2 Octombrie 2007

Creatorii Google Maps si Gmail revin in forta cu un software de ‘spionaj’

Creatorii serviciilor populare Google Maps si Gmail au fondat o companie de software cu scopul de a oferi utilizatorilor aplicatii interesante, cum ar fi “spionarea” paginilor web vizualizate de prietenii acestora, informeaza editia online a cotidianului International Herald Tribune.

Compania se numeste FriendFeed si este produsul talentatilor Bret Taylor si Jim Norris, doi dintre programatorii cunoscutei aplicatii Google Maps. Acestia au facut echipa cu Paul Buckeit si Saanjeey Singh, “arhitectii” din spatele Gmail, pentru a fonda o companie care sa ofere noi tehnologii de stocare a informatiilor. Dupa cateva luni de cercetari, au schimbat planul initial, dezvoltand FriendFeed.

Aplicatia FriendFeed permite utilizatorilor sa observe comportamentul online al prietenilor, printr-un modul de notificare gen streaming. Acestia pot vedea exact ceea ce citesc, asculta sau urmaresc prietenii lor conectati la Internet. FriendFeed se poate deschide de pe pagina Web personala sau de pe Facebook si Google. Sistemul nu necesita instalarea software-ului, insa pentru a functiona solicita acceptul prietenilor “spionati”.

Ca un exemplu, FriendFeed urmareste activitati diverse, pe o multitudine de site-uri web, incepand cu paginile de stiri ca Digg si Slashdot pana la posturi de radio online ca Last.fm si aplicatii de photo si videosharing ca YouTube si Flickr.

FriendFeed suporta 23 de servicii Web, alocand in plus si spatiu pentru comentariile si discutiile online ale utilizatorilor. “Acesta iti ofera o avanpremiera a preferintelor cunoscutilor si prietenilor”, sustine Taylor, unul din fondatorii inovatiei Friendfeed. “Este ca un blog care se scrie automat”, a continuat Taylor.

FriendFeed va fi pus la dispozitia catorva mii de utilizatori incepand de astazi, noii utilizatori fiind antrenati mai tarziu in inovatorul program de “spionaj”.



Citeste si