Fie că sunteți loial față de Windows, fan devotat Apple sau doriți să încercați ceva nou, ar trebui să știți ce să căutați într-un laptop, înainte de a face o investiție. Există mai multe lucruri de luat în considerare la un laptop. Are ecranul dorit? Există porturi care acceptă perifericele dvs.? Poate juca jocuri în 1080p? Acestea sunt considerente importante, dar niciunul nu este la fel de important ca sistemul de operare.

Există multe opțiuni de laptopuri disponibile atât pentru Windows 10, cât și pentru sistemul de operare Chrome, în timp ce Apple își limitează MacBook-urile la un număr limitat de configurații. Continuați pentru a afla care sistem de operare este potrivit pentru dvs.

Mac, Windows sau altceva?

Sistemul de operare ar trebui să fie primul aspect major la care vă gândiți. În timp ce, în mod tradițional, această dezbatere era dominată de MacOS-ul de pe un laptop Apple și Windows-ul celor de la Microsoft, sistemul de operare Chrome Google este acum o alternativă foarte populară, oferită, de obicei, pe laptopuri mai accesibile.

Deși există cu siguranță hardware și caracteristici comparabile oferite cu aceste platforme, există și unele diferențe puternice între ele, care sunt important de luat în considerare.

Windows

Laptopurile bazate pe Windows sunt o categorie incredibil de diversă. Zeci de producători le fabrică, iar calitatea și prețurile pot varia foarte mult, în funcție de modelul și marca pe care o alegeți. Cele mai rapide modele vor depăși Mac-urile în ceea ce privește performanța, iar multe companii își adaptează computerele Windows la un anumit scop, cum ar fi jocurile sau munca.

Laptopurile Windows au o varietate de forme și dimensiuni. Un laptop standard cu un design cu clapetă și o interfață tastatură-mouse este ușor de găsit la orice producător. Laptopurile Windows cu ecran tactil pot fi găsite chiar și la prețuri mai mici, ceea ce nu este ceva ce veți vedea la un laptop Apple.

Designurile mai elaborate includ ecrane rabatabile sau chiar combinații de tabletă-tastatură detașabile. Apple își rezervă designul 2-în-1 pentru familia iPad Pro combinat cu o tastatură Magic, deoarece nu veți găsi un MacBook convertibil sau detașabil.

MacOS

Apple și-a protejat întotdeauna marca, lansând produse în iterații foarte deliberate. Orice produs Apple își va respecta standardele, în timp ce orice producător poate realiza un computer cu sistem de operare Windows sau Chrome cu specificații unice. Drept urmare, Mac-urile sunt foarte ușor de utilizat și extrem de stabile. Și pentru că provin din același ecosistem, rețeaua de asistență plină de resurse Apple poate rezolva cu ușurință cu orice probleme.

Designul de calitate este unul dintre semnele distinctive ale unui Mac. Acestea sunt construite pentru a arăta grozav, se simt elegante și au ecrane incredibile, ceea ce se traduce printr-un preț mai mare decât omologii lor Windows și Chrome OS, mai ales atunci când sunt configurate cu mult spațiu de stocare.

Hardware-ul Apple a avansat semnificativ și la sfârșitul anului 2020 și 2021, compania a schimbat procesoarele pe propriile cipuri M1 interne, care au funcționat extrem de bine pentru MacBook-uri și dispozitive similare.

Standardele stricte de design ale Apple se extind la sistemul de operare, MacOS, care este direct și intuitiv. Spre deosebire de Windows, platforma include o suită de software propriu de editare, iar fiecare aplicație este potrivită pentru sarcina sa vizată. Nu este o surpriză că Apple este adesea alegerea designerilor și a fotografilor.

În cele din urmă, deși nu există ecrane tactile pe Mac-uri, puteți utiliza modul Sidecar al Apple pentru a adăuga în esență un iPad ca al doilea ecran wireless cu suport tactil.

Sistemul de operare Chrome

Sistemul de operare Chrome Google este diferit de Windows și MacOS. Bazată pe browserul Chrome, această platformă se concentra inițial pe aplicații bazate pe web și accesibilitate. În timp ce acesta din urmă rămâne valabil, sistemul de operare Chrome a evoluat de-a lungul anilor pentru a susține software-ul desktop și aplicațiile mobile mai tradiționale, asemănător cu rivalii săi.

Sistemul de operare Chrome alimentează Chromebookurile. Aceste dispozitive sunt de obicei mai accesibile decât laptopurile bazate pe Windows și MacBook-urile datorită cerințelor hardware mai scăzute. Sunt ideale pentru școli și alte instituții și pentru cei care au nevoie de un laptop doar pentru a naviga pe rețelele sociale și pentru a face cumpărături online.

În general, sistemul de operare Chrome este rapid și mai versatil astăzi decât a fost vreodată. Fundația sa este încă centrată pe web, dar platforma acceptă acum aplicațiile Google Play și Android, făcându-l însoțitorul ideal, dacă aveți un telefon Android. Imită chiar iMessage-urile Apple, permițându-le proprietarilor de Chromebook să trimită mesaje text de pe laptop-uri, fără să ridice telefonul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri