Dacă ești interesat să dezvolți o aplicație de business sau să externalizezi serviciile de software, există câteva modalități de lucru pentru echipele de dezvoltare care pot fi adaptate nevoilor tale. Printre cele mai populare amintim: modelul de echipă dedicată, angajarea de developeri in-house, staff augmentation sau modelul de tip lucru pe proiect (din EN project based model).

Fiecare abordare vine cu o serie de avantaje pe care te vom ajuta să le identifici, astfel încât să iei întotdeauna o decizie corectă, care să te ajute să economisești resurse importante.

Ce presupune conceptul de echipă dedicată

O echipă dedicată presupune un acord care se stabilește între client (beneficiarul proiectului) și furnizorul de servicii software. Cel din urmă este cel care își asumă responsabilitatea de a găsi profesioniști care își vor dedica timpul și experiența proiectului clientului.

La rândul său, clientul are libertatea de a gestiona echipa dedicată și proiectul ca fiind proprii, chiar dacă furnizorul este cel care se ocupă de recrutare și de tot ce înseamnă sarcini administrative.

Mai mult, conform statisticilor, firmele din România, datorită experienței și forței de muncă din IT, reprezintă adesea variante atractive de echipe dedicate pentru firmele de software cu proiecte internaționale.

Când ai nevoie de această abordare? Atunci când volumul de lucru devine prea mare, când ai deadline-uri foarte strânse în care să livrezi proiectul, când ai un deficit de personal sau când nu ai cunoștințele necesare pentru a realiza întreg proiectul. Iar colaborarea cu o companie de development cu experiență te poate ajuta să pui la punct toate aceste aspecte.

Așadar, modelul de echipe dedicate vine cu avantaje precum:

  • resursă umană calificată;
  • experiență;
  • flexibilitate și adaptare la cerințe;
  • bună cunoaștere a tehnologiilor moderne;
  • disponibilitate de soluționare a task-urilor cerute de clienți.

Cui i se potrivește acest model? Firmelor care își doresc să externalizeze proiecte pe termen lung. O echipă dedicată poate lucra pentru un proiect complex foarte mulți ani, ajutând la implementarea de noi funcționalități și oferind suport și mentenanță atunci când este nevoie. De asemenea, modelul de lucru se potrivește și companiilor cu profil dinamic, care au obiective de dezvoltare care se schimbă mereu, dar și start-up-urilor care au proiecte cu potențial.

Care sunt dezavantajele acestei abordări? În cele mai multe cazuri, nu există dezavantaje, dacă alegerea echipei respective este una realizată cu atenție. În caz contrar, pot apărea divergențe cauzate de diferențele culturale, lingvistice și de mentalitate. De asemenea, poate apărea și o oarecare reticență din partea clientului (ownerul proiectului).

Ce presupune conceptul de angajare software developeri in-house?

Deși atractiv pentru foarte mulți tineri, domeniul IT este unul care încă se află într-un deficit destul de mare de personal. Cu alte cuvinte, nu există suficienți oameni calificați pe piață, pentru a face față volumului de lucru. Așa că, uneori, procesul de angajare poate dura destul de mult.

Însă, modelul de angajare a developerilor in-house vine cu beneficii precum:

  • posibilitatea de formare a noilor angajați, în special a juniorilor;
  • ușurința de adoptare a valorilor companiei care recrutează și integrarea în echipe cu un set de valori bine definite;
  • posibilitatea de adoptare proiecte noi în orice moment, deoarece oameni pregătiți deja există;
  • control deplin asupra fluxului de lucru.

Cui se potrivește acest model? Firmelor de software development care sunt interesate de creșterea echipelor, care au un volum suficient de proiecte și care au oameni care se pot ocupa de pregătirea noilor developeri înainte să intre pe proiect.

Care sunt dezavantajele acestei abordări? Costurile ridicate privind recrutarea și integrarea oamenilor noi în echipă. De asemenea, dacă proiectul este foarte complex și necesită expertiza unui software developer, costurile de salarizare se dovedesc și mai mari.

La toate acestea se adaugă instabilitatea pieței IT, competiția mare (software developerii au multe opțiuni dintre care pot alege) și timpul mare investit în găsirea oamenilor potriviți.

Ce presupune conceptul de staff augmentation?

Staff augmentation reprezintă un model de lucru care include persoanele către care alegi să externalizezi un proiect sau anumite task-uri care țin de proiectul respectiv. De regulă, în acest model de lucru nu este implicat beneficiarul final (clientul). Desigur, există și excepții, în care clientul dorește să cunoască întreaga echipă de lucru.

Modelul de staff augmentation vine cu avantaje precum:

  • resursă umană calificată;
  • cunoștințe și experiență;
  • disponibilitate;
  • număr variabil de oameni implicați (uneori, staff augmentation poate însemna doar două persoane);
  • eliminarea costurilor de recrutare.

Cui se potrivește acest model? Firmelor de software development sau deținătorilor unei afaceri care își doresc să dezvolte un proiect mare sau o aplicație.

Care sunt dezavantajele acestei abordări? Lipsa de dedicare totală. Developerii care lucrează după modelul staff augmentation pot fi angrenați în mai multe proiecte, ceea ce înseamnă că atenția lor va fi captată și de alte task-uri.

De asemenea, deși are experiență și cunoaște bine tehnologiile, echipa tot are nevoie de o perioadă de onboarding.

Ce presupune conceptul de tip project based?

Acest model de lucru este și el unul destul de popular și se referă la persoana sau echipa pe care alegi să o angajezi pentru a dezvolta un proiect de software, cu durată limitată.

Modelul project based aduce beneficii precum:

  • rapiditate în identificarea resursei umane calificate;
  • disponibilitate;
  • număr variabil de oameni implicați (totul depinde de complexitatea proiectului);
  • eliminarea costurilor de recrutare.

Cui se potrivește acest model? Firmelor de software development sau deținătorilor unei afaceri care își doresc să dezvolte un proiect de dimensiuni mici sau medii, care se întinde pe o perioadă limitată. (de regulă, câteva luni).

Care sunt dezavantajele acestei abordări? Și aici amintim lipsa de dedicare completă. De asemenea, poate fi vorba de faptul că ori de câte ori ai un proiect, trebuie sa reiei procesul de găsire a resurselor umane.

Sursa foto: Freepik.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri