Una dintre cele mai impresionante schimbări la care societatea noastră a fost martoră în ultimele decenii este dezvoltarea unei noi economii. În această nouă economie, informațiile sub toate formele lor au devenit digitale, reduse la biți stocați în calculatoare și care circulă prin rețele de tip “cloud” cu viteza luminii.

Tehnologiile digitale au avansat mai rapid decât orice altă inovație din istoria noastră - ajungând la aproximativ 50% din populația țărilor în curs de dezvoltare în doar două decenii și transformând societățile. Prin îmbunătățirea conectivității la nivel global, a incluziunii financiare, a accesului la comerț și la serviciile publice, tehnologia s-a dovedit a fi poate cel mai semnificativ deschizator de drumuri.

Pe lângă faptul că digitalizarea ne schimbă continuu sarcinile de lucru, ea a avut un impact substanțial și asupra modului în care ne trăim viața: am trecut de la CD-uri la fișiere MP3 si la cloud, de la cărți la e-book-uri, de la hărți la rețele GPS, de la albume foto la Instagram si Google Photos, de la poșta tradițională la serviciul de e-mail și putem continua cu exemplele. Practic, majoritatea lucrurilor au devenit mai simple dar și mai accesibile odată cu digitalizarea.

De ce e important să te gândești la securitate cibernetică

Facilitarea accesului la informații ca urmare a digitalizării aduce un beneficiu enorm economiei și lumii în care trăim. Cu toate acestea, este esențial să avem în vedere o privire de ansamblu asupra mediului digital și să luăm în calcul, pe lângă extraordinarele avantaje pe care ni le aduce, și riscurile la care ne expunem. În acest context, securitatea cibernetică ocupă un rol vital pentru ca are ca principal scop protejarea datelor și a mediului virtual în fața unui potențial atac.

Miturile “Nu mi se poate întâmpla mie” și “Sunt prea mic și oricum nu am nimic de ascuns” încurajează atitudinea generală de securitate prin obscuritate, care de multe ori nu face decât să susțină activitățile malițioase ale infractorilor cibernetici. Însă, dacă ai o atitudine proactivă, poți să previi potențialele atacuri și să ai o experiență virtuală fără incidente care îți pot provoca daune materiale, pierderi de date sau daune de reputație.

Cu ce te ajută securitatea cibernetică

Securitatea cibernetică poate fi considerată ca un fel de asigurare că mediul virtual în care îți desfășori activitatea este protejat. Tehnologia este în continuă dezvoltare și cu siguranță atacatorii cibernetici lucrează neîncetat la noi metode de atac care să le ofere acces la date, la companii sau la bani.

Cel mai bun mod în care o companie se poate proteja de aceste amenințări este de a avea un program solid de securitate cibernetică. Este ușor să protejezi datele angajaților și ale clienților cu măsurile de precauție corecte, consolidând astfel încrederea și loialitatea, și evitând în același timp pierderile cauzate de orice compromis de securitate. Mai mult decât atât, este mai eficient din punct de vedere cost să previi un potențial atac decat sa răspunzi la el atunci cand se întâmplă.

Noile reglementări (precum Directiva NIS s.a.) aduc în discuție direcții clare în ceea ce privește implementarea proceselor de securitate cibernetica la nivel de companie în funcție de industrie și, mai mult decât atât, obligativitatea de raportare a incidentelor de securitate. În acest sens este bine de știut că timpul este esențial când are loc o breșă de securitate sau un incident. Te invităm să vezi aici care sunt cei 4 pași importanți pe care trebuie să îi faci dacă ești victimă a unui incident de securitate.

Ce acoperă securitatea cibernetică și cum alegi serviciile în funcție de profilul companiei dvs.

Există trei zone cheie ale securității cibernetice asupra cărora afacerea dumneavoastră va trebui să se concentreze: evaluare a infrastructurii, protecție și remediere. Este dificil să prioritizezi siguranța cibernetică mai ales atunci când nu este principala activitate a companiei, ci îți aduce un cost un plus.

Din fericire, există alternative eficiente ca alegerea unui furnizor de servicii de securitate gestionate (MSSP). Cu ajutorul acestuia accelerați programul dvs. de securitate cibernetică și controlați mai eficient riscurile.

Fiecare industrie are particularitățile ei și în materie de securitate cibernetică. Astfel, este important ca viitorul furnizor de servicii de securitate să aibă o echipă tehnică certificată și recomandări solide de la alți jucători din piață.

SOC-as-a-service - ce acoperă și cui se adresează

Cel mai nou serviciu și totodată cel mai eficient în materie de securitate cibernetică este reprezentat de SOC-as-a-service.

Misiunea unui Security Operation Center (SOC) este de a urmări activitatea companiei și a identifica posibile vulnerabilități, de a menține echipamentele și sistemele actualizate, de a avea programe de tip firewall care împiedică intrarea criminalilor cibernetici. Pe scurt, un SOC este responsabil de prevenirea, investigarea și răspunsul la amenințări cibernetice.

Externalizarea serviciului de tip SOC (SOC-as-a-Service) asigură companiilor de orice dimensiune și din orice industrie cel mai înalt nivel de securitate permanentă și de expertiză și cele mai eficiente soluții tehnice de detecție și răspuns la incidente. SOC-as-a-Service se adresează în general companiilor și organizațiilor care își doresc să aibă un control deplin asupra securității cibernetice și să fie siguri că sunt pregătiți în eventualitatea unui atac.

De reținut

Securitatea cibernetică a devenit o prioritate dar și o necesitate pentru companii din toata lumea. Fie că vorbim de companii de tip SME sau corporate, un partener de încredere care să acopere servicii de securitate cibernetică de top este sau ar trebui sa fie mereu pe lista de priorități.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri