Trăim în era conectivității și a gadgeturilor inteligente, care ne oferă soluții practice la o mulțime de situații neprevăzute de zi cu zi. Printre aceste instrumente digitale, sunt unele care fac diferența chiar și în cazurile mai delicate de viață, instrumente care se dovedesc a fi un sprijin real.

O persoană din trei suportă în fiecare zi violență, abuz, hărțuire, arată datele oficiale la nivel european. În România, în perioada ianuarie – septembrie 2022, au fost emise 9.771 de ordine de protecție provizorii, cu 20% mai multe față de primele 9 luni ale anului trecut, conform ultimelor date publicate de Poliția Română.

În situații de acest tip, de violență sau abuz, tehnologia se poate dovedi de real ajutor. Astfel, una dintre cele mai folositoare aplicații pe care trebuie să le ai în telefon este Bright Sky RO.

Bright Sky RO

Este pe piață din mai 2020. O aplicatie foarte utilă nu numai în România, ci în întreaga Europă. Persoanele vulnerabile care se confruntă cu situații de violență, abuz sau hărțuire, dar și cei care cunosc un astfel de caz în jurul lor, pot găsi un adevărat sprijin în această aplicație.

Iată câteva dintre lucrurile pentru care este utilă Bright Sky:

  • Din aplicație, victima poate suna direct la poliție sau poate cere ajutorul la ONG-uri, adăposturi ori alte instituții care o pot sprijini. Toate acestea se regăsesc în baza de date din Bright Sky, în secțiunea “Găsește ajutor”
  • Permite stocarea și protejarea probelor, în eventualitatea unui viitor demers juridic. Are o funcție de jurnal privat, unde pot fi salvate poze, video-uri sau fișiere audio. Acestea sunt apoi trimise la o adresa de e-mail selectată de utilizator. Practic, aici victimele strâng dovezi ale abuzurilor prin care trec. Fișierele sunt trimise în mod securizat și nu sunt stocate pe telefon, nu rămân în telefon, astfel că agresorul nu are acces la ele.

Bright Sky Ro are un puternic rol de educare. Formele de abuz sunt descrise cu detalii clare, la fel miturile din jurul fenomenului de violență. Celui care o utilizează îi este ușor să evalueze siguranța unei relații prin simpla completare a unui formular electronic.

Bright Sky Ro este disponibilă, gratuit, în App Store și Google Play Store în limbile română, engleză și maghiară.

Educație fără bullying

O altă aplicație care merită este „Educație fără bullying”. Este singura de acest gen care ajută la prevenirea și combaterea bullying-ului în România.
La nivel european, România se situează pe locul al treilea in ceea ce privește bullying-ul în clasamentul celor 42 de țări în care a fost investigat fenomenul, potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

La aplicația “Educație fără bullying” pot apela foarte ușor toţi cei care vor să atragă atenţia asupra unui caz, fără a le fi descoperită identitatea, indiferent de tipul de telefon pe care îl dețin.

Cum pot semnala un caz de bullying?

În aplicaţie trebuie ales judeţul sau sectorul unde s-a întâmplat incidentul. Dacă nu vorbim de violenţă fizică, aplicaţia continuă cu întrebări: Unde s-a întâmplat? Cum s-a întâmplat? Iar la final apar recomandări şi poate fi apelat numărul de urgenţă 119, numărul unic la nivel national pentru cazurile de abuz împotriva copiilor. În cazul în care vorbim de agresiune fizică, aplicaţia recomandă să sunăm la 112.

"Educaţie fără bullying" poate fi descărcată gratuit din Google Play sau App Store si păstrează anonimatul utilizatorului fiind foarte ușor de folosit de toți cei interesați.

Sursa foto: Vodafone

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri