30 Mai 2005

Nokia dezvaluie un handheld Internet

Nokia Corp. a prezentat un handheld tablet pentru Web-browsing printr-o conexiune wireless broadband, primul dispozitiv non-telefon al companiei si ultimul dintr-o noua linie de produse prin care incearca sa creeze asa numitul "instrument Internet" pentru un acces online rapid in intreaga casa.

Noul Internet Tablet, dezvaluit miercuri si programat pentru a fi pus in vanzare in aceasta vara, este bazat pe sistemul de operare open-source Linux si nu pe platforma Symbian utilizata de Nokia pentru telefoanele mobile "smart".

Cu un pret de 350$, Internet Tablet poate fi considerat o alternativa la cumpararea unui computer personal sau laptop suplimentar pentru camere diferite, oferind o cale mai ieftina, mai rapida si mai putin complicata de conexiune la Internet in intreaga casa.
Dispozitivul nu are hard drive, dar are in schimb 128MB memorie flash onboard si un memory card slot.

Nokia a declarat ca dispozitivul nu este un rival al iPod de la Apple Computer sau al oricarui alt player MP3. Un update software este asteptat la inceputul anului viitor, pentru a adauga caracteristici precum telefonie VoIP si mesagerie instant.

Desi aproape unic in ceea ce priveste dimensiunea sa, Internet Tablet poate fi vazut ca o variatie a unui concept care nu a reusit sa se impuna - un dispozitiv ce ofera un acces usor la Internet si functii de baza precum e-mail, pentru care puterea unui PC nu este necesara.

In timpul exploziei Internet, nume proeminente din industrie, precum Intel Corp., Gateway Inc, 3Com Corp., America Online, National Semiconductor Corp. si Honeywell au lansat sau au promis sa lanseze asemenea dispozitive. Nokia insasi a venit cu un tablet numit MediaScreen.

Multe dintre ele au fost dispozitive cu fir, precum "Audrey" de la 3Com, desi doar cateva, precum Airboard de la Sony si WebPAD dezvoltat de National Semi au utilizat tehnologii wireless similare Wi-Fi.

Desi moment ce Internet Tablet poate fi mutat dintr-o camera in alta, ecranul sau de 4.1 - inch este considerabil mai mic decat afisajele celor mai multi dintre predecesorii sai, dar considerabil mai mare si mai precis comparativ cu cele mai multe telefoane mobile si computere handheld.

Tablet Internet utilizeaza un browser Opera pentru a afisa site-urile exact cum apar pe orice computer.

Cantarind aproximativ 200 g, dispozitivul contine un difuzor, dar nu are o tastatura pentru scrierea e-mailurilor ca popularele computere handheld precum Treo si BlackBerry. In schimb, tablet-ul are un stilou pentru a accesa o tastatura virtuala pe ecran.

Dispozitivul este proiectat pentru a fi utilizat in principal acasa, desi transmitatorul sau Wi-Fi se poate conecta si in hot spot-uri publice si comerciale. De asemenea, are un port USB pentru a fi conectat cu un PC si un transmitator Bluetooth, ce poate fi utilizat pentru a se conecta la un telefon mobil care care acces online.

Anuntul Nokia reprezinta a doua oara in cateva ziele, in care un producator important de dispozitive mobile lanseaza o noua categorie de produse.
Saptamana trecuta, PalmOne Inc. a dezvaluit un dispozitiv de 500$ numit LifeDrive, o combinatie intre un media player, hard drive portabil si organizer.

LifeDrive are o capacitate interna de stocare de 4 gigabytes si un ecran cu rezolutie mare pentru acces la muzica, video, fotografii digitale, e-mailuri si documente office. De asemenea, acesta ofera capacitate Wi-Fi pentru a se conecta la Web si retele corporate.



Citeste si