20 Septembrie 2007

IBM ataca Microsoft Office cu software gratuit



IBM lanseaza cea mai ambitioasa provocare din istoria sa, oferind gratuit software de procesare de text, calcul tabelar si prezentare prin IBM Lotus Symphony, o lovitura puternica pentru concurentul Microsoft Office, informeaza editia online a International Herald Tribune.

Anuntul lansarii a avut loc in cadrul unui eveniment din New York, oficialii IBM declarand ca noul software va fi disponibil descarcarii gratuite de pe site-ul companiei. IBM a obisnuit deja utilizatorii sai cu programele sub marca Lotus, care rivalizeaza cu produsele Microsoft destinate platformei de e-mail, serviciului de messaging si altor aplicatii similare.

Lotus Symphony insa este o alternativa gratuita la principalul produs al Microsoft, gama Office care include Word, Excel si PowerPoint. Afacerea Office genereaza profituri uriase pentru Microsoft, dupa sistemul de operare Windows, cel mai achizitionat produs al Microsoft.

IBM rivalizeaza cu Microsoft inca din anii ’90, cand a pierdut pozitia de lider pe segmentul de PC software in favoarea acestuia, sistemul de operare OS/2 si aplicatiile SmartSuite neavand succesul garantat de producator. De aceasta data, IBM si-a schimbat strategia, oferind versiuni ale soft-ului open-source dezvoltat sub numele de OpenOffice.org. Codul acestei aplicatii isi are originile in compania germane Star Division, achizitionata de Sun Microsystems in 1999. Compania Sun a dezvoltat soft-ul, l-a intitulat StarOffice si l-a pus gratuit la dispozitia utilizatorilor.

Desi tehnologia OpenOffice s-a regasit pana acum in proiectele dezvoltate de inginerii IBM, reprezentantii companiei au declarat, saptamana trecuta, ca se vor alatura oficial grupului de aplicatii open-source. Motivul? Aplicatia OpenOffice.org, desi disponibila anterior pe piata, nu a realizat mari progrese impotriva consacratului Microsoft Office, insa implicarea brand-ului IBM va trezi cu siguranta un interes sporit din partea utilizatorilor, potrivit analistilor.

“IBM revine in atentia publica cu produse software cu eticheta IBM si suportul IBM. Aceasta reprezinta o mutare majora pentru aplicatiile tip open-source pentru desktop”, sustine Melissa Webster, analist al companiei de cercetare IDC.

Initiativa IBM este comparata cu sprijinul acordat ascensiunii Linux, sistem de operare tip open-source, in cadrul corporatiilor. In 2000, IBM a investit in tehnologia Linux, pentru ca sistemul de operare sa devina competitiv la nivelul soft-ului Microsoft Windows destinat serverelor.

Productivitatea noului soft IBM va fi asigurata de Google prin pachetul software Google Pack pentru desktop, compania suportand acelasi format pentru documentele aplicatiilor sale online de procesare text si calcul tabelar.



Citeste si