20 Aprilie 2007

HP isi mentine avansul in fata grupuluiDell pe piata computerelor din SUA

Hewlett-Packard Co. si-a mentinut avansul in fata rivalului Dell Inc. pe piata globala a calculatoarelor in primul trimestru al 2007, a anuntat compania ce realizeaza studii de piata IDC, anunta NewsIn.

Pe plan general, cresterea livrarilor de calculatoare a depasit prentru prima data in acest an nivelul de 10%, datorita cererii substantiale pentru laptopuri, a afirma grupul IDC.

Lansarea celui mai recent sistem de operare al Microsoft, Windows Vista, a avut doar un impact "marginal" asupra vanzarilor, continua acest studiu.

Cota de piata a HP a crescut pana la 19,1% fata de cele 16,5% inregistrate in aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce cota de piata a Dell a scazut cu 3% pana la 15,2%, a afirmat IDC in studiul trimestrial privind vanzarile de computere.

HP a livrat cu 28,2% mai multe calculatoare decat in urma cu un an, in timp ce livrarile Dell au scazut cu 6,9%.

Datele arata ca grupul HP, din California, beneficiaza de pe urma reducerilor costurilor si miscarile strategice aplicate in ultimii trei ani, a adeclarat un analist al IDC, David Daoud.

Scaderea cotei de piata a Dell reflecta consecintele propriei restructurari si ale reducerii vanzarilor pe fondul problemele legate de retragerea de pe piata a bateriilor pentru laptopuri produse de Sony Corp, afectate de probleme, a afirmat Daoud.

Dell a pierdut in 2006 pentru prima data din 2003 sefia clasamentului mondial in ceea ce priveste cota de piata a producatorilor de calculatoare deoarece HP a vandut mai multe computere prin intermediului magazinelor de retail.

In SUA, grupul Dell a continaut sa ocupe pozitia intai a clasamentului producatorilor de calculatoare, avand o cota de piata de 26,8%, in scadere fata de anul trecut, cand cota de piata se ridica la 32,4%.

HP a redus distanta, beneficiind de o cota de piata de 24,2%, in crestere fata de primul trimestru al 2006, cand inregistrase o cota de piata de 20%.



Citeste si