Evoluția digitizării contribuie la creșterea volumului de date produse de companii. Gestionarea acestora necesită, însă, contractarea de servicii specializate. Stocarea datelor în cloud este opțiunea preferată de companiile aflate în dezvoltare și nu numai. GTS Telecom, unii din principalii furnizori locali de soluții pentru stocarea datelor, a investit constant în ultimii ani pentru dezvoltarea capacităților sale în acest domeniu și asigurarea celor mai bune performanțe pentru centrele de date din București și Cluj-Napoca. Am stat de vorbă cu Sorin Drăghici, director comercial GTS Telecom, pentru a afla mai multe despre tendințele actuale pe acest segment și așteptările pentru anul viitor.

Cum a evoluat în ultimii doi ani cantitatea de date produse de companiile cu care lucrați?

Sorin Drăghici: Nu este un secret că necesarul pentru stocarea de date în cloud crește în fiecare an. Cantitatea de date pe care fiecare client alege să o păstreze crește și datorită accesului mai facil la instrumente de stocare. Această tendință se observă la nivel global, dar și din analiza activității GTS Telecom, unde capacitatea de stocare s-a triplat în intervalul 2020-2022.

Ce tendințe observați în acest domeniu?

S.D.: Odată acoperite nevoile IT de bază dintr-o companie, clienții se îndreaptă și spre alte soluții, cum sunt cele de backup extern. Companiile au devenit mai conștiente de impactul unui posibile pierderi de date și caută să dețină o copie a acestora într-o locație diferită, departe de sediul organizației. Fie că vorbim de cutremure, incendii, inundații sau un atac cibernetic, clienții conștientizează nevoia de aliați care să le protejeze datele, pentru situațiile în care resursele informatice din companie devin inutilizabile.

Sunt și clienti care adresează această nevoie cu un plus de precauție, optând și pentru soluții de disaster recovery, ce permit ca datele să fie restaurate într-un interval minim. Aceștia sunt preocupați, mai mult, de restabilirea rapidă a serviciilor, recuperarea datelor și asigurarea că resursele informatice și aplicațiile companiei vor fi operaționale.

R: Ce soluții pentru stocarea datelor oferiți? La ce trebuie să fie atent un client?

S.D.: Capacitățile de stocare GTS Telecom s-au triplat în ultimii doi ani. Pentru stocarea datelor contează capacitatea, dar și performanțele soluțiilor oferite. Noi venim cu trei tipuri de soluții de stocare.

SATA este potrivită pentru cantități de date care nu necesită viteze mari de scriere. Este o opțiune economică, ideală pentru stocarea unor cantități rezonabile de date, într-un interval decent. Capacitatea de stocare SATA din GTS Telecom a crescut în ultimii trei ani cu peste 120%.

Cea mai puternică evoluție o au soluțiile de stocare SAS, cu o triplare a cererii în ultimii doi ani. Dispozitivele SAS continuă să stea la baza sistemelor de stocare, fiind ideale pentru aplicații complexe, unde există, totuși, limitări de buget.

Evident, înregistrăm o cerere din ce în ce mai mare și pentru mediile de stocare SSD, care funcționează pe principii diferite față de Hard Disk-urile mecanice, permițând viteze mai mari, atât la scriere, cât și la citire. GTS a investit în aceste tehnologii și a crescut constant cantitatea de stocare SSD, cu peste 150% în intervalul menționat.

Ce rol a jucat cloud-ul în gestionarea volumului actual de date? Ce concluzii putem trage?

S.D.: Cloud-ul este o resursă de o importanță covârșitoare, oferind o multitudine de servicii, inaccesibile altfel unei companii la început de drum sau în curs de dezvoltare. În primul rând, prezintă avantajul eficientizării costurilor, în sensul că o companie va plăti doar resursele contractate.

Apoi, cloud-ul este o soluție scalabilă, cea mai eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor hardware, și foarte sigură.

Cloud-ul GTS poate oferi resurse de calcul, stocare și servicii de protecție a datelor, respectând totodată recomandările pentru securitatea cibernetică. Legăturile dintre aceste elemente sunt asigurate de servicii de rețea, internet și VPN sigure și de înaltă viteză. Cloud-ul GTS este, de altfel, în continuă expansiune. Momentan lucrăm la extinderea data center-ului din București, tocmai pentru susținerea ofertei de soluții cloud.

La ce riscuri se expun companiile când vine vorba despre gestionarea datelor generate?

S.D.: Atacurile cibernetice au devenit o normalitate, însă adevărata problemă apare când companiile nu conștientizează riscurile la care se expun dacă nu iau măsuri preventive. Fără o protecție adecvată, orice companie poate deveni peste noapte dintr-un colos o ruină. GTS oferă clienților consultanță de specialitate și expertiză pentru a reduce la minim riscurile cibernetice. Măsurile de backup și disaster recovery pot salva un business în multe situații: defecțiuni hardware, calamități naturale, viruși, conflicte militare, atacuri cibernetice, etc. GTS a dezvoltat intern competențe ridicate pentru a proiecta, implementa și gestiona orice fel de de scenarii de backup și disaster recovery.

Ce rol are capacitatea de scalare oferită de soluțiile de stocare a datelor pentru companii?

S.D.: Pentru companiile în curs de dezvoltare eficiența este definitorie. Este important ca resursele să nu fie irosite, iar achizițiile să acopere mai multe nevoi. În acest sens, cloud-ul este incredibil de puternic, prin scalabilitate. Cloud-ul s-a dovedit o soluție avantajoasă și în contextul blocajelor de pe piața de semiconductori, care au dus la scumpirea echipamentelor fizice, livrarea acestora putând dura chiar luni, acesta fiind un obstacol pentru o companie care mizează pe dezvoltare susținută. Toate acestea sunt acum accelerate de creșterea prețurilor energiei electrice, componentă de cost semnificativa. Cloud-ul GTS oferă avantaje importante. Aici clienții utilizează doar resursele contractate și pot extinde oricând resursele pentru a se adapta unor nevoi noi. Această flexibilitate nu e posibilă în centrele de date de la sediul clienților, unde echipamentul cumpărat fie nu este folosit la capacitate maximă, irosind astfel resurse, fie, din contră, are capabilități limitate de upgrade, care nu pot susține evoluții ulterioare.

Cum a fost anul 2022 și ce noutăți estimați că va aduce anul 2023 în domeniul gestionării datelor?

S.D.: 2023 va fi anul vitezei în domeniul stocării de date digitale. Tehnologiile existente au ajuns la un grad de maturitate ridicat, iar fiabilitatea și capacitatea de stocare nu mai sunt probleme majore. Există spațiu de creștere pentru viteza de scriere și citire a datelor. Noile SSD-uri pot atinge viteze de până la 23 de ori mai mari decât cele ale unităților SATA, sau de șase ori raportat la vitezele unităților SAS.

Deja avem clienti interesați de aceste tehnologii, întrucât performanța sistemelor IT pe care le gestionează oferă astfel un avantaj competitiv major. Suntem dedicați nevoilor clienților noștri și ne preocupăm constant de explorarea noilor tendințe în materie de tehnologie, iar în prezent analizăm includerea în oferta noastră a noi dispozitive de stocare, cum sunt NVMe – interfețe care asigură creșterea cantității de date transferate, în timp ce latența scade.

De asemenea, observăm din ce în ce mai multe companii care iau în considerare migrarea serverelor on-premises către soluții cloud. În 2023 vom putea oferi mai multe opțiuni în acest sens. Performanța stocării în cloud crește, iar clienții nu vor mai avea motive să prefere infrastructurile on-premises. Suntem pregătiți să adoptăm noi tehnologii în cloud-ul nostru.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri