Companiile și organizațiile de toate dimensiunile nu au fost niciodată mai expuse riscului de atacuri cibernetice, iar evoluția continuă și dinamică a amenințărilor IT a făcut din securitatea cibernetică un punct cheie prezent permanent pe ordinea de zi. Întrucât securitatea digitală este coloana vertebrală a unei transformări digitale de succes, cunoașterea ei în profunzime și implementarea eficientă devin vitale.

Necesitatea de a rămâne cu un pas în fața nenumăratelor amenințări cibernetice evidențiază, de asemenea, nu doar rolul colectiv al specialiștilor în securitate în integrarea protocoalelor și politicilor specifice în structura fiecărei organizații ci și influența pe care aceștia o pot avea în modelarea viitorului nostru digital comun.

Iată o listă cu câteva dintre principalele provocări cu care se confruntă securitatea cibernetică astăzi, precum și cele care se întrevăd pentru viitor.

1. Creșterea criminalității cibernetice

Ultimele estimări arată că costurile globale ale criminalității cibernetice vor crește cu 15% pe an din 2021 până în 2025 și că acestea ar putea ajunge până la valoarea de 10,5 trilioane de dolari pe an. Această cifră este mai mult decât profiturile realizate de întregul comerț ilegal de droguri cumulat.

Creșterea poate fi atribuită extinderii semnificative a activității grupurilor infracționale cibernetice. În același timp, suprafața de atac informatic potențial a oricărei companii este din ce în ce mai extinsă, consecință directă a proceselor de transformare digitală stimulate de progresul unei lumi din ce în ce mai tehnologizate virtual.

2. Deficitul de personal certificat

Lipsa de personal certificat și calificat pentru a satisface cererea tot mai mare de profesioniști din industrie continuă să crească. Există un decalaj global al forței de muncă în domeniul securității cibernetice de 3,4 milioane specialiști și 70% dintre organizații au posturi neocupate în domeniul IT, conform studiului ISC pentru trimestrul 2 privind Forța de Muncă în domeniul Cibernetic. Multe guverne încearcă să găsească soluții pentru a reduce acest deficit, iar companii importante precum Google, Microsoft sau IBM lansează diverse inițiative care vizează formarea și îmbunătățirea competențelor angajaților sau potențialilor candidați în domeniul securității.

Între timp, Forumul Economic Mondial, în colaborare cu mai multe companii, a lansat o platformă de educație online destinată atât persoanelor fizice cât și organizațiilor numită Cybersecurity Learning Hub. Scopul acestui proiect este de a forma și de a îmbunătăți abilitățile profesioniștilor în securitate, astfel încât tot mai mulți oameni să obțină locuri de muncă de calitate în acest domeniu în plină dezvoltare.

3. Incluziune și diversitate

Într-o situație în care deficitul de talente este problematic, o altă provocare cu care se confruntă industria este aceea de a face forța de muncă mai diversă și mai incluzivă. Este necesar să se dezvolte inițiative și politici pentru a atrage o mai mare participare din partea femeilor sau a altor grupurilor slab reprezentate.

Aceasta nu este doar o chestiune de valori. Nivelurile mai ridicate de incluziune și diversitate sunt asociate cu o mai mare inovație, performanță și productivitate, toate fiind cheia pentru creșterea și dezvoltarea oricărei organizații. Astfel, atragerea către domeniul securității cibernetice a unor astfel de grupuri poate contribui nu doar la creșterea performanțelor cât și la reducerea lipsei de profesioniști calificați.

4. Lucru de la distanță și în sistem hibrid

Transformarea digitală, accelerată de pandemia de COVID-19, a arătat foarte clar companiilor că trebuie să acorde prioritate securității digitale. În cazul lucrului la distanță și a celui în sistem hibrid, organizațiile din întreaga lume nu se mai pot baza doar pe întărirea protecției perimetrului interior folosind infrastructura tehnologică locală.

Dimpotrivă, trebuie să se asigure că angajații care accesează sistemele companiei de la distanță au pregătirea potrivită și dispun de tehnologia adecvată pentru a evita riscurile pe care infractorii cibernetici sunt atât de dornici să le exploateze.

5. Extinderea rețelelor de tip dark web

Creșterea uriașă a activității criminale pe dark web în ultimii ani, în special după debutul pandemiei, reprezintă o amenințare majoră și întărește importanța efectuării activităților de informare despre posibilele riscuri din aceste colțuri întunecate ale internetului.

Monitorizarea rețelelor underground îi ajută pe apărătorii cibernetici să prevină atacurile, să înțeleagă cum gândesc fraudatorii și grupurile de criminali informatici, ce vulnerabilități sunt vizate, ce date sunt tranzacționate sau ce instrumente malițioase folosesc actorii rău intenționați pentru a accesa sistemele organizațiilor sau pentru a efectua fraude.

6. Noi tactici de criminalitate cibernetică

Noile forme de inginerie socială, ultima tendință în rândul metodelor de atac folosite, obligă organizațiile să țină pasul cu scenariile de atac în continuă evoluție și să transmită aceste cunoștințe personalului lor.

O varietate de atacuri phishing care a cunoscut o creștere explozivă în ultimul timp este așa-numitul callback phishing, o tactică care combină phishing-ul tradițional bazat pe e-mail cu phishing-ul bazat pe voce (cunoscut și ca vishing). Acest tip de phishing este folosit pentru a obține acces la sistemele informatice ale organizațiilor și pentru a implementa programe malware, cum ar fi cele de tip ransomware, în rețelele acestora.

Între timp, capacitatea de a utiliza învățarea automată (machine learning - ML) pentru crearea de voci sintetice a avansat foarte mult. Numărul de atacuri în care escrociii folosesc instrumente bazate pe ML pentru a imita în timp real vocea unui oficial superior al companiei, spre exemplu, și pentru a convinge un angajat să transfere bani într-un cont aflat sub controlul atacatorilor este o amenințare reală.

7. Securitate în ecosistemul de criptomonede

Consumatorii, companiile și guvernele găsesc cu toții noi modalități de a fructifica Bitcoin și alte criptomonede – la fel și infractorii cibernetici. Înșelătoriile cu monede virtuale și atacurile cibernetice împotriva diferitelor părți interesate din acest ecosistem au arătat vulnerabilitatea industriei în fața acestor hack-uri. Nu este de mirare că provocările legate de securitatea din lumea criptomonedei sunt din ce în ce mai mari.

Platforma PhishTank oferă o imagine de ansamblu asupra interesului general pentru criptomonede, NFT-uri, jocuri de tip play-to-earn și altele asemenea. În cadrul acesteia este ilustrat numărul de site-uri noi de phishing care sunt depistate zilnic și care sunt special concepute pentru a fura datele de contact ale utilizatorilor pentru accesul la portofelele lor virtuale.

Schimburile valutare în criptomonede sunt exploatate chiar și în atacurile de tip APT (Advanced Persistent Threat - un atac care se întinde pe o perioadă lungă de timp cu scopul de a localiza, exploata și exfiltra informații sensibile și confidențiale), așa cum demonstrează un furt recent de 625 de milioane de dolari în criptomonede din jocul video Axie Infinity, care a fost atribuit Grupului Lazarus.

8. Ransomware

În timp ce grupurile anti-ransomware continuă să exercite presiuni asupra răufăcătorilor, acest tip de atac presupune încă o amenințare majoră care impune organizațiilor să acorde prioritate pregătirii de răspuns la incidente. Aceasta include implementarea de instrumente necesare pentru a contracara atacurile ransomware, organizarea de programe de instruire cuprinzătoare de conștientizare a securității și pregătirea protocoalelor pentru recuperare în cazul în care un astfel de incident are loc.

Din 2020 până în 2021, numărul atacurilor ransomware s-a dublat, iar acum că ne îndreptăm spre 2023, acest tip de atac rămâne în continuare o amenințare semnificativă. Într-adevăr, dacă ne uităm la evoluția sa din ultimii cinci ani, este clar că se întrevede o durată de viață lungă a acestuia ca și metodă preferată de infractori pentru atacuri.

9. Metaversul

Proiecțiile optimiste despre adoptarea metaversului arată că până în 2026, 25% din populația lumii va petrece cel puțin o oră pe zi în această lume virtuală. Prin urmare, securitatea în metavers este o provocare pentru viitor.

Aceste lumi virtuale comune pentru socializare, jocuri și unde vor circula diverse active vor da, fără îndoială, naștere unui număr mare de atacuri și escrocherii. În plus, inovațiile tehnologice nu sunt întotdeauna dezvoltate ținând cont de considerente de securitate și confidențialitate, deoarece timpul de comercializare are prioritate.

10. Dezvoltarea educației și proceselor de conștientizare

O preocupare fundamentală pentru industria IT este o mai bună educație și conștientizare a riscurilor existente de securitate cibernetică. Odată cu integrarea pe scară largă a internetului și a tehnologiei în viața de zi cu zi, la nivel global, suprafața de atac a companiilor s-a extins considerabil în ultimele două decenii.

Cu toate acestea, schimbarea de acest tip nu a fost însoțită de acțiuni extinse de conștientizare și de prevenție pentru consumatori la o scară suficient de mare. Deseori se consideră de specialiști că angajații sunt cea mai slabă verigă a apărării cibernetice a oricărei organizații, dar personalul este și prima linie de apărare. Importanța promovării unei culturi care să inspire personalul să rămână mereu vigilent este vitală.

Cele de mai sus nu reprezintă în niciun caz o listă exhaustivă a provocărilor actuale și viitoare pentru securitatea cibernetică, dar arată că abordarea oricăruia dintre punctele de mai sus va necesita muncă și efort din partea tuturor părților interesate – nu numai din partea industriei securității cibernetice.

ESET, unul din liderii globali pe piața de soluții de securitate cibernetică, cu un istoric de peste 30 de ani de experiență și inovație, include în gama sa soluții antivirus și anti-malware, ce se potrivesc nevoilor companiilor și organizațiilor, indiferent de dimensiune.

Pachetele sale de soluții anti-malware, oferă nivele complementare de protecție multi-stratificată integrată și au capacitatea de a depista atacurile timpurii, neclasificate încă, inclusiv pe cele de tip ransomware, pentru a se evita daunele financiare și reputație ale organizațiilor.

ESET PROTECT Advanced reprezintă o astfel de soluție complexă destinată companiilor, pe care acestea o pot testa oricând gratuit. Prin componenta ESET LiveGuard Advanced oferă un nivel suplimentar de analiză în cloud sandbox a fișierelor și atașamentelor suspecte, o protecție dedicată a datelor în fața accesului neautorizat în caz de furt/pierdere a echipamentelor, prin criptarea completă a hard disk-urilor. Produsul răspunde complex, cu multe nivele de securitate care se sprijină reciproc, provocării de a gestiona și proteja rețelele IT business în fața amenințărilor informatice tot mai dinamice.

Soluția poate fi testată gratuit de către orice companie, fără obligații ulterioare. Pentru descărcarea unei variante de test, click aici.

Sursa foto: ESET.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri