O furtună geomagnetică provocată de o puternică explozie de radiaţii pe suprafaţa Soarelui a dezafectat cel puţin 40 dintre cei 49 de sateliţii recent lansaţi de SpaceX ca parte din reţeaua sa de conexiune la internet Starlink, a precizat compania americană, informează Reuters.

Sateliţii au fost loviţi de fluxul de radiaţie solară vinerea trecută, pe 4 februarie, la o zi după ce au fost plasaţi pe o orbită preliminară, cu o ''desfăşurare joasă'', situată la circa 210 kilometri deasupra Terrei.

Plasarea pe orbită a sateliţilor, transportaţi cu o rachetă Falcon 9 produsă de SpaceX şi lansată de la Centrul spaţial Kennedy din Cape Canaveral, Florida, a coincis aproximativ cu o alertă de furtună geomagnetică anunţată pentru miercuri şi joi săptămâna trecută, 2 şi 3 februarie, de Centrul american de prognoză meteorologică în spaţiu.

Alerta avertiza că explozii solare declanşate în urma ''unei ejecţii de masă coronală cu halou complet'' - o erupţie masivă de plasmă solară şi radiaţie electromagnetică pe suprafaţa Soarelui - au fost detectate pe 29 ianuarie şi că ele urmau să lovească Terra cel mai devreme pe 1 februarie.

Potrivit alertei, condiţiile de furtună geomagnetică pe Terra ar putea ''persista probabil'' până pe 3 februarie, la ''niveluri diminuate''.

Potrivit SpaceX, viteza şi severitatea furtunii solare au determinat încălzirea atmosferei terestre, crescând astfel densitatea atmosferică la altitudinea orbitei joase pe care se aflau sateliţii şi provocând o forţă de frecare intensă sau rezistenţă, ceea ce a provocat distrugerea a cel puţin 40 dintre sateliţi.

Operatorii Starlink au încercat să dirijeze sateliţii pe o configuraţie orbitală de siguranţă (''safe-mode''), care să le permită să se deplaseze la marginea atmosferei pentru a minimiza frecarea, însă încercările au eşuat în cazul celor mai mulţi dintre sateliţi, forţându-i să se îndrepte spre niveluri joase ale atmosferei, unde s-au dezintegrat, în condiţii de siguranţă, la reintrarea în atmosfera terestră, potrivit SpaceX.

''Este ceva fără precedent, din câte ştiu eu'', a declarat într-un e-mail trimis agenţiei Reuters Jonathan McDowell, astrofizician în cadrul Universităţii Harvard, adăugând că este pentru prima dată când află despre defectări ale unor sateliţi provocate de o creştere a densităţii atmosferice în urma unei furtuni solare şi nu de un nivel mai ridicat de radiaţie electromagnetică.

SpaceX, compania din domeniul spaţial creată de antreprenorul miliardar Elon Musk, a lansat sute de sateliţi de dimensiuni mici pe orbita terestră începând cu 2019 ca parte din proiectul Starlink, care oferă acces la servicii de internet cu bandă largă. Compania americană a anunţat că intenţionează să lanseze în perioada următoare circa 30.000 de sateliţi suplimentari, pe lângă cei 12.000 planificaţi anterior şi deja aprobaţi de Comisia Federală pentru Comunicaţii (FCC) din Statele Unite.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri