Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării și Autoritatea pentru Digitalizarea României au lansat aplicația pentru mobil Ghișeul.ro, la care s-a lucrat mai mult de un an.

Aplicația Ghiseul.ro a apărut în discuție încă din 2021. Platforma este un ”exemplu de parteneriat public-privat”, spune ministrul Sebastian Burduja. Oficialul afirmă că s-a lucrat peste un an la aplicație și că s-au făcut aproximativ 650 de teste.

Aplicația poate fi descărcată de AICI - Google Play, pentru dispozitive cu sistemul de operare Android, și de AICI - App Store pentru dispozitive Apple.

Cazierul judiciar va putea fi descărcat de pe Ghișeul.ro

La fel ca pe site, serviciile au comision zero. În câteva zile se va adăuga și o funcționalitate pentru eliberarea online a cazierului judiciar, ”o problemă de 1,5-2 milioane de drumuri la secțiile locale de poliție pentru români în fiecare an”, a spus Sebastian Burduja.

Inițial, a declarat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, eliberarea online a cazierului judiciar va fi disponibilă pe platforma web (adică doar în browser), mai multe detalii urmând să fie anunțate săptămâna viitoare. Din aplicație va mai dura câteva luni până să se poată decărca cazierul judiciar, a mai spus Burduja. De asemenea, inițial descărcarea online a cazierului judiciar va fi disponibilă practic doar pentru cei care nu au cazier.

Aplicația Ghișeul.ro include funcționalități inspirate din aplicațiile de banking, a mai precizat oficialul. Una dintre ele este cea de recunoaștere facială

Cât a costat aplicația de mobil Ghișeul.ro

Prin această aplicație se pot plăti peste 350 de tipuri de servicii publice, taxe si impozite, furnizate de peste 1200 de instituții si autorități din România. Dezvoltarea aplicației Ghișeul.ro a fost realizată de Autoritatea pentru Digitalizarea României în parteneriat cu Mastercard, astfel încât costurile de dezvoltare au fost 0 pentru stat (ele fiind estimate peste 200.000 de euro). Costul va fi acoperit de partenerii ADR și pentru următorii doi ani de mentenanță.

În 2023 s-au făcut deja jumătate de milion de tranzacții online pe Ghișeul.ro, a mai spus Sebastian Burduja. El consideră că numărul va crește semnificativ odată cu lansarea aplicației. ”Din experianța noastră, odată ce un român face o plată prin Ghișeul.ro, nu mai revine la ghișeu”. Conform ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării, aplicația Ghișeul.ro a avut 500 de descărcărci încă dinaintea prezentării oficiale.

Costurile de conectare la Ghișeul.ro pentru o primărie sunt de 10.000-12.000 de lei - cel mult 10.000 de euro pentru primăriile care sunt foarte mult în urmă cu digitalizarea, a mai precizat ministrul Sebastian Burduja.

Sursa foto: Ghiseul.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri