul acesta, ne vom focusa pe furnizarea de servicii pentru proiecte care vor putea veni din Germania, urmând ca în viitor să putem dezvolta și local divizia de e-mobility. Prin serviciile pe care le vom putea oferi pe zona de e-mobility practic vom putea efectua operațiuni complete de monitorizare a rețelelor de încărcare, în beneficiul clienților. Avem o gamă variată de soluții de la onboarding, mentenanță, operațiuni de service desk 24/7 sau monitorizare în timp real a stațiilor”, precizează Alexandru Cociorvei.

O schimbare de trend în ceea ce privește trecerea la conceptul de e-mobility se observă clar la nivel european, în sensul reducerii rapide a emisiilor poluante, încurajat și de politicile promovate de Comisia Europeană, marii producător de automobile conturându-și deja strategiile pentru anii următori sub egida mobilității electrice.

”Estimăm o creștere a diviziei de e-mobility la nivelul grupului, iar compania din Romania poate profita rapid de avansul tehnologic și cunoștințele pe care le avem deja în alte țări. Sunt convins că, pe lângă serviciile pe care le vom oferi pentru clientii din vestul Europei, vor exista numeroase oportunități în următorii ani pentru a deservi și piața internă. Ne dorim parteneriate pe piața green din România și suntem încrezători că acestea ne vor oferi posibilitatea unei creșteri semnificative a cifrei de afaceri pe viitor”, punctează Alexandru Cociorvei.

Connect44 România, cu sedii în București și Timișoara, rămâne deschisă ideii de dezvoltare și în alte orașe dincolo de cele în care este prezentă acum.

”Cu siguranță vom alege un oraș care să ne ofere resurse cu experiență, o facultate de telecomunicații, dar fără prea multă competitivitate locală”, adaugă reprezentantul Connect44 România.

Sursa foto: Connect44

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri